Szusizz Füreden! című cikk borítóképe
2021. 05. 04. | Szabó Edit
Eddig a Balaton megunhatatlan látványa, na meg a Figula Pincészet remek borai vonzottak oda bennünket, de már megvan a harmadik ok is, amiért útba kell ejteni Balatonfüredet: a Szezám Bistro Sushi…

Legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy a Sparhelt után egy balatonfüredi szusibárban leszünk visszatérő vendégek, mégis így esett. Amikor a kis üzlet nevét először hallottuk, épp beindultak a szigorítások a Covid-19 második hulláma miatt, így arról sajnos szó sem lehetett, hogy beüljünk a szívkórháztól és a parti sétánytól egyaránt kőhajításnyira található kedves helyre, és amíg az ételünkre várunk, lustán bámuljuk a járókelőket a teraszról.

Be kellett érnünk annyival, hogy telefonon leadjuk a rendelést, aztán érte megyünk, és otthon, a saját étkezőasztalunknál fogyasztjuk el a makikat. Így is történt, de az élmény még ezzel a fékezett habzással is olyan teljesre sikeredett, hogy azóta nincs füredi látogatás szusi nélkül. Vagyis van, a Szezám ugyanis annyira népszerű, hogy ha nem rendelünk idejében, sajnos hoppon maradunk. Bármilyen parádés is a séf, neki is csak két keze van, de ahogy elnézzük, hamarosan szükség lesz segítségre, mert a kéttagú csapat nem bírja a rohamot, a közösségi oldalra szinte mindennap ki kell írniuk, hogy több rendelést már nem tudnak teljesíteni.

Bizony, a Szezám mögött összesen két ember áll, de nagyon úgy fest, hogy Kiss Beáta és Balázs Péter nyerő párost alkot. Amikor 2017-ben megnyitották a helyet, talán ők se számítottak ilyen elsöprő sikerre, ám a nyitás után néhány héttel kiderült, hogy a szusit nem csupán a tóhoz érkező turisták fogadják örömmel, hanem a környékbeli állandó lakosok is. Nem is csoda. A hely kedves, a kiszolgálás előzékeny, az ételek finomak, az ár megfizethető, és ha szeretnénk, a tekercsek mellé teát, szakét, japán gint, whiskyt vagy akár japán, vietnami, sőt thai sört is kortyolgathatunk.

Az üzletbe most ugyan csak arra a néhány percre léphetünk be, amíg átvesszük a megrendelt csomagot, így is érezhető a hely barátságos atmoszférája. Balázs Péter elmélyülten dolgozik a pult mögött, de azért jut számunkra egy mosoly tőle, Kiss Beáta pedig gyorsan és kedvesen szolgál ki bennünket.

Ottjártunkkor még szűkített étlappal dolgoztak, de azóta már szélesebb a kínálat. Háromféle leves (ramen, tom kha kai, miso), különböző makik és nigirik közül választhattunk. Rament rendeltünk, és kétféle makiválogatást, a halas és a vegetáriánus verziót. A műanyag dobozokat gyorsan lebomló szatyorba tették, és természetesen kaptunk hozzá pálcikát is, ahogy dukál.

Minden friss volt és tökéletes, minden íz a helyén, éppen olyan, amilyennek lennie kell. A vegetáriánus kombóban uborkás, avokádós, pácolt retkes és shiitake gombás, a halasban vörös tonhalas, lazacos, rákos és angolnás makik sorakoztak egymás mellett, és a csomagban természetesen ott volt a pácolt gyömbér, a szójaszósz és a wasabi, ahogy illik. Ez a két válogatás valószínűleg annak is örömet szerez, aki épp csak most barátkozik a szusi műfajával, aki viszont bonyolultabb ízekre vágyik, az is talál a kínálatban neki megfelelőt.

A tavaszi újdonságok között van háromféle pácolt, sült tofuból készült batyu, teriyakis libamájas maki avokádóval vagy anélkül, és édes ráknigiri, aminek már a színe is ellenállhatatlan.
Egy szó, mint száz: a Szezám jó hely, és örvendetesen színesíti a Balaton északi partjának gasztronómiai kínálatát. Reméljük, hogy nincs már messze az az idő, amikor a teraszon üldögélve, helyben élvezhetjük az ízeket, addig viszont rendeljen, aki arra jár. Nem fogja megbánni.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Utazunk
Túra a Zádorvárhoz című cikk borítóképe

Túra a Zádorvárhoz

2021. 03. 29. | Szabó Edit
Pécsely festői település a Balaton-felvidéken, jó pincészetekkel, romantikus helyekkel, látványos túraútvonalakkal. Érdemes a környéken hosszabb időt eltölteni, de ha csak egy napunk van, akkor is ajánlott úti cél…
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink III. című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink III.

2020. 08. 30. | Gónusz Gabriella
Eshet eső, fújhat szél, a Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Beszélgetünk
Tanulnunk kellene abból, ami most történik című cikk borítóképe

Tanulnunk kellene abból, ami most történik

2020. 04. 18. | Szabó Edit
Beszélgetés Figula Mihállyal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válaszol…
Tesztelünk
Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017 című cikk borítóképe

Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017

2020. 01. 17. | Szabó Edit
Figuláék merlot-ja a mértékletesség mintapéldája. Rengeteg íz, rengeteg illat, de mindez hihetetlen rétegzettséggel. A kezdő borfogyasztóknak ízleni fog, a gyakorlottak nem tudnak betelni vele…
Tesztelünk
Figula Pincészet: Bella Róza Rosé 2018 című cikk borítóképe

Figula Pincészet: Bella Róza Rosé 2018

2019. 10. 07. | Szabó Edit
Rozét fahordóval? Miért ne? Az eljárás csak nálunk szokatlan, Franciaországban meglehetősen gyakori. Már csak ezért is érdemes megkóstolni Figuláék Bella Rózáját...
Eszünk
A Sparhelt melege című cikk borítóképe

A Sparhelt melege

2017. 07. 21. | Szabó Hajnalka
A két és fél éve nyílt Sparhelt bisztró stabilan az egyik legjobb konyhát viszi a Balaton északi partján. Az ízekért és a hangulatért nemcsak a Tagore sétánytól érdemes felsétálni Balatonfüred óvárosába, de akár távolabbról is megéri ideutazni egy jó ebédért vagy vacsoráért…