2021.05.04. | Szabó Edit
Eddig a Balaton megunhatatlan látványa, na meg a Figula Pincészet remek borai vonzottak oda bennünket, de már megvan a harmadik ok is, amiért útba kell ejteni Balatonfüredet: a Szezám Bistro Sushi…
Legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy a Sparhelt után egy balatonfüredi szusibárban leszünk visszatérő vendégek, mégis így esett. Amikor a kis üzlet nevét először hallottuk, épp beindultak a szigorítások a Covid-19 második hulláma miatt, így arról sajnos szó sem lehetett, hogy beüljünk a szívkórháztól és a parti sétánytól egyaránt kőhajításnyira található kedves helyre, és amíg az ételünkre várunk, lustán bámuljuk a járókelőket a teraszról.
Be kellett érnünk annyival, hogy telefonon leadjuk a rendelést, aztán érte megyünk, és otthon, a saját étkezőasztalunknál fogyasztjuk el a makikat. Így is történt, de az élmény még ezzel a fékezett habzással is olyan teljesre sikeredett, hogy azóta nincs füredi látogatás szusi nélkül. Vagyis van, a Szezám ugyanis annyira népszerű, hogy ha nem rendelünk idejében, sajnos hoppon maradunk. Bármilyen parádés is a séf, neki is csak két keze van, de ahogy elnézzük, hamarosan szükség lesz segítségre, mert a kéttagú csapat nem bírja a rohamot, a közösségi oldalra szinte mindennap ki kell írniuk, hogy több rendelést már nem tudnak teljesíteni.
Bizony, a Szezám mögött összesen két ember áll, de nagyon úgy fest, hogy Kiss Beáta és Balázs Péter nyerő párost alkot. Amikor 2017-ben megnyitották a helyet, talán ők se számítottak ilyen elsöprő sikerre, ám a nyitás után néhány héttel kiderült, hogy a szusit nem csupán a tóhoz érkező turisták fogadják örömmel, hanem a környékbeli állandó lakosok is. Nem is csoda. A hely kedves, a kiszolgálás előzékeny, az ételek finomak, az ár megfizethető, és ha szeretnénk, a tekercsek mellé teát, szakét, japán gint, whiskyt vagy akár japán, vietnami, sőt thai sört is kortyolgathatunk.
Az üzletbe most ugyan csak arra a néhány percre léphetünk be, amíg átvesszük a megrendelt csomagot, így is érezhető a hely barátságos atmoszférája. Balázs Péter elmélyülten dolgozik a pult mögött, de azért jut számunkra egy mosoly tőle, Kiss Beáta pedig gyorsan és kedvesen szolgál ki bennünket.
Ottjártunkkor még szűkített étlappal dolgoztak, de azóta már szélesebb a kínálat. Háromféle leves (ramen, tom kha kai, miso), különböző makik és nigirik közül választhattunk. Rament rendeltünk, és kétféle makiválogatást, a halas és a vegetáriánus verziót. A műanyag dobozokat gyorsan lebomló szatyorba tették, és természetesen kaptunk hozzá pálcikát is, ahogy dukál.
Minden friss volt és tökéletes, minden íz a helyén, éppen olyan, amilyennek lennie kell. A vegetáriánus kombóban uborkás, avokádós, pácolt retkes és shiitake gombás, a halasban vörös tonhalas, lazacos, rákos és angolnás makik sorakoztak egymás mellett, és a csomagban természetesen ott volt a pácolt gyömbér, a szójaszósz és a wasabi, ahogy illik. Ez a két válogatás valószínűleg annak is örömet szerez, aki épp csak most barátkozik a szusi műfajával, aki viszont bonyolultabb ízekre vágyik, az is talál a kínálatban neki megfelelőt.
A tavaszi újdonságok között van háromféle pácolt, sült tofuból készült batyu, teriyakis libamájas maki avokádóval vagy anélkül, és édes ráknigiri, aminek már a színe is ellenállhatatlan.
Egy szó, mint száz: a Szezám jó hely, és örvendetesen színesíti a Balaton északi partjának gasztronómiai kínálatát. Reméljük, hogy nincs már messze az az idő, amikor a teraszon üldögélve, helyben élvezhetjük az ízeket, addig viszont rendeljen, aki arra jár. Nem fogja megbánni.