2023.12.08. | Vargha Márk
Három nyári hónap, három ajánlott hely, ahová jó visszatérni. Vargha Márk a balatonfüredi Vasüzletet, a háromszéki Stone Pubot és az olaszországi Conte Vistario borászatot ajánlja az olvasók figyelmébe…


Az én emlékezetemben utoljára a ’90-es években volt talán olyan „normális”, azaz hőségriadók nélküli nyár, mint idén. De ahogy az mindig lenni szokott, amint az ősz – egy igazán kellemes és kifejezetten meleg szakasz után – szürke, esős, „vörösboros” lett, rögtön visszakívántam a nyarat. Sok jó élményem fűződik hozzá, ezek egy része pedig sok jó íznek köszönhető. Következik tehát három nyári hónap és három hely, amelyekre jólesik visszagondolni, ahová jó lenne (sőt lesz!) visszamenni.


Június – Balatonfüred kicsi kincse: Vasüzlet

Nyári íz-lelő - Balatonfüred, Vasüzlet - borsmenta.hu

Egy étterem pozitív értékeléséhez fontos szempont, hogy nemcsak evés közben, hanem az ételekre várva is legyen min legeltetnünk a szemünket. A nyári szezonban nyitva lévő balatonfüredi Vasüzlet nem efféle vendégmarasztaló hely. A nevéből is látszik, hogy eredetileg nem gasztroturisztikai célokra épült. Kicsi és igényes falatozónak hívnám inkább.  Beosztása egyszerű: belépve néhány asztalka, amelyek mögött széles üvegfalon át a konyhai sürgést-forgást figyelhetjük. Ami viszont ott, a falon túl készül, arról csak felsőfokban tudok nyilatkozni.

Az ételeket nagyobb „tapas”-adagokban tálalják, érdemes tehát a lehető legnagyobb társasággal érkezni és az egész, de tényleg az egész étlapot kirendelni. Itt a gazpacho olyan, mintha egy spanyol kisvárosban tennék elénk. A rántott malacfülnek a Waldorf-salátával létrejött házassága az égben köttetett. A tökfőzelék feltétje sült túró – zseniálisak külön-külön is, együtt meg végképp. A dödölle itt nem köret, hanem elsőrangú főétel, aki egyszer kóstolja, tudni fogja, miért.

Nyári íz-lelő - Balatonfüred, Vasüzlet - borsmenta.hu

Az egyetlen észrevételem az, hogy különféle, tökéletes sült húsok, kolbászok és halak köretének kitalálása során bátrabban álmodhat a séf, hiszen a – magában is felejthetetlen – csirkemájnyárs mellé adott kimcsi és savanyított eper például nagyon jól működik együtt.

A Vasüzlet persze még fiatal hely, úgyhogy ez az észrevételt tanácsként kell kezelni. Merthogy kritikám egyáltalán nincs. Nagyon boldog vagyok, hogy ismét nyílt egy szuper és megfizethető hely Füreden, amely – ha így folytatja – hamarosan az ottani Michelin-ajánlott helyek sorát fogja gyarapítani.
 

Július – Az erdővidéki gróf házikosztja a Stone Pubban

Nyári íz-lelő - Háromszék, Stone Pub - borsmenta.hu

A magyar gasztronómia több mint két évtizede zajló forradalmának szele lassan Székelyföldet, s azon belül szülőföldemet, Háromszéket is elérte. Jó minőségű alapanyagokért igazán nem kell messzire menni, ám abban, hogy milyen technológiával készítik el és hogyan tálalják őket, nyilván van mit fejlődni. (Az első lépéseket a bálványosi Hotel Balvanyos tette meg afelé, hogy az anyaországi bisztrókkal összehasonlítható legyen.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy házias ételekből, „nagymama konyhájából” ne találnánk városokban és falvakban is a szezonnak megfelelőt és ínyünkre valót. Barót környékén – amelyet Erdővidéknek is neveznek – az összmagyarság számára is fontos kulturális látnivalókat találunk. Ilyen például a kisbaconi Benedek Elek Emlékház, a bibarcfalvi református templom a Szent László-freskókkal, de ilyen lehet idővel a miklósvári kastélyban berendezett Erdélyi Élet Múzeuma is. A családjával külföldről hazatelepült Kálnoky Tibor gróf visszaszerezte ősei itteni birtokait, példamutató igénnyel és ízléssel újította fel és rendezte be az azokon lévő ingatlanokat. Az épített örökség ilyen megőrzése inspirálóan hatott a vele távoli rokonságban álló III. Károly brit királyra, aki – amellett, hogy több más erdélyi faluban van már tulajdona – itt is vendégeskedni szokott.

Nyári íz-lelő - Háromszék, Stone Pub - borsmenta.hu

A nagyközönség számára nyitva álló kisvendéglő most már nem a kastéllyal szemben, a Stone Pub feliratú épületben működik, hanem körülbelül negyed kilométerrel messzebb, az antik bútorokkal berendezett vendégházakkal azonos telken. Faburkolat, békés hangulat és semmi, ami oda nem illő – ezt láttuk asztalunknál ülve, az étlap pedig dicséretesen rövid, s a főételeken kívül csupán almás pitét olvashattunk rajta.

Székelykáposztát rendeltünk, és annál nagyobb volt a meglepetés, amikor ezt nem tányérokra szervírozták, hanem egy nagy tálban gőzölögve került elénk, mellé kellemesen csípős paprikával. Hőmérséklet, illat, íz, állag: tökéletes. Autentikus, egyszerű és finom volt egyszerre, s azt is hozzáteszem, hogy három éhes felnőtt ember sem bírt az adaggal. Sok jót lehetne még írni a Kálnokyak itteni sokrétű tevékenységéről, de ez a pici vendéglő biztosan az egyik legjobb reklám.
 

Augusztus – Ha olasz és pinot: Conte Vistarino

Nyári íz-lelő - Conte Vistarino - borsmenta.hu

Magyarország borvidékeinek felfedezése ugyan komoly kihívás, de nem súrolja a lehetetlent, és ha már összeáll az ember fejében a nagy kép, az ember szívesen vadászik olyan „csemegékre” is, mint a balatoncsicsói Border Birtok vagy a szomolyai Csalakatos Pince. A nagy országokkal ez persze másként van, az ember tervezi a nagy presztízsű borvidékek legalább részleges bejárását (Elzász, Douro, Bordeaux, Priorat és Toszkána legjobbja már megvolt, jövőre a Mosel következik).

S aztán vannak a külföldi kvázi véletlenek. Például Paviából Genova felé haladva, az előbbi városról elnevezett megyében az Oltrepò Pavese nevű borvidék. Nem csoda, ha itthon kevesen hallottak róla, mert ha a portugál Dão már épp felébredt, akkor ez a vidék még félálomban van. Mikor azt kérdezzük például a Rocca de Giorgi nevű apró faluban a Conte Vistarino munkatársaitól, hogy van-e borvidéki jövőkép és összefogás, csak ingatják szomorúan a fejüket.

Nyári íz-lelő - Conte Vistarino - borsmenta.hu

Azt mindenesetre érdemes tudni, hogy hivatalos adatok szerint az Oltrepò Pavese DOC 11 192 hektár területű, ennek 84%-át öt fajta foglalja el: croatina, barbera, pinot noir, rajnai rizling és muskotály. Ehhez jön még 769 hektár tradicionális pezsgőalapanyagnak való terület. Ami fontos, hogy az olaszországi pinot noir-termelés háromnegyede innen származik, és ami talán még fontosabb, hogy ez Európa harmadik legnagyobb pinot-s területe. (Ezért is kár, hogy kvázi ismeretlen.) A fajta a Conte Vistarino büszkesége is, már csak azért is, mert a tulajdonosok ősei 1850-ben importálták az első pinot noir-vesszőt, és 1865-ben ők készítették az első habzó- és gyöngyözőbort is belőle. A grófi család szemben, az út túloldalán lakik a Villa Fornace nevű kúriában, s a környéken egybefüggően minden szőlőterület az övék. A birtok óriási: 865 hektár, ebből 100 a szőlő, amiből 60 hektáron terem pinot noir.

