Vissza
Főzünk

Lencseköfte

Lencseköfte című cikk borítóképe
2023. 11. 30. | Nagyillés János
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…

Ez a recept jól mutatja, hogy néhány egyszerű összetevőből milyen nagyszerű dolgokat tudnak készíteni a törökök. Összefoglalom zanzásítva: főzz szét egy pohár lencsét, adj hozzá egy pohár aprószemű bulgurt, keverd össze őrölt paprikás, római köményes párolt hagymával és apróra vágott (lehetőleg friss) petrezselyemmel. Ennyi – törökül „bu kadar”.

És ezzel vége is lenne ennek a receptnek, de van hozzá sztori. A vöröslencsés köftét is Figen barátnőmtől loptam. Ő mondja így mindig nevetve: lopom tőle a recepteket. Persze, hogy ellopom, hiszen jók... De azért futottam vele egy kört a neten. Népszerű fogás – tulajdonképpen „meze”, vagyis apró ízelítő, de őszintén szólva nem találtam két egyforma receptet. Sokan paprika- és/vagy paradicsomkrémet (salça, ejtsd: szalcsa – amit egyébként feltétlenül be kell szerezni, ha az ember török boltban jár) is tesznek bele. Amikor már a kétségbeesés határán jártam, beszéltem Figennel. Azt mondta, csináljam úgy, ahogy a nagymamája Adanában. És ez most ilyen lesz.

Borozós, kártyázós esti beszélgetésekhez is kiváló (nagy előnye, hogy nem ropog a fogunk alatt, amikor majszoljuk, így a beszélgetést is halljuk tőle), és napokig gond nélkül eláll a hűtőben, nem muszáj a vendégség napján fáradni vele.

Még valami: a vöröslencse nem puffaszt, teli van fehérjével, vitaminnal és ásványi anyaggal, és kimagaslóan magas a vastartalma.

Jöjjön a recept – most arányokat mondok, és mindenki aszerint csinálja, ahány vendéget vár, a hozzávalókban megadott mennyiség, vagyis az egy pohár (2 dl) vöröslencse négy személyre több mint elegendő.

Hozzávalók:
a lencse főzésekor

  • 2 dl vöröslencse
  • 2 dl aprószemű bulgur
  • 4 dl víz
  • 1 fél citrom leve

a pirított hagymához
  • 2 fej hagyma
  • 2 teáskanál édesnemes paprika
  • ízlés szerint őrölt erős paprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • napraforgóolaj



Elkészítése:

1.Egy rész vöröslencsét átmosok, majd megfőzök kétszer annyi vízben egy kis sóval. Ha a lencse megfőtt, lehúzom a tűzről, és hozzákeverem az aprószemű bulgurt. Ez gríz állagú bulgurt jelent, a török boltokban kapható, köftelik bulgur (köftének való bulgur) a neve. Amikor hirtelenjében kifogyok belőle otthon, én a normál bulgurt kávédarálóban gríz állagúra darálom, így is működik. Az egészet lefedve félreteszem – a keverék az egész vizet be fogja szívni. Jó, ha úgy fél órát áll.

2. Míg a lencse fő, SOK vöröshagymát futtatok meg némi sóval napraforgóolajon. A folyamat végén egy löttyintésnyi vízzel, kis lángon, lefedve párolom tovább, hogy a hagyma minél puhább legyen. A végén hozzáadom az édesnemes őrölt paprikát, a római köményt, és ízlés szerint megbolondítom egy kis csípős paprikával is.

3. A párolt hagymát jól összekeverem a főtt lencsével, és vizes kézzel hosszúkás gombócokat formálok belőle.

4.Tálaláskor friss citromlevet csöpögtetek rá, és egy-egy kis salátalevélbe fogva fogyasztom.

Mondhatom, isteni. Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Şekerpare, az igazi cukorfalat című cikk borítóképe

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023. 11. 23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…
Beszélgetünk
A török konyha professzora című cikk borítóképe

A török konyha professzora

2023. 11. 18. | Szabó Edit
Beszélgetés Nagyillés Jánossal
Nagyillés János a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékének docense, és nem mellesleg a török konyha szerelmese. Receptjeit hamarosan folytatásokban közli a Borsmenta, de előbb ismerkedjünk meg vele!
Főzünk
Édeskömény tejszínnel című cikk borítóképe

Édeskömény tejszínnel

2023. 10. 31. | Szabó Edit
Ez az édesköményes fogás halakhoz és csirkés ételekhez ideális köret, de akár főételnek is beillik. Az íze különleges, az illata fenséges…
Főzünk
Portobello gomba sajttal töltve című cikk borítóképe

Portobello gomba sajttal töltve

2023. 09. 12. | Szabó Edit
A Portobello gomba gyönyörű, nagy kalapját könnyű megtölteni. Finom, egészséges és látványos fogást készíthetünk belőle szűk félóra alatt…
Főzünk
Kényeztető paradicsomos rizs című cikk borítóképe

Kényeztető paradicsomos rizs

2023. 05. 31. | Fülöp Timi
Aki szereti a rizottót, ennek a paradicsomos rizsnek nagyon fog örülni fog. Lehetne cifrázni, de Fülöp Timiék egyszerű módszere is tökéletes eredménnyel kecsegtet. Az étel húsmentes!
Főzünk
Curry okrából, bulgurral című cikk borítóképe

Curry okrából, bulgurral

2022. 11. 03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...