2020.04.20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Ebben a desszertben a túrógaluskák játszanak búvárosdit, az édes, mazsolás gombóckák ugyanis kissé alámerülnek a kakaós masszába. Látványos és kiadós édesség, bármilyen húsos leves után megállja a helyét, de kávé mellé is tökéletes.
A mazsola a túrós édességek nélkülözhetetlen hozzávalója, de egyébként is a legáltalánosabb, legszélesebb körben használt aszalvány. Nem szoktunk rajta különösebben gondolkodni, szinte úgy kerül a sütibe, ahogy a sót szórjuk a levesbe, és közben nem is tudjuk, mi mindenre jó. Rendszeres fogyasztása karbantartja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, jót tesz a szemnek, és még antioxidáns hatása is van! Tartalmaz vasat és B-vitamint, antibakteriális tulajdonságai miatt csökkenti a lázat, és megöli a baktériumokat. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt, sáfránnyal és mazsolával ízesített tejet kap a nászéjszaka előtt, amiből egyértelműen következtethetünk a mazsola további lelkesítő tulajdonságaira.
Hozzávalók – a tésztához:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 35 dkg liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 5 dl kefir
Hozzávalók – a „túróbúvárhoz”:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 2 dkg cukor (ez kb. egy púpos evőkanálnyi)
- 12 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
Elkészítése:
1. A mazsolát mossuk meg, áztassuk be forró vízbe, rumos vízbe vagy akár fél dl rumba, ízlés szerint.
2. A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a kakaóporral.
3. A tészta hozzávalóit keverjük össze a fenti sorrendben, majd öntsük kivajazott, kilisztezett, kb. 20x30-as tepsibe.
4. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
5. A túrós masszát is keverjük el, óvatosan forgassuk bele a lecsepegtetett mazsolákat.
6. A túrókrémből rakjunk egymáshoz közel nagy halmokat a tésztára. Ezek fognak sülés közben – búvár módjára – belemerülni a tésztába. Illetve a tészta „növi körül” a túróbúvárokat.
7. Légkeverésen, 190 fokon kb. 30 perc alatt készül el. Légkeverés nélkül talán néhány perccel több. Csukott sütőajtón keresztül azért néha pillantsunk rá, nehogy megégjen!
Porcukorral meghintve, befőttel vagy friss gyümölccsel tálaljuk.
Fotó:
Klich Zsuzsa