Főzünk

Bruschetta, amit mindenki imád

Bruschetta, amit mindenki imád című cikk borítóképe
2024. 07. 16. | Szabó Edit
A bruschetta, az olaszok paradicsomos pirítósa egyszerűen zseniális étel. Elkészíteni könnyű, konyhai jártasságot nem igényel, percek alatt az asztalra tehetjük, és mindenki imádni fogja. Íme a klasszikus recept…

Lenyűgöző, ahogyan az olaszok a leghétköznapibb ételeket is fejedelmi lakomává képesek avatni! A bruschetta csodálatosan egyesíti a roppanós, lédús, édes paradicsom és a friss, őrületesen illatos bazsalikom aromáit, megbolondítva az extraszűz olívaolaj jellegzetes karakterével.

A bruschetta igazi jolly joker, jólesik reggelire, tálalhatjuk előételként, válhat belőle tökéletes vacsora, és borkorcsolyának is ideális. Készíthető télen-nyáron, de azért mégis akkor a legjobb, amikor a paradicsomot frissen vesszük le a bokorról.

Egyvalamire azonban ügyeljünk: a bruschettához mindenből a legjobbat válasszuk. Tökéletes legyen az olívaolaj, roppanós héjú, kovászos a kenyér, friss és finom a paradicsom, és még véletlenül se használjunk szárított bazsalikomot.

A hozzávalókat 4 személyre kalkuláltuk, de jobb, ha a mennyiségeket mindenki a saját tapasztalatai alapján rakja össze, a bruschetta ugyanis éppen olyan, mint a bundás kenyér: mindenki többet eszik belőle, mint ahogyan eredetileg tervezte.

Hozzávalók:

  • 1 db negyedkilós kovászos kenyér
  • 50 dkg paradicsom (mindig a legfrissebb, télen válasszunk datolya- vagy cseresznyeparadicsomot)
  • egy nagy csokor friss bazsalikom
  • 1 szál újhagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma fele)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl extraszűz olívaolaj + amennyi kell a kenyerek megkenéséhez
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1.A zöldhagymát (vagy a vöröshagymát) finomra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk (nagyjából 1,5x1,5 cm-es kockák legyenek), a bazsalikomot leveleire szedjük, és széles csíkokra metéljük.

2.A kenyérszeleteket megkenjük olívaolajjal – vékonyan, nem kell, hogy tocsogós legyen –, tepsire tesszük, és 150 fokos sütőben 3 perc alatt megpirítjuk. Amíg pirul, meghámozzuk a fokhagymát és elkészítjük a paradicsomos feltétet.

3.Egy mélyebb tálban elkeverjük a paradicsomot és a hagymát, hozzáadjuk az olívaolajat és a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Végül adjuk hozzá a bazsalikomlevelet, és keverjük alaposan össze.

4. A megpirult kenyereket hagyjuk egy picit kihűlni, majd dörzsöljük be fokhagymával. (Ha maradt fokhagyma a kenyerek megkenéséből, zúzzuk össze, és az is mehet a paradicsomhoz.)

5.A paradicsomos feltétet a pirított kenyerekre halmozzuk, és már tálalhatjuk is.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Genovai pesto című cikk borítóképe

Genovai pesto

2023. 03. 18. | Fülöp Timi
A pesto alla genovese, vagyis a genovai pesto az egyik legismertebb olasz szósz. Elkészítése bámulatosan egyszerű, és a kedvenc tésztánkkal tálalva ebédre is, vacsorára is tökéletes…
Főzünk
Olasz fokhagymás spagetti című cikk borítóképe

Olasz fokhagymás spagetti

2023. 02. 16. | Szabó Edit
A világ legegyszerűbb receptje, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. A „spaghetti aglio e olio” nem igényel különleges alapanyagokat és magas szintű konyhai jártasságot sem. Bátran vágjunk bele!
Főzünk
Focaccia című cikk borítóképe

Focaccia

2022. 01. 22. | Fülöp Timi
Liszt, víz, élesztő meg egy kis türelem, és máris kész az olaszok zseniális lepénykenyere, a focaccia. Mi most Fülöp Timi kipróbált alapreceptjét adjuk közre, amit aztán mindenki kedvére formálhat a saját képére…
Főzünk
Pizza Ördöggel című cikk borítóképe

Pizza Ördöggel

2021. 08. 03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…
Főzünk
Padlizsános-gombás lasagne című cikk borítóképe

Padlizsános-gombás lasagne

2019. 01. 21. | Szabó Edit
A lasagne az egyik legfinomabb olasz tésztaétel. Számos változata ismert, mi most egy hús nélküli variációt mutatunk be. Elkészítése egyszerű, de időigényes, viszont megéri a fáradtságot…
Főzünk
Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi című cikk borítóképe

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016. 03. 30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk…