Vissza
Eszünk

Reggeli a Vietnámi Gulyásban

Reggeli a Vietnámi Gulyásban című cikk borítóképe
2025. 11. 26. | Vargha Márk
Ma már igazán kiváló reggelizőhelyek között válogathatunk, sőt, egy-egy hétvégére a budapesti Vietnámi Gulyás is beáll ezek sorába. Huszár Krisztiánék remek napindító ételeit Vargha Márk kóstolta meg, és alig várja, hogy újra része legyen benne…

Elfogult vagyok: régebben Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor éttermeiben (Beszálló, Laci!Konyha?) ünnepeltem meg, ha valami jó történt velem. A helyek megszűntek, de a séfek megvannak, és most a Margit-híd budai hídfőjénél, a Vietnami Gulyásban alkotnak. Az ebéd és a vacsora menüje ritkán változik, ellenben a minőség annyira konzisztens, a fantasztikus ázsiai–magyar fúziós ízek – olykor balkániakkal és peruiakkal „színezve” – mindig úgy robbannak, hogy nekem fél évtizede ez A Helyem. Az étlapon az előételek közül a signature dishnek számító zöldmangósaláta (ennek az öntete mágikus, az utolsó cseppig megiszom), a főételek közül pedig a rántott csirke a kedvencem (Aranyszalagos Kurcza-parti csirke melle vagy combja pankóba forgatva, szusirizs, uborkasaláta, házilag füstölt tejföl). De bármit, és tényleg: bármit rendel itt az ember – télen például semmi nem esik jobban itt, mint a hely névadó levese –, azt nem győzi fotózni, majd újságolni a barátainak (ha még nem voltak ott, vagy épp nem velük volt!) és másnap az irodában a kollégáinak, és – meglehetős késéssel – a Borsmenta felületén az olvasóknak.


A hely pezseg. Amikor reggelit kínálnak, akkor ez a pezsgés inkább idegeskedés formáját ölti, de nem ez a lényeg, hanem a kínálat. Merthogy néha – előre meghirdetve – isteni reggelit is felszolgálnak itt. A kávéválaszték nem a legszélesebb ugyan, de az ételek tényleg olyanok, amilyeneket máshol hiába keresnénk: ez igenis csak a Vietnami Gulyásra jellemző választék, aminek nem kell felnőnie az ebéd és a vacsora színvonalához és ízkavalkádjához, mert az első perctől fogva egy szinten van azzal. Hiszen az alapanyagok minőségét illetően itt sincs kompromisszum, a meglepetést, mi több, ámulatot pedig a szakácsok személye garantálja. Legyen szó tojásételről, újraértelmezett rántott húsos szendvicsről vagy grízpudingról, ez bizony egyetlen más budapesti brunch-hoz sem hasonlítható!

Cím: Budapest, Frankel Leó utca 10.


Fun fact: a reggelin kívül volt idén más is, ami nagyot szólhatott: nyáron többféle ceviche is megjelent az étlapon: Szent Jakab kagyló-zöldalma-mangó-pisztácia, tonhal-málna-licsi kojo-brazil dió, makréla-sárgabarackkompót-ribizli-espelette paprika. Ezeket sajnos nem tudtam kipróbálni, de remélhetőleg lesz még rá alkalom, főleg ha hosszabb ideig tartják majd őket az étlapon.

Fotó:
Vargha Márk
Facebook
Vietnámi Gulyás

Utazunk
Mit együnk Kalábriában? című cikk borítóképe

Mit együnk Kalábriában?

2024. 07. 05. | Vargha Márk
Kalábria kalandvágyóknak 2. rész
Pünkösdi kalábriai kirándulásán Vargha Márk kollégánk a helyi gasztronómiába is belekóstolt. Íme néhány ötlet, amit feltétlenül ki kell próbálnia az utazónak, ha arra jár…
Utazunk
Hétvége az olasz csizma orrán című cikk borítóképe

Hétvége az olasz csizma orrán

2024. 06. 05. | Vargha Márk
Kalábria kalandvágyóknak 1. rész
Vargha Márk kollégánk szeret olyan helyekre járni Európában, amelyek az útikönyvekben is a legutolsó oldalakon szerepelnek. Ezúttal Kalábria egy kis részét fedezte fel, és most sem jött haza csalódottan…
Utazunk
Nyári íz-lelő című cikk borítóképe

Nyári íz-lelő

2023. 12. 08. | Vargha Márk
Három nyári hónap, három ajánlott hely, ahová jó visszatérni. Vargha Márk a balatonfüredi Vasüzletet, a háromszéki Stone Pubot és az olaszországi Conte Vistario borászatot ajánlja az olvasók figyelmébe…
Utazunk
Koppenhága, a szerethető város című cikk borítóképe

Koppenhága, a szerethető város

2023. 11. 22. | Vargha Márk
Hétvége Koppenhágában 2. rész
Dánia fővárosa, Koppenhága élhető és kedves hely. Minisorozatának 2. részében Vargha Márk múzeumokat és templomokat ajánl, de az asztali örömökről sem feledkezik meg…
Utazunk
Koppenhága jó hely! című cikk borítóképe

Koppenhága jó hely!

2023. 11. 15. | Vargha Márk
Hétvége Koppenhágában 1. rész
Vargha Márk legtöbbször mediterrán vidékekről ír, ám kétrészes minisorozatában most egyik hűvösebb éghajlatú kedvencét, Koppenhágát mutatja be az olvasóknak. Az első részben sétálunk és kastélyokat nézünk…
Eszünk
Külvárosi kiválóságok című cikk borítóképe

Külvárosi kiválóságok

2023. 06. 15. | Vargha Márk
Nem feltétlenül kell egy nagyváros centrumában keresgélnünk, ha csúcsközeli gasztronómiai élményre vágyunk. Vargha Márk most három – egy krakkói, egy pesti és egy budai – külvárosi éttermet mutat be, melyekért megéri kimozdulni…