Vissza
Főzünk

Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús

Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús című cikk borítóképe
2021. 01. 07. | Molnár Andor
Molnár Andor kelkáposztába göngyölt sertéshúsa nem csupán látványos, hanem egészséges és finom is. Érdemes kipróbálni!

Hiába hívogat üde zöld leveleivel a téli szürkeségben, kelkáposzta bizony elég ritkán kerül a kosarunkba a piacon. Pedig egy kis fantáziával nagyon jól színesítheti az étrendünket, nem csak főzelékből és frankfurti levesből áll ám a világ! Ráadásul a kel sokkal könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, erősíti a csontokat, ismert a gyulladáscsökkentő hatása, és diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.

Molnár Andor ezúttal sertéshúst göngyölt a levelekbe. Íme a recept.

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 500 g darált sertéshús
  • 200 g árpagyöngy (gersli)
  • ízlés szerint: currypor, római kömény, kakukkfű, bazsalikom,
  • oregánó, majoránna, só, egyéb fűszerek, pl. Cayenne-bors, csilipehely
  • tejföl, crème fraîche vagy magas zsírtartalmú joghurt a tálaláshoz


Elkészítése:

1. Egy nagyobb fazékban néhány ujjnyi vizet forralunk, és pár percre beletesszük a fej kelkáposztát, majd kiemeljük és – lehetőleg sérülésmentesen – leveleire szedjük.

2. Amíg a levelek hűlnek, összekeverjük a húst az árpagyönggyel és a fűszerekkel, aztán elkészítjük a töltött leveleket: a húskeverékből nagyobb evőkanálnyi adagot halmozunk egy káposztalevélre, majd a levelet a töltött káposztához hasonló módon (háromnegyedig áthajtva, két oldala behajtva, felgöngyölve) összetekerjük. (Ehhez praktikus inkább a káposzta belső, zsengébb leveleit használni.) A műveletet addig ismételjük, míg a húsunk el nem fogy.

3. A fazék alját kibéleljük a maradék káposztalevelekkel (ide kerülhetnek a külső, zöldebb, erősebb levelek), majd ezekre pakoljuk a töltelékeket – mennyiségtől függően akár több rétegben is. Ha még maradt megtöltetlen káposztalevél, azt nyugodtan halmozzuk a tetejére.

4. Engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön főzzük készre. A főzési idő a levelek állagától és jellegétől függ.

Tálalás:

A töltetlenül maradt levelekből a tányérra teszünk egyet-kettőt, ráhelyezzük a töltelékeket, és tejföllel, crème fraîche-sel, vagy magas zsírtartalmú joghurttal – amelyeket ízlés szerint akár ízesíthetünk is – tálaljuk.

Fotó:
Molnár Andor

Főzünk
Chili con carne című cikk borítóképe

Chili con carne

2020. 12. 03. | Molnár Andor
Ez a mexikóinak tartott klasszikus valójában Texasból indult hódító útjára, de ma már szinte mindenhol készítik. Íme egy biztos recept Molnár Andortól…
Főzünk
Márványos kuglóf című cikk borítóképe

Márványos kuglóf

2020. 11. 26. | Molnár Andor
Ez a márványos kuglóf a békebeli vasárnapi uzsonnák hangulatát idézi. Igaz, hogy dagasztani és keleszteni kell, de fussunk neki bátran, érdemes!
Beszélgetünk
Szenvedéllyel főzök című cikk borítóképe

Szenvedéllyel főzök

2020. 11. 21. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Andorral
Szenvedélyesen ír, fordít, zenél – és megszállottan főz. Molnár Andor különleges sziget, egy igazi reneszánsz ember ebben a zűrzavaros világban. Mostantól az ő receptjeivel is találkozhatnak az olvasók a Borsmenta oldalain…
Tesztelünk
Somlói Apátsági Pince: Furmint 2017 című cikk borítóképe

Somlói Apátsági Pince: Furmint 2017

2020. 10. 10. | Szabó Edit
A Somlói Apátsági Pince furmintja szép igazolása annak, hogy a fajta a Somlón is jól érzi magát. Fogyasztóbarát bor, könnyű szeretni, de avatott borfanoknak is tartogat meglepetéseket…
Főzünk
Töltött káposzta cserépedényben című cikk borítóképe

Töltött káposzta cserépedényben

2019. 02. 08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Beszélgetünk
Szeretek a dolgok mögé látni című cikk borítóképe

Szeretek a dolgok mögé látni

2016. 07. 28. | Raab Zsuzsanna
„Egy pohár borral a kezünkben ne a borról beszélgessünk, hanem az életről” – tanácsolja Molnár Andor, és okosan tesszük, ha megfogadjuk a szavát…