Főzünk

Almás püspökkenyér

Almás püspökkenyér című cikk borítóképe
2021. 12. 26. | Klich Zsuzsa
Igazi téli sütemény. Karácsony második napjára vagy a két ünnep közötti időszakra ajánljuk, amikor egy kicsit már mindenkinek sok a jóból, de a délutáni kávéhoz mégis jól jön egy szelet süti…

A kissé kásás téli almákat nagyszerűen felhasználhatjuk ehhez a süteményhez. Az íze olyan, mint a klasszikus gyümölcskenyereké, de az alma miatt kicsit könnyedebb, és nem annyira édes.

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
  • 20 dkg cukor
  • 4 közepes alma, hámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1,5 dl olaj
  • 10 dkg dióbél, durvára vágva
  • vaj a sütőforma kikenéséhez



Elkészítése:

1.A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat, a durvára vágott diót, és egy kanállal az egészet összekeverjük.

2.A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat, majd szép lassan a reszelt almát.

3. Az almás, tojásos masszához lassan hozzáadagoljuk a lisztes, száraz hozzávalókat, és óvatos mozdulatokkal homogén állagúvá keverjük.

4.A tésztát vajjal kikent vagy sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, és 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.

A délutáni kávé mellé a legjobb, ínyencek egy gombóc vaníliafagyit is tehetnek mellé, de akkor kötelező megszórni vaníliás porcukorral.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Banánkenyér című cikk borítóképe

Banánkenyér

2021. 03. 11. | Szabó Edit
Ez a banánkenyér teljes kiőrlésű lisztből készül, és vajjal a legfinomabb. A délutáni kávé mellé ajánljuk…
Főzünk
Ostorkalács című cikk borítóképe

Ostorkalács

2020. 04. 14. | Klich Zsuzsa
Foszlós, édes kelt kalács Láng György receptje szerint. Hideg vajforgácsokkal, meleg kakaóval és házi baracklekvárral az igazi, de húsvétkor a főtt sonka mellé is pazar…
Főzünk
Gyümölcskenyér című cikk borítóképe

Gyümölcskenyér

2020. 01. 20. | Klich Zsuzsa
Aszalt gyümölcsök, roppanó magvak, puha tészta – egy jó gyümölcskenyérben minden benne van, amitől a mogorva téli napokon is jobb lesz a kedvünk…
Főzünk
Pirított fahéjas dió című cikk borítóképe

Pirított fahéjas dió

2019. 12. 19. | Klich Zsuzsa
Tökéletes karácsonyi ajándék, villámgyorsan elkészül, és olyan finom, hogy jobb mindjárt tripla adagot készíteni belőle. A pirított fahéjas dió egyszerűen ellenállhatatlan…
Főzünk
Pofonegyszerű házi kenyér című cikk borítóképe

Pofonegyszerű házi kenyér

2019. 10. 16. | Szabó Edit
Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pillanatok alatt összeállítható, nem kell dagasztani, és nagyon-nagyon finom…
Főzünk
Püspökkenyér című cikk borítóképe

Püspökkenyér

2016. 03. 21. | Szabó Edit
Püspökkenyeret valamiért leginkább karácsonykor sütünk, pedig ez a nem túláradóan édes, könnyen elkészíthető sütemény bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét...