2021.05.04. | Szabó Edit
Eddig a Balaton megunhatatlan látványa, na meg a Figula Pincészet remek borai vonzottak oda bennünket, de már megvan a harmadik ok is, amiért útba kell ejteni Balatonfüredet: a Szezám Bistro Sushi…
 


Legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy a Sparhelt után egy balatonfüredi szusibárban leszünk visszatérő vendégek, mégis így esett. Amikor a kis üzlet nevét először hallottuk, épp beindultak a szigorítások a Covid-19 második hulláma miatt, így arról sajnos szó sem lehetett, hogy beüljünk a szívkórháztól és a parti sétánytól egyaránt kőhajításnyira található kedves helyre, és amíg az ételünkre várunk, lustán bámuljuk a járókelőket a teraszról.



Be kellett érnünk annyival, hogy telefonon leadjuk a rendelést, aztán érte megyünk, és otthon, a saját étkezőasztalunknál fogyasztjuk el a makikat. Így is történt, de az élmény még ezzel a fékezett habzással is olyan teljesre sikeredett, hogy azóta nincs füredi látogatás szusi nélkül. Vagyis van, a Szezám ugyanis annyira népszerű, hogy ha nem rendelünk idejében, sajnos hoppon maradunk. Bármilyen parádés is a séf, neki is csak két keze van, de ahogy elnézzük, hamarosan szükség lesz segítségre, mert a kéttagú csapat nem bírja a rohamot, a közösségi oldalra szinte mindennap ki kell írniuk, hogy több rendelést már nem tudnak teljesíteni.



Bizony, a Szezám mögött összesen két ember áll, de nagyon úgy fest, hogy Kiss Beáta és Balázs Péter nyerő párost alkot. Amikor 2017-ben megnyitották a helyet, talán ők se számítottak ilyen elsöprő sikerre, ám a nyitás után néhány héttel kiderült, hogy a szusit nem csupán a tóhoz érkező turisták fogadják örömmel, hanem a környékbeli állandó lakosok is. Nem is csoda. A hely kedves, a kiszolgálás előzékeny, az ételek finomak, az ár megfizethető, és ha szeretnénk, a tekercsek mellé teát, szakét, japán gint, whiskyt vagy akár japán, vietnami, sőt thai sört is kortyolgathatunk.



Az üzletbe most ugyan csak arra a néhány percre léphetünk be, amíg átvesszük a megrendelt csomagot, így is érezhető a hely barátságos atmoszférája. Balázs Péter elmélyülten dolgozik a pult mögött, de azért jut számunkra egy mosoly tőle, Kiss Beáta pedig gyorsan és kedvesen szolgál ki bennünket.

Ottjártunkkor még szűkített étlappal dolgoztak, de azóta már szélesebb a kínálat. Háromféle leves (ramen, tom kha kai, miso), különböző makik és nigirik közül választhattunk. Rament rendeltünk, és kétféle makiválogatást, a halas és a vegetáriánus verziót. A műanyag dobozokat gyorsan lebomló szatyorba tették, és természetesen kaptunk hozzá pálcikát is, ahogy dukál.



Minden friss volt és tökéletes, minden íz a helyén, éppen olyan, amilyennek lennie kell. A vegetáriánus kombóban uborkás, avokádós, pácolt retkes és shiitake gombás, a halasban vörös tonhalas, lazacos, rákos és angolnás makik sorakoztak egymás mellett, és a csomagban természetesen ott volt a pácolt gyömbér, a szójaszósz és a wasabi, ahogy illik. Ez a két válogatás valószínűleg annak is örömet szerez, aki épp csak most barátkozik a szusi műfajával, aki viszont bonyolultabb ízekre vágyik, az is talál a kínálatban neki megfelelőt.



A tavaszi újdonságok között van háromféle pácolt, sült tofuból készült batyu, teriyakis libamájas maki avokádóval vagy anélkül, és édes ráknigiri, aminek már a színe is ellenállhatatlan.
Egy szó, mint száz: a Szezám jó hely, és örvendetesen színesíti a Balaton északi partjának gasztronómiai kínálatát.  Reméljük, hogy nincs már messze az az idő, amikor a teraszon üldögélve, helyben élvezhetjük az ízeket, addig viszont rendeljen, aki arra jár. Nem fogja megbánni.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Eszünk

A Sparhelt melege

2017.07.21. | Szabó Hajnalka
A két és fél éve nyílt Sparhelt bisztró stabilan az egyik legjobb konyhát viszi a Balaton északi partján. Az ízekért és a hangulatért nemcsak a Tagore sétánytól érdemes felsétálni Balat…
Tesztelünk

Figula Pincészet: Bella Róza Rosé 2018

2019.10.07. | Szabó Edit
Rozét fahordóval? Miért ne? Az eljárás csak nálunk szokatlan, Franciaországban meglehetősen gyakori. Már csak ezért is érdemes megkóstolni Figuláék Bella Rózáját...
Tesztelünk

Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017

2020.01.17. | Szabó Edit
Figuláék merlot-ja a mértékletesség mintapéldája. Rengeteg íz, rengeteg illat, de mindez hihetetlen rétegzettséggel. A kezdő borfogyasztóknak ízleni fog, a gyakorlottak nem tudnak betel…
Beszélgetünk

Tanulnunk kellene abból, ami most történik

2020.04.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Figula Mihállyal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válas…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink III.

2020.08.30. | Gónusz Gabriella
Eshet eső, fújhat szél, a Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…  
Utazunk

Túra a Zádorvárhoz

2021.03.29. | Szabó Edit
Pécsely festői település a Balaton-felvidéken, jó pincészetekkel, romantikus helyekkel, látványos túraútvonalakkal. Érdemes a környéken hosszabb időt eltölteni, de ha csak egy napunk va…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (118) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)