Vissza
Főzünk

Chiamagos zabkása reggelire

Chiamagos zabkása reggelire című cikk borítóképe
2024. 07. 10. | Szabó Edit
A zabkása tápláló, finom, egészséges, és ezer változatban elkészíthető. Íme egy bombabiztos recept, amihez egy kis chiamagot is kevertünk, hogy jobban induljon a nap…

Azért ezek a hűvös angolok alaposan a fején találták a szöget a zabkásával. Nem mintha a mi tejberizsünk vagy tejbegrízünk nem lenne szuper, de valahogy mégiscsak nehézkes egy kicsit reggelire. A zabkásában az a jó, hogy tényleg pikk-pakk megvan, tetszés szerint variálható, ráadásul bőségesen tartalmaz növényi fehérjét, és mivel a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, simán elvagyunk vele ebédig.

A zabkásához tulajdonképpen nem kell semmi más, csak zabpehely és víz, esetleg egy kis tej (lehet növényi is), de ha meg akarjuk adni a módját, akkor feldobhatjuk éppen termő gyümölcsökkel, pörkölt magvakkal, aszalvánnyal, mikor mi van otthon.

És akkor ehhez jön még a chiamag nevű menő „szuperfúd”, hogy az ember úgy érezze, tényleg mindent megtett a tökéletes napindítás érdekében. Merthogy az azték zsályaként is ismert, Dél-Amerikából származó chiamagot nem csupán magas rosttartalma emeli a szuperélelmiszerek közé, de magnéziumban és foszforban is gazdag, jót tesz a csontjainknak, jócskán találunk benne ómega-3 zsírsavakat, ezért kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ráadásul a tapasztalatok szerint csökkenti a koleszterinszintet is. Mértéktelen fogyasztása azonban okozhat problémákat, ezért ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne együnk belőle 15 grammnál többet naponta.
Az alábbi alaprecept tetszés szerint variálható.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0,5 dl víz
  • 1,5 dl tej (lehet növényi is)
  • 4-5 evőkanál zabpehely (mindegy, hogy nagyobb vagy apróbb)
  • 2 evőkanál chiamag
  • 1 banán, szeletelve
  • 1 marék friss gyümölcs (mi most epret tettünk bele, de lehet szamóca, cseresznye, meggy, málna, áfonya, szőlő, barack, tényleg bármi)
  • 1 marék aszalt gyümölcs (mi most szilvával és mangóval készítettük, de lehet áfonya, meggy, mazsola stb., és el is hagyható)
  • 1 marék durvára vágott dió, mandula, mogyoró, kesu vagy akár ezek keveréke
  • cukor, fahéj ízlés szerint – de a cukrot inkább hagyjuk el

Elkészítése:

1.A vizet feltesszük főni, és ha már forr, hozzáadjuk a tejet – így biztosan nem ég le.

2.Amikor a tej felforrt, beletesszük a zabpelyhet, és lassú tűzön főzni kezdjük. Néha egyet kavarunk rajta.

3. Amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a chiamagot, és az egészet puhára főzzük. Közben beletesszük az aszalványokat, hogy egy kicsit puhuljanak. (Ha túl sűrű, nyugodtan hígítsuk egy kis tejjel.) Ez az a pillanat, amikor belekeverhetjük a fahéjat és a cukrot is – de figyelem, egyik sem kell feltétlenül.

4.Amikor a kása kész, szép lassan hozzákeverünk mindent, a végére hagyva a magvakat.

Melegen tálaljuk.



Borsmenta-tipp 1: ha a kásába teszünk banánt, szinte biztosan nem lesz szükségünk cukorra.

Borsmenta-tipp 2: a fahéjat inkább arra az időszakra tartogassuk, amikor szegényesebb a gyümölcsfelhozatal. Ha pl. csak almával vagy/és körtével készítjük a kását, akkor kifejezetten jól áll hozzá a fahéj, de nem kell sok belőle.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Túrós rétes chiamaggal című cikk borítóképe

Túrós rétes chiamaggal

2024. 03. 26. | Szabó Edit
A túrós rétest mindenki imádja. Réteslapból pofonegyszerűen elkészíthető, és ha felturbózzuk egy kis chiamaggal, még a szervezetünkkel is jót teszünk. Itt a recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Póréhagymatorta című cikk borítóképe

Póréhagymatorta

2023. 04. 06. | Szabó Edit
Egyszerű elkészíteni, látványosan díszíthető, és még az ünnepi asztalon is jól mutat. Ezt a póréhagymatortát mindenki imádja!
Főzünk
Tápiókapuding – gluténmentes és finom! című cikk borítóképe

Tápiókapuding – gluténmentes és finom!

2022. 10. 21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…
Főzünk
Focaccia című cikk borítóképe

Focaccia

2022. 01. 22. | Fülöp Timi
Liszt, víz, élesztő meg egy kis türelem, és máris kész az olaszok zseniális lepénykenyere, a focaccia. Mi most Fülöp Timi kipróbált alapreceptjét adjuk közre, amit aztán mindenki kedvére formálhat a saját képére…
Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…