Vissza
Főzünk

Ayva tatlısı – birsdesszert

Ayva tatlısı – birsdesszert című cikk borítóképe
2023. 12. 28. | Nagyillés János
A birsalma mámorító illata betölti a konyhát, amikor ez a csodálatos desszert készül. És hogy mi a titka? Nagyillés János elmeséli…

Ez a recept úgy kezdődik, hogy amikor tavaly decemberben kiugrottunk Bécsbe, nekem muszáj volt a kiállítások mellett az Etsan török szupermarketbe is ellátogatni. Na, az olyan volt nekem, mint a mennyország. Például ott kaptam török birsalmát – de egyáltalán, olyan volt, mint Gazdag Erzsi meseboltja, csak ebben nem mese volt minden, hanem török.

Visszatérve a birsalmához: azt terveztem, hogy egy régi kedvencemet készítem el belőle, aztán mégis választottam egy újat, mégpedig az oszmán konyhából ránk maradt birsdesszertet egy török gasztroblogger, Bera édességei közül.

Sajnos nem diétás, de cserébe nagyon finom. Elkészítése végtelenül egyszerű, de én a fentebb idézett török kolléganővel ellentétben sütőben, jénaiban kiviteleztem.

Hozzávalók:

  • 4 darab birsalma
  • fél birsalmánként egy evőkanál kristálycukor
  • annyi víz, amennyi ellepi a birshéjágyat
  • török Hibisküs tea vagy magyar hibiszkusztea
  • a birs kivett magháza
  • a díszítéshez tetszés szerint dió, pisztácia, fagyi vagy tejszínhab



Elkészítése:

1. Ha pihés héjú birsed van, mosd át és dörzsöld le a héjról a pihét, mert a héjra is szükség lesz. (A török birs héja sima volt, mint az almáé.)

2. Hámozd meg a birset, vágd félbe és kanyarítsd ki a magházát. A héjjal és a magházakkal (magostul-mindenestül) ágyazz meg a fél birseknek az edény alján. Szórj rá török Hibisküs teát (ez gránátalmavirágból készül), de a nálunk kapható hibiszkusztea is tökéletesen megfelel.

3. Tedd rá a fél birseket, mindegyikre kerül egy evőkanál cukor. Szelíden locsold a fél birseken lévő cukrot egy kis vízzel úgy, hogy le ne mosd a tetejéről, alájuk pedig önts annyi vizet, hogy a héjágyat ellepje.

4. Lefedve így párold. Ha túl kevésnek találod a levet, közben kicsit pótold, de ne hígítsd fel nagyon. A birs tetején lévő cukor le fog olvadni. A végén a birs lágy lesz, mint a vaj.

5. Dióval, törött pisztáciával, tejszínhabbal vagy egy porció ízben illő fagyival is tálalható – de előtte locsolgasd meg a piros birssziruppal.

Megjegyzés: mi, magyarok szeretjük a birset fahéjazni. Eszerint a recept szerint nem kell: elnyomná a birs aromáját.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Pirított csirkemáj című cikk borítóképe

Pirított csirkemáj

2023. 12. 14. | Szabó Edit
Gyors, olcsó és nagyon finom. Aki szereti a hagyományos ételeket, ennek a resztelt csirkemájnak örülni fog. Ráadásul tényleg fél óra alatt elkészül. Főtt krumplival és savanyúsággal tálalva tökéletes vacsora…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Sütőtökös gnocchi című cikk borítóképe

Sütőtökös gnocchi

2023. 12. 04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…
Főzünk
Şekerpare, az igazi cukorfalat című cikk borítóképe

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023. 11. 23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…