Vissza
Esős hétvége Villányban
2022.11.07. | Barossné Koós Andrea
A Villányi borvidék kiváló lehetőségeket tartogat az ízek szerelmeseinek. Munkatársunk, Barossné Koós Andrea családjával a Sauska 48-ba és a Palkonyhába tért be...
Alighogy befejeztük a pénteki munkanapot, autóba pattantunk, és kétórányi vezetés után meg is érkeztünk a Villányi borvidékre. Arra vágytunk, hogy a nagyvárosi forgatagból egy kicsit kiszakadjunk, lelassuljunk, feltöltődjünk és jól érezzük magunkat. Szálláshelyül a kisharsányi Szent György Kúriát választottuk.
![](/userfiles/szent-gyorgy-kuria-esti-hangulat-borsmenta_hu.jpg)
Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, egész úton szemerkélt az eső. Azt reméltük, hogy „délen” majd kisüt a nap, de mi is csak reméltük az édes édent, ahogyan Eliza Doolitle a My Fair Ladyben. Sebaj! Amint a szállásadónk megmutatta a helyet, azonnal jobb lett a kedvünk. Modern, barátságos, kényelmes szobát kaptunk, ráadásul a hatalmas kertben medence, a belső térben pedig jakuzzi és szauna biztosított ígéretes alternatívát rossz idő esetére.
Pénteki vacsora a Sauska 48-ban
![Hétvége Villányban - Sauska 48 - borsmenta.hu](/userfiles/sauska48_bicsar-attila-borsmenta_hu.jpeg)
Péntek estére a Sauska 48-ba foglaltunk asztalt. Meglepve tapasztaltuk, hogy nagyon sok a külföldi vendég, de a pincérek minket is éppen olyan barátságosan fogadtak és előzékenyen szolgáltak ki, mint bárki mást a teremben, aminek kifejezetten örültünk. Lássuk be, nincs ez így mindenhol. A hely vonzerejét erősen növeli, hogy látványkonyhával rendelkezik, ahol ezen az estén maga a konyhafőnök, Bicsár Attila tálalta a fogásokat. A séf koncentráltan dolgozott, de mindenkinek jutott tőle egy mosoly, és egy-egy kósza szabad percében szívesen szóba elegyedett a vendégekkel.
Fontos elmondanunk, hogy kis csapatunk nem csupán felnőttekből állt. Velünk volt hétéves kislányunk is, aki gyakorlott étterembe járó, így neki is választanunk kellett a felkínált menük közül. Szerencsére kérhettünk 2 fogásos menüt is, így a gyerek örömmel evett egy levest és egy desszertet, a fogások között pedig remekül el tudott játszani a sarokba kihelyezett játékokkal, amelyeket természetesen az asztalunkhoz is odavihettünk.
És most nézzük, hogy mit ettek a felnőttek!
![Hétvége Villányban - Sauska 48 - borsmenta.hu](/userfiles/Sauska_kenyer_borsmenta_hu%20(2).jpeg)
Vendégváró falatként kovászos kenyér érkezett burgonyakrémmel és kolbászmorzsával. A finom, füstös ízekhez jól csúszott a karakteres Sauska Furmint Brut Vintage 2016 pezsgő, ami azonnal a kedvencünk lett. Ahogyan a pincérünk elmesélte, az ital kalandos utat járt be, mire a poharunkba került. Az alapbort Tokajban készítették, a házasítást, az érlelést és a degorzsálást Budafokon végezték, és végül Villányba szállították, hogy életünkben először megkóstoljuk. A beszélgetés során az is kiderült, hogy az elkövetkező években (nevezzük „ötéves tervnek”), szeretnének egy exkluzív éttermet nyitni a budafoki pincesor szomszédságában. Reméljük, hogy a terv valóra válik, és az otthonunkhoz közelebb is élvezhetjük ezeket a remek ízeket.
![Hétvége Villányban - Sauska 48 - borsmenta.hu](/userfiles/sauska48_kacsamaj-borsmenta_hu.jpeg)
Előételként egyikünk kacsamájterrine-t rendelt, amit zöldalmával, szőlőlekvárral és pirított kaláccsal kínáltak, másikunk hideg malacsültet kért, amelyet padlizsánkrémmel szervíroztak. Mindkettő nagyon finom volt, és az utóbbi mellé igen jól csúszott a könnyed Cuvée 113 2021.
![Hétvége Villányban - Sauska 48 - borsmenta.hu](/userfiles/sauska48_furj-borsmenta_hu.jpeg)
Főételként sváb káposztával és fűszeres brokkolival körített, véres hurkával töltött fürjet választottunk, valamint Black Angus bélszínsteaket pankómorzsában sült zellerrel. A fürj a rég elfeledett alapanyagok közé tartozik, de ebben az étteremben mindig szerepel a kínálatban, így nem volt kérdés, hogy megkóstoljuk. A steak mellé ajánlott köret számunkra meglehetősen különlegesnek tűnt. Gyakran megfordulunk különböző éttermekben, de még sehol sem láttunk sült-rántott zellert az étlapon. A tálalás csodálatos volt, az ízek harmonikusak. Fogásainkat közepesen testes vörösborral kísértük.
![Hétvége Villányban - Sauska 48 - borsmenta.hu](/userfiles/sauska-sajttal-borsmenta_hu%20(2).jpeg)
Úgy döntöttünk, hogy a vacsora végén sem fordulunk az édességek felé, inkább maradunk a sós vonalon. Sajttálat rendeltünk, amihez a ház több vörösborát is megkóstoltuk, például a 2018-as évjáratú kadarkát és a barátságos, 2016-os Makár-dűlős Cabernet Franc-t.
![Hétvége Villányban - Sauska 48 - borsmenta.hu](/userfiles/sauska48-bicsar-attila-sef-borsmenta_hu.jpg)
Poharunkban az utolsó kortyokkal, kíváncsi hétéves gasztroturistánk határozott kérésének eleget téve odaálltunk Bicsár Attila látványpultjához, és nagyon jót beszélgettünk a séf úrral. Annyira belemerültünk a diskurzusba, hogy a pincérünk végül a kiadóablak mellett szolgálta fel az utolsó borunkat, aminek természetesen nagyon örültünk.
Tökéletes vacsoránkat követően egy kellemes éjszakai fürdőzéssel koronáztuk meg a napot.
![](/userfiles/SzentGy%C3%B6rgy_szallas-borsmenta_hu%20(2).jpeg)
Szombati vacsora a Palkonyhában
Szombaton szünet nélkül zuhogott az eső, így a Siklósi Termálfürdőben töltöttük az egész napot. Este viszont újra útnak indultunk, és most Palkonya, közelebbről a Palkonyha felé vettük az irányt. Pauli Zoltán helye mostanra igazi gasztroszentéllyé nőtte ki magát, a kis falusi portán jól megfér együtt a szálláshely, az étterem, a kerthelyiség és a kulináris bolt. Hétvégenként tematikus programokat is szerveznek, ahol Zoli párja, a mindenki által ismert Tóth Vera is besegít – néha háziasszonyi, máskor előadóművészi szerepben.
Ezen az estén viszonylag kevés volt a vendég, így az alkalom meglehetősen családiasra sikeredett, amit mi egy kicsit se bántunk. A belső nappaliban terítettek meg számunkra, ahol kellemes, lágy jazzmuzsika szólt, és a falakon régi képek idézték a múltat. Úgy éreztük magunkat, mintha egy kedves ismerőshöz jöttünk volna vendégségbe.
![Hétvége Villányban - Palkonyha - borsmenta.hu](/userfiles/palkonhya_hangulat-borsmenta_hu.jpeg)
A vacsora 4 fogásos fix menüből és a hozzájuk illő borokból állt, de a gyerekeknek bármilyen egyszerű ételt szívesen elkészítettek, akár pizzát is kérhettünk volna. Ínyenc kislányunkat egy egyszerű tésztával és egy gombóc fantasztikus fagylalttal könnyű volt elkápráztatni, de mi már keményebb diónak bizonyultunk.
![](/userfiles/palkonhya_gyerekmenu-borsmenta_hu%20(3).jpeg)
Kezdésként hűvös, füstölt angol hátszínszeletek érkeztek tonhalkrémmel, gyöngyhagymával és helyben sütött kovászos kenyérrel. Mellé a Borsmenta-csapat nagy kedvencét, Kiss Gábor 2021-es Rosé 364 borát kóstoltuk. Szinte észre se vettük, és már csak az üres tányér nézett vissza ránk.
![Hétvége Villányban - Palkonyha - borsmenta.hu](/userfiles/palkonhya_eloetel-borsmenta_hu.jpeg)
A folytatásban panchettaropogóssal és friss kecskesajtkrémmel kínált édeskömény-velouté (krémleves) melegítette át a testünket, miközben kint halkan kopogott a hideg eső. Mellé a tegnap estéről már ismert Sauska Cuvée 113 2021 házasítását kortyolgattuk. Szerettük az édeskömény karakteres, egyszerű, mégis emelkedett ízét, ami különlegessé tette a fogást.
![Hétvége Villányban - Palkonyha - borsmenta.hu](/userfiles/palkonhya_leves-talalva_hu.jpeg)
Főételként mangalicasteaket kaptunk pirított gombával és szarvasgombás burgonyapürével. A püré meglepő módon kifejezetten hígra készült, viszont külön tálkába tálalva már egyáltalán nem volt zavaró. Hozzá a ház asszonya, Tóth Vera Gyémánt nevű borválogatásának villányi vörösét ittuk. A bor nagyon jól megállta a helyét a menüsorban.
![Hétvége Villányban - Palkonyha - borsmenta.hu](/userfiles/palkonhya_foetel-borsmenta_hu.jpeg)
A vacsorát gyerekkorunk nagy kedvencével, mákos nudlival zártuk, amit vörösboros sült szilvalekvárral és házi mogyorófagylalttal kínáltak. Az édes ízek mellé a Ruppert Pincészet Szív Királynő nevű kékfrankos-syrah házasítását kortyolgattuk. Gazdag, fűszeres-meggyes jegyei remekül illettek a desszert világához.
![Hétvége Villányban - Palkonyha - borsmenta.hu](/userfiles/palkonhya_desszert-borsmenta_hu.jpeg)
Összességében nagyszerű vacsorát kaptunk, egyszerű, de minőségi alapanyagokból. A fogások többségét akár mi magunk is el tudnánk készíteni, talán ezért is volt az egész ennyire szerethető. A házias ízeknek és a barátságos hangulatnak köszönhetően tényleg úgy éreztük magunkat, mintha vendégségben lettünk volna. Szívesen visszajövünk akár egy koncerttel egybekötött vacsorára is, mert Tóth Verának élőben még szuperebb a hangja, mint ahogy azt a tévén keresztül gondolnánk.
Fotó:
Sauska 48
Barossné Koós Andrea