„Négykezes” fine dining Balatonfüreden

2022.08.25. | Németh Judit
A Balaton-part legfrissebb ötcsillagos szállodája, a LUA Resort májusban nyitotta meg kapuit. Különleges, „négykezes” vacsorájukon Pesti István Michelin-csillagos séf és a hely konyhafőnöke, Pintér Károly tálalta az ételeket…


A 2022 májusában megnyílt LUA Resort izgalmas koncepcióval várja a vendégeket Balatonfüreden. A „fenntartható luxus és felelős hedonizmus” náluk nem csupán szlogen, nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges, ökotudatos életmódra, és a szálloda gasztronómiai koncepcióját is ennek szellemében alakították ki. Kíváncsiak voltunk, hogy a Pesti István (a tatai Platán étterem Michelin-csillagos séfje) szakmai vezetésével felállt étterem mennyire teszi magasra a lécet. Jelentjük, nagyon! És ebben Pintér Károly, az étterem executive séfje tökéletes partner.


Pesti István és Pintér Károly (Fotó: LUA Resort)

A LUA Resort „Négykezes vacsora – Platán Tata x LUA Resort” estje volt a nyitánya annak a remélhetőleg hagyományteremtő vacsoraest-sorozatnak, amelyben két szakács egymás mellett, egymással összhangban kreál fogásonként két-két ételvariációt. Az estnek italfelelősért sem kellett messzire mennie: a Kreinbacher Birtok jóvoltából egyedülálló hazai és francia pezsgőket – igen, csak pezsgőket! – kóstolhattunk az alaposan átgondolt ételsor mellé. A Borsmenta olvasói számára bizonyára ismert, hogy a somlói pincészet 2014 óta foglalkozik pezsgőkkel, és saját tételei mellett négy champagne-i pezsgőház kizárólagos forgalmazója is Magyarországon. 
Nincs felesleges porhintés

De vissza az ételsorhoz és az azt kísérő környezethez! A LUA Resort éttermébe lépve a komoly pezsgőszelekcióból álló üvegfal már egyértelműen jelzi, hogy a gasztronómiai csúcsélményhez méltó italválasztékkal is rendelkezik a hely. Nincs felesleges porhintés: a minimalista dizájn eleganciát sugároz, de a lezserebb fajtából. Tulajdonképpen a világ bármelyik pontján lehetnénk, a letisztult környezet nem vonja magára a figyelmünket, mégis mindenen átsüt a profizmus. És amikor az első fogások megérkeznek az asztalunkhoz, már nem is szeretnénk semmi másra figyelni, csak az ízekre.


A LUA Resort étterme (Fotó: LUA Resort)

Tökéletes összjáték

Az üdvözlőfalat nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik: a sült tésztába töltött zöldfűszeres tejfölt kaviárral bolondították meg, így tökéletes kísérő volt a Kreinbacher Birtok 2017-es Extra Dry Magnum pezsgőjéhez. Pesti István sós és algás vajának platánlevél formája pedig a séf hazai pályájára, a tatai Platánra emlékeztetett minket.

Az előételek kettősében Pesti Istvántól sügér-kápia ponzut (a ponzu japán mártás, sötét szójaszósz, mirin és citruslevek felhasználásával készül; különlegessége, hogy mind az öt alapízt hordozza) és koshót (csilivel készült japán szósz, amely az umami ízt képviseli) kóstoltunk. Elképesztő ízbomba és gyönyörű tálalás – igazi étvágygerjesztő falat. Pintér Károly nyúlterrine-jét (címlapfotónkon) fermentált bébirépa és sós citrom kísérte, kiválóan nyitva utat a komolyabb fogásokhoz.


Pesti István előétele (Fotó: LUA Resort)

A főételnél Pesti István a halas vonalat fűzte tovább: kecsege-langusztino tekercsét fava bab és vajmártás tette az est egyik legkomplexebb élményévé. A LUA séfje pedig kifogástalan rozéra sütött kacsamellet tálalt sommal és zellerrel.


Pesti István főétele (Fotó: LUA Resort)

A vacsora során mindvégig érezhettük a séfek tökéletes összjátékát: az alapanyagokban ritmikusan változtak a víz- és a föld-elemek, a különleges, kifinomult champagne-ok pedig a tüzet adták az egyébként is emelkedett hangulathoz.

A pontot az i-re a két desszert tette fel. Pintér Károly finoman fanyar homoktövissorbet-ját a lágyan olvadó fehér csokoládé tette ellenállhatatlanná, Pesti István joghurtos feketeribizli-, valamint passió-mák bonbonja pedig maga volt az összhang.


