Vissza
Eszünk

Reggeli a Hattenában

Reggeli a Hattenában című cikk borítóképe
2025. 12. 03. | Vargha Márk
Hogy mi a Hattena? Egy olyan ankarai reggelizőhely, aminek hihetetlen kínálatától még a hétpróbás utazóknak is eláll a lélegzete. A helyszínen Vargha Márk járt, de a beszámolót olvasva mindannyian szívesen cserélnénk vele…

Aki olvasta a korábbi írásaimat, láthatja, hogy kifejezetten vonzanak az útikönyvekben „hátul” szereplő úticélok. Inkább a véletlennek köszönhető azonban, hogy a törökországi útjaim Gaziantepbe és Şanlıurfába, s leginkább Ankarába vezettek. Idén januárban másodszor jártam a fővárosban, ahol olyan éttermekben és bárokban fordultam meg, amiket nem győzök dicsérni. De a legkiemelkedőbb emlékem mégis egy reggelizőhely marad, a Hattena. Egyszerű faasztalok, a dekoráció mindössze néhány növény, szerencsénkre épp nem volt teltház. A török reggeli bőségét sokan ismerik, a Hattenától viszont a török szaksajtónak és – biztos forrásból tudom, hogy – a témában az egyik legszakavatottabb magyarnak is elállt a szava. Itt nem pusztán termelői, szuperfriss és profi minden, hanem regionális. Olyan ez az étkezés, mintha az ország egyik legtávolabbi csücskében reggeliznénk, Hatay tartományban, melyet nyugatról a Földközi-tenger, délről és keletről Szíria határol. A kínálat könnyedén hozza a török reggeli bőségét, amit az arab világ illatai és ízei emelnek magasabb szintre.

Ami az asztalunkra kerül, helyesebben kerülhet, hiszen a változtatás (ám nem a szűkítés) jogát fenntartják: „organikus tanúsítvánnyal rendelkező Hicaz gránátalma-ültetvények gyümölcseiből préselt gránátalmalé, házi spenótos és burgonyás börek, valamint paprikás (katıklı) kenyér, a kőmalomban őrölt, adalékmentes, teljes kiőrlésű lisztből készült tandúrkenyér mellé többféle sajt kerül: kecske-, juh-, falusi, lávasajt és túró. Birskompót, ropogós tök-, datolya-, szőlő-, mandarin-, dió- és fügelekvár, valamint méz és köpült vaj. A zahter (fűszerkeverék) mellé helyi olajbogyókból sajtolt extra szűz olívaolaj. Organikus gránátalmasziruppal ízesített mediterrán saláta, a sós joghurt (olívaolajjal és pirospaprikával tálalva), valamint a különleges Halhalı zöld olíva, válogatott fekete olívák és helyi túró (çökelek). Sürk (fűszeres, napon szárított túró), a szárított paradicsomszósz fekete köménnyel és olívaolajjal, valamint helyi olvasztott sajt fekete köménnyel ízesítve. Omlett, kolbászos tojás és a menemen, továbbá fűszeres paradicsom–paprika krém, friss zöldségek (paradicsom, uborka, paprika, zöldek), és természetesen mindig forró tea termoszban.” Lehet ehhez bármit hozzátenni?

Cím: Ankara, Çankaya-negyed, Nasuh Akar, Süleyman Hac?abdullaho?lu Cd. 41/A

Fun fact: ha vágynánk egy Isztambulnál nyugodtabb, konzervatívabb, de mégis élményt jelentő keleti metropoliszba, ne habozzunk Ankara mellett dönteni – akár hosszú hétvégére, akár egy körút részeként. Nem csak a vendéglátás szenzációs, de vannak olyan nevezetességek, melyeknek a meglátogatását biztosan nem bánjuk meg: például az Atatürk Múzeum, a vár borbárral és kilátással, a várhegy tövében bazárral stb. Van egy személyes kedvencem is: a Puccsmúzeum, hivatalos nevén a Július 15-ei Mártírok és Demokrácia Múzeuma, ami a 2016-os államcsínyt – és nem kevés történelmi előzményét (értsd: minden korábbi puccsot) – dolgozza fel modern eszközökkel közel 8 ezer négyzetméteren. Kár lenne kihagyni!

Fotó:
Vargha Márk
Hattena

Eszünk
Reggeli a Róka és Mackóban című cikk borítóképe

Reggeli a Róka és Mackóban

2025. 11. 30. | Vargha Márk
A Hármas-Körös holtágának partján fekvő barátságos város, Szarvas mindig kínál felfedeznivalót. Az igen színvonalas Újváros Bisztróról már ejtettünk szót, most pedig a Róka és Mackóban költöttünk el egy reggelit. Íme Vargha Márk beszámolója…
Eszünk
Reggeli a Vietnámi Gulyásban című cikk borítóképe

Reggeli a Vietnámi Gulyásban

2025. 11. 26. | Vargha Márk
Ma már igazán kiváló reggelizőhelyek között válogathatunk, sőt, egy-egy hétvégére a budapesti Vietnámi Gulyás is beáll ezek sorába. Huszár Krisztiánék remek napindító ételeit Vargha Márk kóstolta meg, és alig várja, hogy újra része legyen benne…
Főzünk
Damaszkuszi darasüti – şambali  című cikk borítóképe

Damaszkuszi darasüti – şambali

2025. 10. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 85. rész
A şambali, vagyis a damaszkuszi darasüti édes, szirupos, mint a legtöbb török sütemény, de éppen ezért ellenállhatatlan. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 85. részében…
Főzünk
Hamis vizes börek – yalancı su böreği  című cikk borítóképe

Hamis vizes börek – yalancı su böreği

2025. 04. 17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 65. rész
Kívül ropogós, belül krémesen omlós rétegek harmonikus játéka – ez a hamis vizes börek, aminek receptjét megtudjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 65. részében. És hogy miért hamis? Természetesen az is kiderül…
Utazunk
Ahol a madár se… 4. rész című cikk borítóképe

Ahol a madár se… 4. rész

2022. 07. 07. | Vargha Márk
Észak-Mezopotámia
Sorozatunk befejező részében kilépünk Európából, és Törökországba utazunk. Vargha Márk Észak-Mezopotámia csodálatos településeit, a „mesés Kelet” városait fedezi fel nekünk…
Főzünk
A gránátalma című cikk borítóképe

A gránátalma

2019. 09. 16. | Szabó Edit
A világ egyik legszebb gyümölcse, ráadásul finom és egyészséges is, jótékony hatásairól oldalakat lehetne írni. Íme 7 ok, amiért érdemes rendszeresen gránátalmát fogyasztani…