Főzünk

Céklás brownie

Céklás brownie című cikk borítóképe
2020. 11. 13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…

A kert nagy áldás, de akinek van, az ismeri az őszi betakarítással járó feldolgozási kényszert, ami nálunk óriási céklák formájában jelentkezett a konyhában ezen a héten. Évek óta azt a taktikát követem velük, hogy megsütök egy nagyobb adagot (fóliába csomagolva 1-1,5 órát töltenek a sütőben) majd kihűlve, felkockázva kerülhetnek krémbe, salátába – és most először brownie-ba is.

A natúr sült céklának finom, földes, édeskés, picit mégis savas íze van, és remekül illik a csokoládéhoz. A brownie sosem lehet igazán diétás, viszont ebbe a céklás változatba kevesebb vaj kerül, kicsit más lesz az állaga is, ugyanakkor izgalmasabb az íze, kevésbé az édességről szól, így talán kis szerencsével még bor mellé is párosítható.

Mint minden süteménynek, a brownie-nak is az a titka, hogy minél jobb alapanyagból készüljön, így érdemes igazi holland kakaót, finom étcsokoládét, igazi vaníliakivonatot használni hozzá. A cukor egy részét például dark muscovado melaszos cukorral helyettesítettem, és az alapreceptet még kiegészítettem egy-egy marék csokicseppel és szeletelt mandulával, a tetejére pedig 150g vegyes bogyós gyümölcs került.

Hozzávalók:

  • 400 g fóliában sült, kihűlt cékla
  • 100 g puha vaj
  • 250 g barna cukor (1/3-át melaszos cukorra cseréltem)
  • 200 g 70%-os étcsoki gőz felett megolvasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen narancs héja és ½ narancs leve
  • 3 tojás

Száraz hozzávalók:
  • 100 g liszt (mandula- vagy zabliszttel helyettesíthető)
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 20 g jó minőségű kakaópor
  • ½ teáskanál gyömbérpor és mézesfűszer-keverék

Amivel kiegészítettem:
  • 1 marék csokicsepp
  • 1 marék szeletelt mandula
  • 150 g fagyasztott erdei gyümölcs felolvasztva (a tetejére)

Elkészítése:

1. A céklát még előző este sütöttem puhára alufóliába csomagolva 200 fokon, 1,5 óra alatt a sütőben, és hagytam is ott kihűlni. Ha már tudjuk, hogy brownie-ba kerül, érdemes előző este elővenni a vajat is hozzá, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

2. A tészta összeállítását a céklapucolással kezdem – kesztyűben, kötényben, a mosogató felett, mert minden, de minden azonnal célkavörös lesz –, majd a megtisztított céklát egy mély edénybe belekockázom, és botmixerrel krémesre pürésítem.

3. Innen már nagyon egyszerű a tészta összeállítása: a céklapüréhez adom a narancshéjat és ‑levet, a vajat és a cukrot, a robotgép tésztakeverőjével elkezdem elegyíteni, hozzáadagolom az olvasztott csokoládét, a tojásokat, a vaníliakivonatot, majd az összekevert száraz hozzávalókat. Nem kell túlkeverni.

4. A kész tésztába beleforgatom a mandulaszeleteket és a csokicseppeket, sütőpapírral bélelt tepsibe simítom, rászórom a gyümölcsöket.

5. 30-35 perc alatt sül készre 180 fokos sütőben.

Tepsiben érdemes kihűteni szeletelés előtt.

Csodásan horrorisztikus sötétlila árnyalatúra sül, de sajnos nem lesz olyan látványos bíborszínű, mint mikor a sütőbe kerül. Érdemes lenne akár gyümölcsös öntettel, akár egy kis narancsos sajtkrémmel tovább folytatni a kísérletezést.

Megjegyzés: az eredeti recept a Tücsökbogár blogról származik, de ott sajnos már nem elérhető.

Fotó:
Kriston Orsi

Eszünk
A tökéletes babka titka című cikk borítóképe

A tökéletes babka titka

2020. 02. 19. | Csepe Erika
Hogy mi a babka? Közel-keleti töltött kalács. Elkészítését nemrég magától Shimi Aarontól tanulhattuk meg, akit nem véletlenül neveznek Babka Kingnek. Íme a titok, és néhány bevált recept egyenesen tőle…
Főzünk
Sós karamellás brownie rizsliszttel című cikk borítóképe

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019. 10. 20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Főzünk
Cukkinis-csokis piskóta című cikk borítóképe

Cukkinis-csokis piskóta

2018. 12. 11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?
Főzünk
Narancsos csokitorta című cikk borítóképe

Narancsos csokitorta

2018. 03. 19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...
Főzünk
Habot verni kottából, vonóval című cikk borítóképe

Habot verni kottából, vonóval

2017. 03. 12. | Szabó Ágnes
Tortaálmok 4.: Rigójancsi
Ha izzik a szenvedély, kit érdekel a precíz receptúra? Fekete csokoládélöket egy hűvös délutánon. Rigójancsi, a szívhez szóló…
Főzünk
Püspökkenyér című cikk borítóképe

Püspökkenyér

2016. 03. 21. | Szabó Edit
Püspökkenyeret valamiért leginkább karácsonykor sütünk, pedig ez a nem túláradóan édes, könnyen elkészíthető sütemény bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét...