Almás püspökkenyér
A kissé kásás téli almákat nagyszerűen felhasználhatjuk ehhez a süteményhez. Az íze olyan, mint a klasszikus gyümölcskenyereké, de az alma miatt kicsit könnyedebb, és nem annyira édes.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
- 20 dkg cukor
- 4 közepes alma, hámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve
- 3 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1,5 dl olaj
- 10 dkg dióbél, durvára vágva
- vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése:
1.A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat, a durvára vágott diót, és egy kanállal az egészet összekeverjük.
2.A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat, majd szép lassan a reszelt almát.
3. Az almás, tojásos masszához lassan hozzáadagoljuk a lisztes, száraz hozzávalókat, és óvatos mozdulatokkal homogén állagúvá keverjük.
4.A tésztát vajjal kikent vagy sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, és 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.
A délutáni kávé mellé a legjobb, ínyencek egy gombóc vaníliafagyit is tehetnek mellé, de akkor kötelező megszórni vaníliás porcukorral.