Cseresznyés clafoutis

2022.06.05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…


Az eredeti francia recept szerint ez a desszert kizárólag nagyszemű fekete cseresznyéből készülhet, és a gyümölcsöt nem kell kimagozni, mert a magok is hozzáadják a maguk sajátos aromavilágát az egészhez. Bizonyára igazuk van, én azonban jobban szeretem épségben tudni a fogaimat, így aztán kimagoztam a cseresznyét, ami most ráadásul nem is nagyszemű fekete, hanem élénkpiros májusi, de a célnak tökéletesen megfelel.



A clafoutis voltaképpen olyan, mintha a cseresznyét egy jó nagy adag palacsintatésztában megsütöttük volna. Lágy, krémes állagú desszert, tökéletes kiegészítője egy kora nyári napnak.



Hozzávalók:
  • 200 g tejszín
  • 2 evőkanál vaníliaaroma vagy egy vaníliarúd
  • 1,2 dl tej
  • 3 tojás
  • 6 csapott evőkanál apró szemű kristálycukor
  • 12 csapott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka
  • 50 dkg cseresznye
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • porcukor, mentalevél, néhány szem friss cseresznye a díszítéshez, ízlés szerint


Elkészítése:

1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk (ez utóbbit nem kell megtennünk, ha ragaszkodunk az eredeti recepthez), és egy kanál cseresznyepálinkával meglocsolva állni hagyjuk.

2. A sütőt beállítjuk 180 fokra, és amíg bemelegszik, összeállítjuk a clafoutis-t.

3. A tejszínt egy kisebb lábosba tesszük, belekanalazzuk a vaníliaaromát, és feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk kihűlni. (Ha vaníliarúddal dolgozunk, a rudat kettéhasítjuk, a magját kikaparjuk, beletesszük a tejszínbe, mellédobjuk az üres vaníliahüvelyt is, és úgy főzzük fel. Ha kész, a hüvelyt eltávolítjuk.)

4. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és kikeverjük. Ha már elolvadt a cukor, apránként hozzákanalazzuk a lisztet, és fokozatosan azt is elkeverjük a masszában. Utána jön a tejes tejszín, amit folyamatosan adagolva hozzáadunk a tésztához. Ha elkevertük, mehet bele a reszelt citomhéj, és végül beleforgatjuk a cseresznyét is.

5. Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk, és beleöntjük a masszát. 180 fokon 32-35 perc alatt sül meg úgy, hogy a teteje aranyszínűvé pirul.



Kicsit hagyjuk kihűlni, majd friss cseresznyével, mentalevéllel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk. (A cseresznye és a mentalevél opcionális, de a porcukrot semmiképpen ne hagyjuk el.)

A délutáni kávé mellé kitűnő, de egy vacsora végén is megállja a helyét.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Június ajándéka: a cseresznye

2016.06.21. | Raab Zsuzsanna
Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották...
Főzünk

Pofonegyszerű cseresznyés süti

2018.06.07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van… &…
Főzünk

Cseresznyés saláta

2018.06.13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek……
Tesztelünk

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020.03.05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…  
Főzünk

Csokitorta liszt nélkül

2021.05.26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…  
Főzünk

Szamóca, spárga, balzsamecet

2021.06.15. | Szabó Edit
A tavaszi piac valóságos kincsesbánya, de a június a legjobb, amikor még van spárga és már van szamóca. Ez a könnyű előétel tökéletes indítása egy ünnepi vacsorának, főleg ha egy kis ro…

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (27) balassa bor (4) balaton (91) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (22) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (40) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (193) bortúra (27) borvacsora (17) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (209) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (53) egészséges (10) egri csillag (7) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (4) étterem (140) etyek (20) etyek budai borvidék (19) etyeki kúria (14) fehérbor (48) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (138) iszunk (9) juhfark (6) kadarka (32) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (12) laposa birtok (5) leves (17) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (6) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (6) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (18) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (44) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (12) somló (31) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (74) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (14) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (110) tokaj (139) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (101) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (47) utazási tippek (6) utazunk (25) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (89) vylyan (22) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)