Borvacsora a Tiliában

2022.07.03. | Németh Judit
Megújult ételkínálattal és vadonatúj csapattal indítja a nyarat a badacsonyi Neptun Hotel étterme, a Tilia Borvendéglő. A helyi borok kíséretében tálalt fogásokat a Borsmenta is megkóstolta…


Ha Balatonfüred a Balaton fővárosa, akkor Badacsony egyértelműen a tó ékszerdoboza. Itt azonban nem a víz, hanem a hegy az úr. Ha nem a 71-es úton, hanem a Káli-medence lankáin autózunk át (a menetidő néhány perccel hosszabb, de a látvány miatt megéri), a vulkáni tanúhegyek a Balaton-felvidék egy egészen különleges arcát mutatják.



Úti célunk a 125 éves Neptun Hotel étterme, a Tilia Borvendéglő (a név a latin tilia szóból ered, ami a hárs növénynemzetséget jelöli). A hegy lábánál fekvő ikonikus sárga villaépület, amely a közelmúltban kívül-belül teljesen megújult, szinte világít a bazalthegy és a felette tornyosuló fekete viharfelhők előtt. Bár a százéves hársfák alatt nagyon hívogató a kerthelyiség, mi csak az aperitifet fogyasztjuk el itt. A Szer-elem Szőlőskert Napfordító Gyöngyöző Olaszrizlingje (2019) vár minket behűtve, amely finom, sűrű buborékhálójával a nyár egyik kedvenc üdvözlőitala lehet – elrontani csak azzal tudjuk, ha nem megfelelő hőmérsékleten kínáljuk. Az ábrahámhegyi, közel harmincéves ültetvényről származó gyöngyözőbor kis tételben kerül csak forgalomba, ezért előfordulhat, hogy egészen Badacsonyig kell elzarándokolnunk, ha szeretnénk belőle pár palackkal beszerezni.

A júniusban szokatlanul zord időjárás miatt a Tilia bazaltköves pincéjébe húzódunk be, amelyet szinte eredeti formájában őriztek meg a tulajdonosok, és aztán kiegészítették a trendnek megfelelő, modern-minimalista stíluselemekkel.



Az épület az 20. század elejének hangulatát idézi, és ez az étlapon is visszaköszön, de a klasszikus, magyaros fogások mellett bisztróételek is helyet kaptak, halételekből pedig átlagon felüli a választék. Az alapanyagok tekintetében törekednek a helyi források felkutatására, de csak abban az esetben, ha ez nem megy a minőség rovására – mondta el Nagy Miklós, a hely tulajdonosa. Szerencsére kialakult egy olyan termelői hálózat, amely zöldséggel-gyümölccsel, hallal (pisztráng Tapolcáról, tokhal Keszthelyről), szörpökkel (Folly Arborétum) látja el az éttermet.

tilia-borvendeglo-badacsony-borvacsora

Dömsödi Károly sommelier kísér minket végig egy négyfogásos menüsoron, melynek során lehetőségünk nyílik megismerni a helyi pincészetek tételeit. Így kóstolunk a tapolcai füstölt pisztráng mellé 2021-es budai zöldet Váli Péter pincészetéből, amely citrusos-zöldalmás, üde karaktere miatt tökéletes párosítás. A badacsonyiak szerint ez a bor ideális fröccsalapanyag is – frissességét, szikárságát nem törik meg a buborékok.



A Békássy család olaszrizlingje a keszthelyi tokhal és a mellé kínált serpenyős zöldségek kísérője. A Békássy család az 1840-es évek óta foglalkozik szőlőműveléssel a Badacsony déli lejtőin. Boraikat kizárólag spontán erjesztéssel és a lehető legkevesebb külső beavatkozással készítik. Osztom a sommelier véleményét, ez az olaszrizling a fajta legszebb arcát mutatja.



A Csáky-rostélyoshoz Málik Zoltán 2019-es kéknyelűjét kortyoljuk. Tesszük ezt kicsit elhamarkodottan, hiszen messze még ez a bor a csúcstól, szívem szerint a következő 4-5 évben sorra visszakóstolnám, de így is sejthető már a benne rejlő potenciál. Ez az őshonos fajta nem csak a Badacsony múltját, de a jövőjét is jelenti a borász szerint, érdemes rá odafigyelni. Málik Zoltán borai fahordóban erjednek, majd nagyjából félévnyi palackos érlelés után kerülnek forgalomba.



A desszert mellé – kölespuding eperrel és klasszikus túrós palacsinta – a Négy80 Pincészet Napolaj fantázianevű zeusát kóstoljuk. A badacsonytomaji pincészet neve a 4,80 méteres sortávolságra utal, ami kuriózumnak számít a magyar szőlőművelésben. Tökéletes savakkal, október végi szürettel került a must a tartályba, szinte érezzük, ahogy a késő őszi napfény beolajozza-aranyozza minden kortyunkat.



A családi üzemeltetésben működő szállodát és éttermet értő kezekkel újították fel tulajdonosai. A Neptun 2018 óta butikhotelként működik, és jelenleg 15 szobával várja a badacsonyi hegymenetben kitikkadt utazókat. A Tilia vendéglő pedig tökéletes úti cél mindazoknak, akik számára a gasztronómia a magas minőség mellett az ételek és a borok hozzáértő párosítását is jelenti.
 
Fotó:
Tilia Borvendéglő

Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről

2016.07.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved.…
Utazunk

Menjünk Badacsonyba!

2018.03.30. | Szabó Edit
A Balaton nagyot nyújtózik, és felébred téli álmából. A boltok kinyitnak, a teraszok megtelnek, és bár a tó még hűvösen csillog, az emberek már a csontjaikban érzik a parancsot: „vízpar…
Eszünk

A Hableány újraéledése Badacsonyban

2019.10.01. | Barossné Koós Andrea
Teljesült a régi álom: Badacsony szívében, a Hableány épületében kapott helyet a Laposa Családi birtok borászata, és a legendás étterem is újra várja a vendégeket…  
Iszunk

Kéknyelűteszt

2022.05.13. | Szabó Edit
Van, aki rajong érte, és van, aki nem kér belőle. A kéknyelű a Badacsonyi borvidék – most már nem is annyira – titkos fegyvere, és úgy tűnik, egyre jobban értünk hozzá. A Borsmenta tesz…
Tesztelünk

Váli Péter Borászata: Budai Zöld 2020

2022.05.01. | Szabó Edit
A pincészet tulajdonosa, Váli Péter maga is nagy rajongója a budai zöld szőlőfajtának és a belőle készült bornak. Ő fröccsnek szereti a legjobban, szerintünk könnyű saláták kísérőjeként…
Tesztelünk

Békássy Borászat: Kéknyelű 2019

2022.05.18. | Szabó Edit
A Békássy Családi Borászat kéknyelűje ízig-vérig badacsonyi bor. Masszív savak és kő, kő, kő…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)