Vissza
Főzünk

Sütőben sült bécsi palacsinta

Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe
2022. 11. 09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…

Kedves balatoni barátaink születésnapi ünnepségre hívtak. A menü nem volt kispályás, de az egész társaság a desszertet várta, mert a sütőből áradó édes vaníliaillat belengte az egész házat. Ez volt első találkozásom a bécsi túrós palacsintával, aminek a receptjét azonnal elkértem. Évek óta sütöm, de valahogy mindig elfelejtettem lefényképezni, ezért csak most osztom meg a Borsmenta olvasóival.

Ahogyan fent is írtam, ez nem egy „ripsz-ropsz, megvagyunk” recept, hiszen nem csupán a palacsintákat kell egyenként kisütni, hanem még utána is sütőbe kerül az egész, de aki egyszer rászánja az időt, és elkészíti, időről időre elő fogja venni újra és újra, mert megunhatatlan.

Senki ne kérdezze, nem tudom, hogy miért bécsi, és őszintén szólva nem is akarom kideríteni. Ezt a receptet a Mi a kő tulajdonosaitól, Márványi Katalintól és Trombitás Tamástól kaptam, és hálás vagyok érte.

Hozzávalók:

A palacsintához

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • szódavíz
  • 0,3 dl napraforgóolaj

A töltelékhez

  • 30 dkg félzsíros (nem rögös) tehéntúró
  • 3 tojás
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd belseje, kikaparva (vagy 1 evőkanál vaníliakivonat, esetleg 2 zacskó vaníliás cukor, de akkor kevesebb cukor kell hozzá)
  • 1 marék mazsola, beáztatva (elmaradhat)
  • 10 dkg vaj

Az öntethez

  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás

Elkészítése:

1.Először keverjük be a palacsintatésztát, mert annak állnia kell. A liszthez adjuk hozzá a csipetnyi cukrot (tényleg ne legyen több, mert leragad a palacsinta) és a csipetnyi sót, üssük bele a két tojást, és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet. Nagyon sűrű masszát fogunk kapni, amit a szódavízzel lazíthatunk. Továbbra is folyamatosan kevergessük a tésztát, és adjunk hozzá annyi szódát, hogy a végeredmény tejszínsűrűségű legyen. Ha kész, tegyük félre, és pihentessük legalább 30 percet, de lehet hosszabban is. Ha letelt az idő, átkeverjük, és szükség esetén adunk még hozzá szódavizet. (Általában szükséges, a tészta állás közben sűrűsödni szokott.)

2.A palacsintasütőben felhevítjük az olajat, és amikor már forró, levesszük a tűzről, jól megforgatjuk az edényben, majd a felesleget beleöntjük a tésztába, és gyorsan össze is keverjük, nehogy összerántsa. (Ennyi zsiradék elég a tésztába meg a palacsintasütőbe, nem szükséges sütés közben újra és újra adagolni – bár ahány ház, annyi szokás és annyi palacsintasütő.)

3.Szép sorban kisütjük a palacsintákat (aki ügyes, két serpenyővel is dolgozhat párhuzamosan, akkor gyorsabban végez), és a kisütött darabokat egymás tetejére halmozzuk. Ebből a mennyiségből általában 10-12 palacsinta lesz, és annyi nekünk elég is. (Ha közben sűrűsödik a palacsintatészta, keverjünk még hozzá egy kevés szódavizet.)

4.A töltelékhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük el a cukorral, a vaníliával (vagy a vaníliakivonattal vagy a vaníliás cukorral), keverjük hozzá az időközben megpuhult vajat, majd adagoljuk hozzá a túrót, és az egész masszát keverjük a lehető legsimábbra. Végül mehet bele a citromhéj és a mazsola is. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele óvatos mozdulatokkal a túróba.

5.Egy tűzálló tálat kenjünk ki alaposan vajjal. A palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, vágjuk ketté mindegyiket, és szép sorban helyezzük el a tálban úgy, hogy a dundi, vágott részük nézzen fölfelé. Az a jó, ha egy kicsit fedik egymást, nagyjából a palacsinták harmadánál kezdődik a következő sor.

6.A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsük el az öntetet. A tojásokat üssük fel, keverjük össze a cukorral, majd adagoljuk hozzá folytonos keverés mellett a tejet. Ha kész, öntsük az egészet a palacsintára, és oszlassuk el a tálban egyenletesen.

7.Csúsztassuk a tálat a sütőbe, és süssük 20-25 percig. Akkor jó, ha az öntet krémes állagúra sűrűsödik, a palacsinta pedig egy kicsit megpirul. (Vagy jobban. Ahogy szeretjük.)

Porcukorral meghintve, melegen is, hidegen is mennyei.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Cseresznyés clafoutis című cikk borítóképe

Cseresznyés clafoutis

2022. 06. 05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…
Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…
Főzünk
Búvártúrós című cikk borítóképe

Búvártúrós

2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Főzünk
Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe

Túrós süti liszt nélkül

2020. 04. 18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Eszünk
A tökéletes babka titka című cikk borítóképe

A tökéletes babka titka

2020. 02. 19. | Csepe Erika
Hogy mi a babka? Közel-keleti töltött kalács. Elkészítését nemrég magától Shimi Aarontól tanulhattuk meg, akit nem véletlenül neveznek Babka Kingnek. Íme a titok, és néhány bevált recept egyenesen tőle…
Tesztelünk
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Édes Szamorodni 2013 című cikk borítóképe

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Édes Szamorodni 2013

2017. 07. 19. | Szabó Edit
Krémes, bájos, édes és gyümölcsös. Desszert mellé, vagy akár desszert helyett is ajánljuk…