Pintér Károly desszertje (Fotó: LUA Resort)

A LUA öt csillagot kapott tőlünk erre a vacsorára, és izgatottan várjuk a folytatást. Jó hír, hogy az étterem a nem itt megszálló vendégeket is szívesen látja. Aki kíváncsi rá, hogy milyen is a Pintér Károly vezette fenntartható, hedonista konyha, térjen be hozzájuk, válasszon valamit az à la carte kínálatból, vagy látogasson el a következő gasztronómiai rendezvényre.


 
Pintér Károly jelszavai: tradíció, fenntarthatóság, zero wasteA rendezvény után Pintér Károly, a LUA konyhafőnöke válaszolt néhány kérdésünkre. Mint megtudtuk, a Dubaji Világkiállításról tavasszal hazatért séf a LUA Resort nyitását követően vette át a konyha irányítását. Mentora, szakmai tanácsadója és egyben legnagyobb példaképe nem más, mint Pesti István. Pintér Károly mellett nyolc szakács gondoskodik arról, hogy nap mint nap a legmagasabb minőségű ételeket kínálják a szálloda vendégeinek és a csúcsgasztronómiára vágyó átutazóknak.

Tradíció, fenntarthatóság, zero waste. Pintér Károly e három kifejezésel jellemezte, hogy milyen konyhát kíván vinni a LUA Resortban.

Tradíció – mert szereti és tiszteli a magyar gasztronómiai hagyományokat, és emellett büszke vidéki származására. Úgy véli, gyökerei meghatározó szerepet játszanak abban, hogy milyen alapanyagokat választ és hogyan alakítja az ízeket.

Fenntarthatóság – mert arra törekszik, hogy ne csupán együtt dolgozzon, hanem együtt is gondolkodjon a helyi és a környékbeli beszállítókkal.

Zero waste – mert hiszi, hogy egy alapanyagnak ezer arca van, és kreativitással, odafigyeléssel elérhető, hogy szinte minden alkotóeleme felhasználható legyen.


Pintér Károly főétele (Fotó: LUA Resort)

Elmondása szerint minden inspirálja – rengeteg szakkönyv, szakmai folyóirat áll a polcain, de a természetben töltött idő is újabbnál újabb ötletekkel látja el. Igazi szenvedéllyel főz.

Szakmailag hatalmas potenciált lát a LUA Resortban, ahol kompromisszumok nélkül választhatja a legjobb minőséget, legyen szó az alapanyagokról vagy a konyhatechnológiai eszközökről.

Pesti István és Pintér Károly (LUA Resort)
Pesti István és Pintér Károly (Fotó: LUA Resort)

Amikor hosszú távú célként a Michelin-csillag megszerzéséről kérdeztük (mint tudjuk, a Michelin inspektorai már a magyar vidéket is járják-tesztelik), mosolyogva csak annyit mondott, hogy számára a vendégek elégedettsége a siker valódi fokmérője.
 
Fotó:
LUA Resort

Beszélgetünk

Szeretek főzni

2018.04.07. | Szabó Edit
Beszélgetés Pesti Istvánnal
Sokan azt mondják, az övé lesz az első vidéki Michelin-csillag. Hogy így lesz-e, nem tudhatjuk, az viszont szent igaz, hogy Pesti István bitang jó konyhát visz Tatán…  
Beszélgetünk

Tanulnunk kellene abból, ami most történik

2020.04.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Figula Mihállyal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válas…
Vendégoldal

Aranyérmes a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője!

2020.11.23. | Borsmenta
Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, ahol szép magyar sikerek születte…
Eszünk

Szusizz Füreden!

2021.05.04. | Szabó Edit
Eddig a Balaton megunhatatlan látványa, na meg a Figula Pincészet remek borai vonzottak oda bennünket, de már megvan a harmadik ok is, amiért útba kell ejteni Balatonfüredet: a Szezám B…
Eszünk

Kóstolókör Balatonfüreden

2022.04.26. | Németh Judit
Április utolsó hétvégéjén Balatonfüredre települt ki a Balatoni KÖR. A rendezvényen az északi és a déli part kiváló pincészetei mellett felvonultak a régió vendéglátóhelyei is. Sok isme…
Iszunk

Kálmán József triplázott!

2022.05.17. | Szabó Edit
Kálmán József már harmadszor vehette át „Az Év Bortermelője Balatonfüreden” címet. A pécselyi Arias Birtok borai 9 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet hoztak el a borversenyről…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)