2023.12.28. | Nagyillés János
A birsalma mámorító illata betölti a konyhát, amikor ez a csodálatos desszert készül. És hogy mi a titka? Nagyillés János elmeséli…
Ez a recept úgy kezdődik, hogy amikor tavaly decemberben kiugrottunk Bécsbe, nekem muszáj volt a kiállítások mellett az Etsan török szupermarketbe is ellátogatni. Na, az olyan volt nekem, mint a mennyország. Például ott kaptam török birsalmát – de egyáltalán, olyan volt, mint Gazdag Erzsi meseboltja, csak ebben nem mese volt minden, hanem török.
Visszatérve a birsalmához: azt terveztem, hogy egy régi kedvencemet készítem el belőle, aztán mégis választottam egy újat, mégpedig az oszmán konyhából ránk maradt birsdesszertet egy török gasztroblogger, Bera édességei közül.
Sajnos nem diétás, de cserébe nagyon finom. Elkészítése végtelenül egyszerű, de én a fentebb idézett török kolléganővel ellentétben sütőben, jénaiban kiviteleztem.
Hozzávalók:
- 4 darab birsalma
- fél birsalmánként egy evőkanál kristálycukor
- annyi víz, amennyi ellepi a birshéjágyat
- török Hibisküs tea vagy magyar hibiszkusztea
- a birs kivett magháza
- a díszítéshez tetszés szerint dió, pisztácia, fagyi vagy tejszínhab
Elkészítése:
1. Ha pihés héjú birsed van, mosd át és dörzsöld le a héjról a pihét, mert a héjra is szükség lesz. (A török birs héja sima volt, mint az almáé.)
2. Hámozd meg a birset, vágd félbe és kanyarítsd ki a magházát. A héjjal és a magházakkal (magostul-mindenestül) ágyazz meg a fél birseknek az edény alján. Szórj rá török Hibisküs teát (ez gránátalmavirágból készül), de a nálunk kapható hibiszkusztea is tökéletesen megfelel.
3. Tedd rá a fél birseket, mindegyikre kerül egy evőkanál cukor. Szelíden locsold a fél birseken lévő cukrot egy kis vízzel úgy, hogy le ne mosd a tetejéről, alájuk pedig önts annyi vizet, hogy a héjágyat ellepje.
4. Lefedve így párold. Ha túl kevésnek találod a levet, közben kicsit pótold, de ne hígítsd fel nagyon. A birs tetején lévő cukor le fog olvadni. A végén a birs lágy lesz, mint a vaj.
5. Dióval, törött pisztáciával, tejszínhabbal vagy egy porció ízben illő fagyival is tálalható – de előtte locsolgasd meg a piros birssziruppal.
Megjegyzés: mi, magyarok szeretjük a birset fahéjazni. Eszerint a recept szerint nem kell: elnyomná a birs aromáját.
Fotó:
Nagyillés János