Vissza
Főzünk

Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával

Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával című cikk borítóképe
2024. 12. 09. | Szabó Edit
Szaftos, ízletes és látványos étel, ráadásul elkészíteni sem bonyolult. Ez az egészben sült csirke a családi, baráti vacsorák egyik nélkülözhetetlen fogása lehet, főleg ha gondosan megválasztott fehérbort is töltünk mellé…

A cseréptálat anyukámtól kaptam a 20. születésnapomra, de utána évekig a konyhaszekrény tetején állt bedobozolva. Nem akartam cipelni albérletről albérletre, és beletelt még egy évtizedbe, mire a saját konyhámban elfoglalhatta méltó helyét a polcon. Azóta viszont minden ünnepi megmozdulás elmaradhatatlan kelléke, kacsát, csirkét nem sütök nélküle. Az évek megviselték, itt-ott kicsit csorba, de tökéletesen működik, és ez a lényeg. Mindezzel csak annyit akartam mondani, hogy ha még nem volna, érdemes beszerezni egy mázas cseréptálat. Nem kell áztatni, nem igényel különösebb törődést, a tisztítása sem bonyolult, viszont hibátlanul süt.

Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs cseréptál, ez a csirke egy jénaiban is elkészíthető, viszont akkor szükségünk lesz strapabíró alufóliára.

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke, egészben (1,2-1,4 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál közepes vagy 4 kisebb sárgarépa
  • 1 karalábé (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4-5 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 dl száraz fehérbor
  • olívaolaj
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1.A cseréptálat kikenjük olívaolajjal.

2.A csirkét megmossuk, majd olívaolaj, só és bors keverékével alaposan átmasszírozzuk. Nem kell sajnálni se a sót, se a borsot. Ha kész, a csirkét a mellrésszel lefelé a tálba fektetjük, és jöhetnek a zöldségek.

3.A sárgarépát, a karalábét és a hagymát megtisztítjuk, a sárgarépát három, a karalábét és a hagymát négy darabba vágjuk, és a csirke köré dobjuk. Egy mindenből jusson a hasüregbe is.

4.A fokhagymát cikkekre szedjük, de nem kell meghámozni. Megmossuk és úgy, héjastól a csirke köré szórjuk. Ebből is menjen a hasüregbe.

5.A zöldfűszereket megmossuk és a csirkére szórjuk – egy kevés mindenből kerüljön a hasüregbe.

6.A száraz fehérbort a csirke alá öntjük, az egészet meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal, meghintjük egy kis sóval, majd ráborítjuk a tál tetejét – vagy alaposan befedjük egy megfelelő méretű alufóliával –, és 180 fokosra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel sütjük 1 órán át.

7.Ha letelt az első óra, a csirkét óvatosan megfordítjuk, megkóstoljuk a levet, amiben sül, és ha nem elég sós, akkor utánasózunk. Majd újra lefedjük, a sütés hőfokát felemeljük 200 fokra, és sütjük újabb 30-40 percen keresztül, vagyis amíg meg nem puhul.

8.Ha a hús már elég puha, levesszük az edény tetejét (vagy az alufóliát), és grillfokozaton sütjük tovább a csirkét kb. 12 percig, majd megfordítjuk, és újabb 10 perc sütés következik. Ha megpirult, készen is vagyunk.

Salátaágyon, a vele sült zöldségekkel tálaljuk. Krumplipüré, bulgur vagy rizs is mehet mellé, de mi kovászos uborkával is szeretjük. A héjában sült fokhagyma különösen finom, nyomjuk ki a héjból, és kenjük pirítósra.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Sült csirkecomb egyszerűen című cikk borítóképe

Sült csirkecomb egyszerűen

2023. 11. 27. | Szabó Edit
Ez a sült csirkecomb a legegyszerűbb étel a világon, viszont látványos és finom, így akár az ünnepi asztalra is kerülhet...
Főzünk
Ropogós csirkeszárnyak című cikk borítóképe

Ropogós csirkeszárnyak

2021. 04. 19. | Szabó Edit
A sült csirkeszárny sokak kedvence, de csak akkor az igazi, ha belül szaftos, kívül ropogós. Íme két variáció, egyik jobb, mint a másik…
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Főzünk
Wokban sült csirkemell zöldségekkel című cikk borítóképe

Wokban sült csirkemell zöldségekkel

2017. 07. 05. | Szabó Edit
Gyors, könnyű nyári vacsora a zöldségek szerelmeseinek. Bő fél óra alatt elkészül az egész, és tényleg nagyon finom. Egy pohár fehérbor illik mellé…
Főzünk
Tejben sült csirkecomb című cikk borítóképe

Tejben sült csirkecomb

2017. 06. 08. | Szabó Edit
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…
Főzünk
Tepsis csirke almával és rozmaringgal című cikk borítóképe

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016. 04. 27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…