Nyári íz-lelő - Conte Vistarino - borsmenta.hu

A vállalkozást Ottavia Vistarino vezeti, akinek a nevéhez egyfajta szintlépés is kötődik. Egyrészt sikeresen pályázott uniós forrásra korszerűsítés céljából, másrészt cru-nek minősíttette a három legkiválóbb területet. A Bertone-dűlő 400, a Pernice 300, a Tavernetto 350 méter magasan fekszik. Közös bennük a dél-délnyugati kitettség és a meszes agyagtalaj. A róluk szüretelt csúcspinot-k alkoholos erjesztése tölgyfa tartályokban, tejsavas erjesztése francia tölgyfa hordóban zajlik, majd egy év barrique hordós és minimum egy év palackos érlelés következik. A birodalom három dimenzióban, maketten is látható, amelyen az egyes termékek származási helyét a termékhez tartozó gomb megnyomásakor kigyulladó kicsi piros fény jelzi. (Van, amit érdemes ellesni az olaszoktól a nagymenő magyar borászatoknak…)

Nyári íz-lelő - Conte Vistarino - borsmenta.hu

A pincészetet a maga teljességében megmutatni hivatott kóstoló során viszont a cru-kből egyet sem kínálnak, egy brut pezsgő, egy pinot grigio és egy könnyed rajnai rizling után a Costa del Nero acéltartályban erjesztett pinot noirt (amit ők pinot nero névvel illetnek, és így is írnak a címkére) töltik a pohárba. A nagyágyúkból csak kérésre bontanak egy tetszőleges évjáratút. A látogatást – e tény szem előtt tartásával – így is ajánlom, a jó ízeket itt is megleljük. No meg a magas dombok gerincén autózva balról-jobbról elénk táruló látványért is megéri, s ne feledjük, hogy itt szinte a madár sem jár, főleg ha magyar az a madár.
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Szökés a télből 1.

2023.03.31. | Vargha Márk
1. Szökés a tavaszba: Egyesült Arab Emírségek
Ha nem klasszikus tengerparti, hanem elsősorban kulturális élményekre vágyunk, Dubaj és Abu Dzabi vonzó téli úti cél lehet. Ráadásul vagyonokba sem kerül, csak előre kell terveznünk. Ím…
Utazunk

Szökés a télből 2.

2023.04.01. | Vargha Márk
Hollandia és Szlovákia
Sorozatunk első részében két emírségekbeli metropoliszt látogattunk meg Vargha Márkkal, a második részben pedig maradtunk Európában, és élveztük a havat – már ahol még volt…
Utazunk

Gran Canaria télen is!

2023.04.06. | Németh Judit
Még hogy a jómódú skandináv nyugdíjasok nyaralóhelye! Örömmel jelentjük, hogy a Kanári-szigeteket a fiatalabbak, sőt a gyerekekkel utazók is felfedezték maguknak! És hogy hová menjünk?…
Utazunk

Koppenhága jó hely!

2023.11.15. | Vargha Márk
Hétvége Koppenhágában 1. rész
Vargha Márk legtöbbször mediterrán vidékekről ír, ám kétrészes minisorozatában most egyik hűvösebb éghajlatú kedvencét, Koppenhágát mutatja be az olvasóknak. Az első részben sétálunk és…
Utazunk

Koppenhága, a szerethető város

2023.11.22. | Vargha Márk
Hétvége Koppenhágában 2. rész
Dánia fővárosa, Koppenhága élhető és kedves hely. Minisorozatának 2. részében Vargha Márk múzeumokat és templomokat ajánl, de az asztali örömökről sem feledkezik meg…
Utazunk

Öt nap a cavák földjén

2023.11.17. | Bóka Balázs Andor
A WebWineWriting borszakíróverseny egyik kategóriagyőztese, Bóka Balázs Andor rövid látogatást tett a spanyol pezsgők földjén, ahol személyesen a verseny szervezője, a Katalóniában élő…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)