Főzünk

Túrós rétes chiamaggal

Túrós rétes chiamaggal című cikk borítóképe
2024. 03. 26. | Szabó Edit
A túrós rétest mindenki imádja. Réteslapból pofonegyszerűen elkészíthető, és ha felturbózzuk egy kis chiamaggal, még a szervezetünkkel is jót teszünk. Itt a recept, érdemes kipróbálni…

A chiamag az egyik legismertebb szuperélelmiszer. Sokan pudingot készítenek belőle, mások a reggeli zabkásájukba vagy a joghurtjukba keverik. Mindegyik megoldás jó, de mi most kipróbáltuk a túrós rétesben, és úgy is finom.

Az aztékzsályaként is ismert, Dél-Amerikából származó chiamagot nem csupán magas rosttartalma emeli a szuperélelmiszerek közé. Mivel magnéziumban és foszforban is gazdag, jót tesz a csontjainknak, jócskán találunk benne ómega-3 zsírsavakat, ezért kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ráadásul a tapasztalatok szerint csökkenti a koleszterinszintet is. Mértéktelen fogyasztása azonban okozhat problémákat, ezért ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne együnk belőle 15 grammnál többet naponta.

Mi most a rétes töltelékébe szórtuk gríz helyett, és nagyon jól felszívta a nedvességet. A rétes finom lett, és semmiféle extra ízt nem éreztünk rajta.



Hozzávalók (2 rúd réteshez):
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál chiamag
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag mazsola (elhagyható)
  • 1 csomag bolti réteslap
  • 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  • 2 evőkanál porcukor a tálaláskor



Elkészítése:

1.A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a chiamagot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Ha kész, megkóstoljuk, és ha édesebben szeretjük, adunk még hozzá egy kevés cukrot.

2.A vajat megolvasztjuk, egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, alaposan kicsavarjuk, és a konyhaasztalra terítjük. Az első réteslapot a nedves konyharuhára terítjük, megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráborítjuk a második réteslapot, és azt is megkenjük. A harmadik lapra terítjük a töltelék felét, de nem egy tömbben, hanem egyenletesen eloszlatva nagyjából a réteslap háromnegyed részén.

3. Ha kész, megfogjuk a konyharuha felénk eső részét, és óvatosan felhengergetjük a rétest. Aki szeretné, behajthatja a szélét is, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Mi nem szoktuk.

4.Az elkészült rétest sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd feltekerjük a második rudat is, az elsőhöz hasonlóan.

5. A rudakat lekenjük olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg meg nem pirul a teteje. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.

Porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Nagyi túrós kiflije című cikk borítóképe

Nagyi túrós kiflije

2023. 04. 21. | Fülöp Timi
Omlós, porhanyós, ropogós, isteni! A nagyi receptjei mindig a legjobbak! Süssünk túrós kiflit úgy, ahogyan Fülöp Timi nagymamája készíti...
Főzünk
Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022. 11. 09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…
Főzünk
Búvártúrós című cikk borítóképe

Búvártúrós

2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Főzünk
Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe

Túrós süti liszt nélkül

2020. 04. 18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…