Eszünk

„Négykezes” fine dining Balatonfüreden

„Négykezes” fine dining Balatonfüreden című cikk borítóképe
2022. 08. 25. | Németh Judit
A Balaton-part legfrissebb ötcsillagos szállodája, a LUA Resort májusban nyitotta meg kapuit. Különleges, „négykezes” vacsorájukon Pesti István Michelin-csillagos séf és a hely konyhafőnöke, Pintér Károly tálalta az ételeket…

A 2022 májusában megnyílt LUA Resort izgalmas koncepcióval várja a vendégeket Balatonfüreden. A „fenntartható luxus és felelős hedonizmus” náluk nem csupán szlogen, nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges, ökotudatos életmódra, és a szálloda gasztronómiai koncepcióját is ennek szellemében alakították ki. Kíváncsiak voltunk, hogy a Pesti István (a tatai Platán étterem Michelin-csillagos séfje) szakmai vezetésével felállt étterem mennyire teszi magasra a lécet. Jelentjük, nagyon! És ebben Pintér Károly, az étterem executive séfje tökéletes partner.


Pesti István és Pintér Károly (Fotó: LUA Resort)

A LUA Resort „Négykezes vacsora – Platán Tata x LUA Resort” estje volt a nyitánya annak a remélhetőleg hagyományteremtő vacsoraest-sorozatnak, amelyben két szakács egymás mellett, egymással összhangban kreál fogásonként két-két ételvariációt. Az estnek italfelelősért sem kellett messzire mennie: a Kreinbacher Birtok jóvoltából egyedülálló hazai és francia pezsgőket – igen, csak pezsgőket! – kóstolhattunk az alaposan átgondolt ételsor mellé. A Borsmenta olvasói számára bizonyára ismert, hogy a somlói pincészet 2014 óta foglalkozik pezsgőkkel, és saját tételei mellett négy champagne-i pezsgőház kizárólagos forgalmazója is Magyarországon.

Nincs felesleges porhintés

De vissza az ételsorhoz és az azt kísérő környezethez! A LUA Resort éttermébe lépve a komoly pezsgőszelekcióból álló üvegfal már egyértelműen jelzi, hogy a gasztronómiai csúcsélményhez méltó italválasztékkal is rendelkezik a hely. Nincs felesleges porhintés: a minimalista dizájn eleganciát sugároz, de a lezserebb fajtából. Tulajdonképpen a világ bármelyik pontján lehetnénk, a letisztult környezet nem vonja magára a figyelmünket, mégis mindenen átsüt a profizmus. És amikor az első fogások megérkeznek az asztalunkhoz, már nem is szeretnénk semmi másra figyelni, csak az ízekre.


A LUA Resort étterme(Fotó: LUA Resort)

Tökéletes összjáték

Az üdvözlőfalat nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik: a sült tésztába töltött zöldfűszeres tejfölt kaviárral bolondították meg, így tökéletes kísérő volt a Kreinbacher Birtok 2017-es Extra Dry Magnum pezsgőjéhez. Pesti István sós és algás vajának platánlevél formája pedig a séf hazai pályájára, a tatai Platánra emlékeztetett minket.

Az előételek kettősében Pesti Istvántól sügér-kápia ponzut (a ponzu japán mártás, sötét szójaszósz, mirin és citruslevek felhasználásával készül; különlegessége, hogy mind az öt alapízt hordozza) és koshót (csilivel készült japán szósz, amely az umami ízt képviseli) kóstoltunk. Elképesztő ízbomba és gyönyörű tálalás – igazi étvágygerjesztő falat. Pintér Károly nyúlterrine-jét (címlapfotónkon) fermentált bébirépa és sós citrom kísérte, kiválóan nyitva utat a komolyabb fogásokhoz.


Pesti István előétele(Fotó: LUA Resort)

A főételnél Pesti István a halas vonalat fűzte tovább: kecsege-langusztino tekercsét fava bab és vajmártás tette az est egyik legkomplexebb élményévé. A LUA séfje pedig kifogástalan rozéra sütött kacsamellet tálalt sommal és zellerrel.


Pesti István főétele(Fotó: LUA Resort)

A vacsora során mindvégig érezhettük a séfek tökéletes összjátékát: az alapanyagokban ritmikusan változtak a víz- és a föld-elemek, a különleges, kifinomult champagne-ok pedig a tüzet adták az egyébként is emelkedett hangulathoz.

A pontot az i-re a két desszert tette fel. Pintér Károly finoman fanyar homoktövissorbet-ját a lágyan olvadó fehér csokoládé tette ellenállhatatlanná, Pesti István joghurtos feketeribizli-, valamint passió-mák bonbonja pedig maga volt az összhang.


