Főzünk

Cseresznyés clafoutis

Cseresznyés clafoutis című cikk borítóképe
2022. 06. 05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…

Az eredeti francia recept szerint ez a desszert kizárólag nagyszemű fekete cseresznyéből készülhet, és a gyümölcsöt nem kell kimagozni, mert a magok is hozzáadják a maguk sajátos aromavilágát az egészhez. Bizonyára igazuk van, én azonban jobban szeretem épségben tudni a fogaimat, így aztán kimagoztam a cseresznyét, ami most ráadásul nem is nagyszemű fekete, hanem élénkpiros májusi, de a célnak tökéletesen megfelel.

A clafoutis voltaképpen olyan, mintha a cseresznyét egy jó nagy adag palacsintatésztában megsütöttük volna. Lágy, krémes állagú desszert, tökéletes kiegészítője egy kora nyári napnak.

Hozzávalók:

  • 200 g tejszín
  • 2 evőkanál vaníliaaroma vagy egy vaníliarúd
  • 1,2 dl tej
  • 3 tojás
  • 6 csapott evőkanál apró szemű kristálycukor
  • 12 csapott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka
  • 50 dkg cseresznye
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • porcukor, mentalevél, néhány szem friss cseresznye a díszítéshez, ízlés szerint


Elkészítése:
1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk (ez utóbbit nem kell megtennünk, ha ragaszkodunk az eredeti recepthez), és egy kanál cseresznyepálinkával meglocsolva állni hagyjuk.

2.A sütőt beállítjuk 180 fokra, és amíg bemelegszik, összeállítjuk a clafoutis-t.

3.A tejszínt egy kisebb lábosba tesszük, belekanalazzuk a vaníliaaromát, és feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk kihűlni. (Ha vaníliarúddal dolgozunk, a rudat kettéhasítjuk, a magját kikaparjuk, beletesszük a tejszínbe, mellédobjuk az üres vaníliahüvelyt is, és úgy főzzük fel. Ha kész, a hüvelyt eltávolítjuk.)

4.A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és kikeverjük. Ha már elolvadt a cukor, apránként hozzákanalazzuk a lisztet, és fokozatosan azt is elkeverjük a masszában. Utána jön a tejes tejszín, amit folyamatosan adagolva hozzáadunk a tésztához. Ha elkevertük, mehet bele a reszelt citomhéj, és végül beleforgatjuk a cseresznyét is.

5.Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk, és beleöntjük a masszát. 180 fokon 32-35 perc alatt sül meg úgy, hogy a teteje aranyszínűvé pirul.

Kicsit hagyjuk kihűlni, majd friss cseresznyével, mentalevéllel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk. (A cseresznye és a mentalevél opcionális, de a porcukrot semmiképpen ne hagyjuk el.)

A délutáni kávé mellé kitűnő, de egy vacsora végén is megállja a helyét.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Szamóca, spárga, balzsamecet című cikk borítóképe

Szamóca, spárga, balzsamecet

2021. 06. 15. | Szabó Edit
A tavaszi piac valóságos kincsesbánya, de a június a legjobb, amikor még van spárga és már van szamóca. Ez a könnyű előétel tökéletes indítása egy ünnepi vacsorának, főleg ha egy kis rozépezsgőt is kerítünk hozzá…
Főzünk
Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe

Csokitorta liszt nélkül

2021. 05. 26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Tesztelünk
SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020. 03. 05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…
Főzünk
Cseresznyés saláta című cikk borítóképe

Cseresznyés saláta

2018. 06. 13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek…
Főzünk
Pofonegyszerű cseresznyés süti című cikk borítóképe

Pofonegyszerű cseresznyés süti

2018. 06. 07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van…
Főzünk
Június ajándéka: a cseresznye című cikk borítóképe

Június ajándéka: a cseresznye

2016. 06. 21. | Raab Zsuzsanna
Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották...