2021.12.26. | Klich Zsuzsa
Igazi téli sütemény. Karácsony második napjára vagy a két ünnep közötti időszakra ajánljuk, amikor egy kicsit már mindenkinek sok a jóból, de a délutáni kávéhoz mégis jól jön egy szelet süti…
A kissé kásás téli almákat nagyszerűen felhasználhatjuk ehhez a süteményhez. Az íze olyan, mint a klasszikus gyümölcskenyereké, de az alma miatt kicsit könnyedebb, és nem annyira édes.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
- 20 dkg cukor
- 4 közepes alma, hámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve
- 3 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1,5 dl olaj
- 10 dkg dióbél, durvára vágva
- vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése:
1.A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat, a durvára vágott diót, és egy kanállal az egészet összekeverjük.
2. A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat, majd szép lassan a reszelt almát.
3. Az almás, tojásos masszához lassan hozzáadagoljuk a lisztes, száraz hozzávalókat, és óvatos mozdulatokkal homogén állagúvá keverjük.
4. A tésztát vajjal kikent vagy sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, és 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.
A délutáni kávé mellé a legjobb, ínyencek egy gombóc vaníliafagyit is tehetnek mellé, de akkor kötelező megszórni vaníliás porcukorral.
Fotó:
Klich Zsuzsa