Pintér Károly desszertje(Fotó: LUA Resort)

A LUA öt csillagot kapott tőlünk erre a vacsorára, és izgatottan várjuk a folytatást. Jó hír, hogy az étterem a nem itt megszálló vendégeket is szívesen látja. Aki kíváncsi rá, hogy milyen is a Pintér Károly vezette fenntartható, hedonista konyha, térjen be hozzájuk, válasszon valamit az à la carte kínálatból, vagy látogasson el a következő gasztronómiai rendezvényre.

Pintér Károly jelszavai: tradíció, fenntarthatóság, zero waste

A rendezvény után Pintér Károly, a LUA konyhafőnöke válaszolt néhány kérdésünkre. Mint megtudtuk, a Dubaji Világkiállításról tavasszal hazatért séf a LUA Resort nyitását követően vette át a konyha irányítását. Mentora, szakmai tanácsadója és egyben legnagyobb példaképe nem más, mint Pesti István. Pintér Károly mellett nyolc szakács gondoskodik arról, hogy nap mint nap a legmagasabb minőségű ételeket kínálják a szálloda vendégeinek és a csúcsgasztronómiára vágyó átutazóknak.

Tradíció, fenntarthatóság, zero waste. Pintér Károly e három kifejezésel jellemezte, hogy milyen konyhát kíván vinni a LUA Resortban.

Tradíció – mert szereti és tiszteli a magyar gasztronómiai hagyományokat, és emellett büszke vidéki származására. Úgy véli, gyökerei meghatározó szerepet játszanak abban, hogy milyen alapanyagokat választ és hogyan alakítja az ízeket.

Fenntarthatóság – mert arra törekszik, hogy ne csupán együtt dolgozzon, hanem együtt is gondolkodjon a helyi és a környékbeli beszállítókkal.

Zero waste – mert hiszi, hogy egy alapanyagnak ezer arca van, és kreativitással, odafigyeléssel elérhető, hogy szinte minden alkotóeleme felhasználható legyen.


Pintér Károly főétele(Fotó: LUA Resort)

Elmondása szerint minden inspirálja – rengeteg szakkönyv, szakmai folyóirat áll a polcain, de a természetben töltött idő is újabbnál újabb ötletekkel látja el. Igazi szenvedéllyel főz.

Szakmailag hatalmas potenciált lát a LUA Resortban, ahol kompromisszumok nélkül választhatja a legjobb minőséget, legyen szó az alapanyagokról vagy a konyhatechnológiai eszközökről.


Pesti István és Pintér Károly (Fotó: LUA Resort)

Amikor hosszú távú célként a Michelin-csillag megszerzéséről kérdeztük (mint tudjuk, a Michelin inspektorai már a magyar vidéket is járják-tesztelik), mosolyogva csak annyit mondott, hogy számára a vendégek elégedettsége a siker valódi fokmérője.

Fotó:
LUA Resort

Iszunk
Kálmán József triplázott! című cikk borítóképe

Kálmán József triplázott!

2022. 05. 17. | Szabó Edit
Kálmán József már harmadszor vehette át „Az Év Bortermelője Balatonfüreden” címet. A pécselyi Arias Birtok borai 9 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet hoztak el a borversenyről…
Eszünk
Kóstolókör Balatonfüreden című cikk borítóképe

Kóstolókör Balatonfüreden

2022. 04. 26. | Németh Judit
Április utolsó hétvégéjén Balatonfüredre települt ki a Balatoni KÖR. A rendezvényen az északi és a déli part kiváló pincészetei mellett felvonultak a régió vendéglátóhelyei is. Sok ismerőssel találkoztunk…
Eszünk
Szusizz Füreden! című cikk borítóképe

Szusizz Füreden!

2021. 05. 04. | Szabó Edit
Eddig a Balaton megunhatatlan látványa, na meg a Figula Pincészet remek borai vonzottak oda bennünket, de már megvan a harmadik ok is, amiért útba kell ejteni Balatonfüredet: a Szezám Bistro Sushi…
Vendégoldal
Aranyérmes a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője! című cikk borítóképe

Aranyérmes a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője!

2020. 11. 23. | Borsmenta
Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, ahol szép magyar sikerek születtek…
Beszélgetünk
Tanulnunk kellene abból, ami most történik című cikk borítóképe

Tanulnunk kellene abból, ami most történik

2020. 04. 18. | Szabó Edit
Beszélgetés Figula Mihállyal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válaszol…
Beszélgetünk
Szeretek főzni című cikk borítóképe

Szeretek főzni

2018. 04. 07. | Szabó Edit
Beszélgetés Pesti Istvánnal
Sokan azt mondják, az övé lesz az első vidéki Michelin-csillag. Hogy így lesz-e, nem tudhatjuk, az viszont szent igaz, hogy Pesti István bitang jó konyhát visz Tatán…