Vissza
Főzünk

Tápiókapuding – gluténmentes és finom!

Tápiókapuding – gluténmentes és finom! című cikk borítóképe
2022. 10. 21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…

Bő negyedszázaddal ezelőtt megadatott, hogy néhány hónapon keresztül New Yorkban éltem. Egy szép napon egy kedves barátom elvitt egy ázsiai étterembe. Elképesztően finom, kellemesen édeskés levest ettünk, a lágy kókusz és a pikáns lime csodálatos egységet alkotott benne, és fura, áttetsző, fehér gyöngy volt a betétje. Fogalmam sem volt róla, hogy mit eszem, de elkezdtem nyomozni. Így kötöttem közelebbi ismeretséget a tápiókagyönggyel.

Ez a fura alapanyag nem más, mint a manióka gyökeréből kivont keményítő, amit lisztté őrölve vagy gyöngyként lehet kapni, és fontos tudnunk róla, hogy gluténmentes, de nem ez az egyetlen jó tulajdonsága.

Kitűnő kalciumforrás, de kálium, foszfor és magnézium is van benne, magas vastartalma miatt jó vérképző hatású, tele van szénhidráttal, viszont egyáltalán nincs benne koleszterin. Folsavakban gazdag, ráadásul könnyen emészthető, és ami a főzés szempontjából fontos: teljesen semleges ízű, ezért aztán végül éppen olyan lesz, amilyennek szeretnénk.

Remekül ízesíthető kókusszal, kakaóval, fahéjjal, mézzel, imádja az idénygyümölcsöket, jól állnak neki a különböző magvak, a friss menta, egyszóval a lehetőségek végtelenek, úgy variálhatjuk az ízeket, ahogy csak akarjuk.

Bár először levesben találkoztam vele, legtöbbször mégis pudingot készítek belőle. Néha reggelire főzöm meg, ha kell egy nagy adag energia a napkezdéshez, vagy desszertként tálalom egy vacsora végén, jó sok idénygyümölccsel. Mivel nagyon sok folyadékot felvesz, ezért kevés is elég belőle, nem kell félni attól, hogy nagyon megterhelné a szervezetet.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 12 evőkanál tápiókagyöngy
  • 3 dl víz
  • 2 dl kókusztej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • fahéj, kakaó, ízlés szerint
  • idénygyümölcsök – én kétféle szőlőt, gránátalmát, szilvát és almát tettem bele, de mehet bármi, ami csak elérhető.
  • a tetejére vágott mandula vagy kesudió vagy dió, díszítésnek menta, de ez el is maradhat

Elkészítése:

1.Fogunk egy kislábost, beleöntjük a vizet, feloldjuk benne a cukrot, és 15 percre beleáztatjuk a tápiókagyöngyöt.

2.Ha a gyöngyök felszívták a vizet, ráöntjük a kókusztejet, és lassú tűzön, időnként kavargatva főzni kezdjük. A puhuló gyöngyök lassan áttetszővé és kocsonyássá válnak, és a puding gyorsan besűrűsödik. Ha már sűrű, de még nem puha, adjunk hozzá még egy kis kókusztejet, és főzzük tovább. A lényeg az, hogy krémes sűrűségű legyen és puha.

3.Ha kész, levesszük a tűzről, és belekeverjük a fahéjat vagy a kakaót vagy amit szeretnénk. (Keverhetjük csak a felébe is, és akkor más-más színűek lesznek a rétegek a pohárdesszertben.)

4.A felaprított gyümölcsökkel rétegezve tálaljuk, a tetejét gyümölccsel, vágott mandulával, mentalevéllel díszítjük.

Ha szeretnénk, lehűthetjük, de nem is kell teljesen. Langyosan is, hidegen is kínálhatjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…
Főzünk
Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe

Csokitorta liszt nélkül

2021. 05. 26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Főzünk
Sajttorta mascarponéval című cikk borítóképe

Sajttorta mascarponéval

2021. 03. 01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…
Főzünk
Bögrés almás sütemény című cikk borítóképe

Bögrés almás sütemény

2021. 02. 16. | Szabó Edit
Világbajnok almás süti – egyszerű, gyors, nagyon finom, és még csak mérleg se kell hozzá…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Márványkuglóf című cikk borítóképe

Márványkuglóf

2017. 04. 10. | Varga Anita
A legjobb húsvéti reggeli annak, aki nem feltétlenül kedveli a hagyományos sonkás-tormás-tojásos vonalat…