Vissza
Főzünk

Gyömbéres citromfűszörp

Gyömbéres citromfűszörp című cikk borítóképe
2024. 07. 02. | Szabó Edit
A gyömbéres citromfűszörp szódával vagy friss, hideg vízzel hígítva tökéletes frissítő a nagy nyári melegben. Elkészítése egyszerű, semmiféle konyhai jártasságot nem igényel. Érdemes kipróbálni…

A gyömbér és a citromfű pozitív élettani hatásairól hosszan lehetne mesélni, ezért ez a szörp nemcsak finom, de egészséges is. A gyömbér jó szolgálatot tesz emésztőszervi problémák, hasi görcsök, puffadás esetén, de ismert görcsoldó, köhögés- és gyulladáscsökkentő hatása, ezen felül rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, ami jót tesz a szervezetünknek. A citromfű köztudottan nyugtató hatású, de a belőle készült tea emésztési panaszok esetén is kiváló szolgálatot tesz.

Mi most másfél liter vízzel készítettük, de a mennyiség tetszés szerint változtatható, csak figyeljünk az arányokra.

Hozzávalók:
1,5 l víz
60 dkg cukor
1 nagy csokor friss citromfű
2 kezeletlen citrom
3 evőkanál reszelt gyömbér



Elkészítése:

1.A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni.

2.A citromfűágakat megmossuk és lecsepegtetjük, a citromokat megmossuk és felkarikázzuk, a gyömbért megmossuk, majd héjastól lereszeljük egy nagylyukú reszelőn.

3.A gyömbért, a citromfüvet és a citromot a kihűlt sziruphoz adjuk, és lefedve, hűvös helyen egy napon át pihentetjük. Majd leszűrjük, a levet újra felforraljuk, és forrón, alaposan kitisztított, sütőben 70-80 fokon, 20 percen át csírátlanított üvegekbe töltjük.

4.Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, és mehet is a polcra. (A dunszttal kapcsolatban a cikk végén olvasható részletesebb tájékoztatás.)

5.Jégre töltve, szódával felhúzva, néhány cseppnyi citromlével megbolondítva, citromkarikával díszítve kínáljuk.



Borsmenta-tipp: ha a beáztatott citromfű-gyömbér-citrom kombót a leszűrés után újra felöntjük hideg vízzel, kinyerhetjük belőle a még benne lévő értékes anyagokat. Finom, édes italt kapunk, amit leszűrve, a citromkarikák kifacsart levével pikánssá téve azonnal kínálhatunk.

Megjegyzés:a dunszt a befőzés végső, hőkezelési fázisa. Nedves és száraz dunszt egyaránt létezik. Aszáraz dunsztlényege, hogy a befőttek, lekvárok minél lassabban hűljenek ki. A lezárt üvegeket azonnal többrétegű papírba/konyharuhába csavarjuk, és takaróval bélelt ládába, akár hűtőtáskába pakoljuk, szorosan egymás mellé. Pokróccal, párnával letakarjuk. Addig hagyjuk a dunsztban, amíg magától ki nem hűl. Ha jól betakartuk, ez akár több napig is tarthat.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Kovászos uborka – a nyár slágere című cikk borítóképe

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023. 07. 28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…
Főzünk
Bodzaszörp című cikk borítóképe

Bodzaszörp

2022. 06. 18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít, mi is mutatunk egy megbízható receptet…
Főzünk
Hideg padlizsánsaláta című cikk borítóképe

Hideg padlizsánsaláta

2021. 08. 24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belőle…
Főzünk
Szamócalekvár, szamócaszörp című cikk borítóképe

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021. 06. 28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…
Főzünk
Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem című cikk borítóképe

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019. 06. 17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiváló.
Főzünk
Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót című cikk borítóképe

Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót

2019. 05. 14. | Klich Zsuzsa
A mentát, a citromfüvet és a rebarbarát Kati nénitől kaptuk ajándékba, amikor a komposztálható ételmaradékokat átvittük hozzá, neki ugyanis van kertje. Mindenki örült, mi a legjobban, mert hasznosítottuk a hulladékot, és még szörp és kompót is készült az ajándékból…