Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023.11.23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…


Şekerpare (ejtsd: sekerpare). A 'seker' törökül cukor, a 'pare' jelentése: darab. Ha magyar nevet kell adni ennek az édességnek, nyugodtan nevezhetjük „cukorfalat"-nak. Egy legendás és ma is elterjedt oszmán édességről van szó, amelynek nagy előnye, hogy kevés összetevőből rövid idő alatt összeállítható – csupa olyasmiből, ami általában egy nem extrán felszerelt háztartásban is megtalálható –, és garantáltan sikert arat. A másik előnye, hogy némi hűlés után azonnal fogyasztható, de hűtőben vagy hűvös helyen, lefedve tárolva napok alatt sem veszít az élvezeti értékéből, vagyis jóval egy-egy vendégség előtt is elkészíthető.

Ha egy futó pillantással áttekintjük az összetevőket, azt gondoljuk, hogy az eredmény túl édes, valójában azonban nem az. Az viszont tényleg nem fogható rá, hogy diétás, az oszmán édességek nem erről híresek. Viszont nagyon finomak.

Şekerpare, az igazi cukorfalat - Török örömök - Nagyillés János sorozata 1. rész - borsmenta.hu
 
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 125 gramm szobahőmérsékletű margarin
  • 3 dl liszt
  • 2 tojás
  • 1 vizespohár (2 dl) porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • a beforgatáshoz búzadara
 
A serbethez:
  • 2,5 vizespohár cukor
  • 3 pohár víz
  • 1 teáskanál citromlé
Şekerpare, az igazi cukorfalat - Török örömök - Nagyillés János sorozata 1. rész - borsmenta.hu


Elkészítése:
 
Serbet:

Rengeteg oszmán édesség készül serbetöntettel. Ilyenkor a sütést a serbetkészítéssel kezdjük, hogy a serbet szobahőmérséklet körülire hűljön, mikorra sor kerül a felhasználására. A şekerpare önmagában is nagyon finom, de a serbetet meg lehet bolondítani bármilyen ízesített sziruppal is.
Tehát: öntsük a vizet egy kisebb főzőedénybe, adjuk hozzá a cukrot és a citromlét, és forraljuk fel. Mire a többivel elkészülünk, jól ki is hűl.
 
Şekerpare, az igazi cukorfalat - Török örömök - Nagyillés János sorozata 1. rész - borsmenta.hu

Tészta:


A tészta nagyon emlékeztet a linzertésztára, azzal a különbséggel, hogy itt szobahőmérsékletű margarinnal dolgozunk. Ha elfelejtjük korábban kivenni a hűtőből a margarint, nem kell kétségbe esni: fogjuk a kést, és vékony szeletekben egyszerűen beleszeletelünk 125 grammot a keverőtálba. Így is tökéletes lesz a végeredmény. Fontos, hogy előbb keverjük homogén állagúra a tészta felsorolt hozzávalóit, és csak utána szitáljuk hozzá a lisztet. Az én török receptem a liszt mennyiségét egy „amennyit felvesz"-szel intézi el. Ez kb. 40 dkg lesz, de a tojás nagyságától függően feljebb is mehet. A tészta akkor jó, ha lágy, de formázható.

Ha kész, diónál kicsit kisebb golyókat formázunk belőle, majd ugyanazzal a mozdulattal a tenyerünk között hosszúkás kis nudlivá nyújtjuk. A nudlikat búzadarába forgatjuk. Nagyon időtakarékos, ha a darát egy gömbölyded tálba tesszük, így egyszerre akár tíz darabot is beleforgathatunk.

A darával borított nudlikat egy sima, nagy méretű tepsibe tesszük, sütőpapír nem kell alá, a vaj és olaj miatt nem fog leragadni. A nudlik között legyen egy kis hely, hogy a sütőpor felfújhassa őket.
A nudlik tetejét nagyon éles késsel bevágjuk - ez a kis vágás sütés közben szét fog nyílni, és ebbe tehetjük az ízesítő „tölteléket". Nekem a késnél jobban bevált egy egyszerű borotvapenge: ezzel finoman és a tészta összenyomása nélkül tudunk kis vágást ejteni a nudlik tetején.

Şekerpare, az igazi cukorfalat - Török örömök - Nagyillés János sorozata 1. rész - borsmenta.hu

Sütés:

A sütést 180 fokon alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül végezzük. A tészta akkor jó, ha már érezzük az illatát és a külseje kezd barnulni.

Ha elkészült kivesszük, és mindjárt egyenletesen meglocsoljuk a serbettel. Elvileg minden serbetet fel kell vennie - ha mégsem (ez nem több, mint fél óra alatt kiderül), akkor érdemes áttenni a tésztát egy másik tálra, amin tálaljuk.

Şekerpare, az igazi cukorfalat - Török örömök - Nagyillés János sorozata 1. rész - borsmenta.hu

A serbettel történő leöntés után a sütés közben szétnyílt kis vágásokba valamilyen darált csonthéjas-magféleséget szórunk. Én a képen látható verziót darált pisztáciával készítettem.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Egyszerű citromos piskóta

2022.03.21. | Szabó Edit
Ez a citromos piskóta egy szűk óra alatt elkészül, és a délutáni kávé tökéletes kiegészítője. Kínálhatjuk lekvárral, porcukorral, de „csupaszon” is nagyon finom…
Főzünk

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022.11.09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk

Mesés máktorta liszt nélkül

2023.03.30. | Szabó Edit
Különleges, egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlan. Ennek a lisztmentes máktortának bérelt helye lesz a családi ünnepeken!
Főzünk

Nagyi túrós kiflije

2023.04.21. | Fülöp Timi
Omlós, porhanyós, ropogós, isteni! A nagyi receptjei mindig a legjobbak! Süssünk túrós kiflit úgy, ahogyan Fülöp Timi nagymamája készíti...
Főzünk

A „nagybetűs“ Pavlova

2023.06.07. | Fülöp Timi
Hogy mi a Pavlova? Habcsókalapú krémes édesség, amit általában nem készítünk el otthon, mert attól tartunk, hogy nem fog sikerülni. Pedig! Fülöp Timi belevágott. Íme az eredmény...
Beszélgetünk

A török konyha professzora

2023.11.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Nagyillés Jánossal
Nagyillés János a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékének docense, és nem mellesleg a török konyha szerelmese. Receptjeit hamarosan folytatásokban közli a Bo…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)