Szamócalekvár, szamócaszörp

2021.06.28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…
 


A „szedd magad” eperföldeken egymást érik az emberek. A teljesen megkopasztott töveken egy-egy félig érett bogyó árválkodik, korábban kellett volna jönnünk, korholjuk magunkat, de tudjuk, hogy akkor se jártunk volna sokkal jobban. Mégis megyünk minden évben, mert bár piacon is megvehetnénk, valahogy a frissen szedett epernek más az íze.



Epernek hívjuk, pedig valójában szamóca, de mindegy is, mert a lényeg az, hogy csodaszép, illatos, nagyon finom, és rengeteg jótékony hatása ismert. A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, csökkenti az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is.

Frissen a legfinomabb, azt is jól tesszük, ha pottyantunk egy szemet az ünnepi pezsgőbe, de még jobb, ha főzünk belőle lekvárt és szörpöt, hogy a friss ízeket a szezon elmúltával is felidézhessük.

Íme a recept, amit az egyszerűség kedvéért egy kilónyi mennyiségre írtunk meg, de a tapasztalat azt mutatja, hogy legalább 5 kiló eperből kell készíteni, ha azt szeretnénk, hogy kitartson a következő szezonig.



 
Szamócalekvár és -szörp
Hozzávalók:
  • 1 kiló szamóca
  • 15 dkg kristálycukor
  • ½ citrom leve
  • késhegynyi tartósítószer (nátrium-benzoát)
 



Elkészítése:

A szamócát megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, rászórjuk a cukrot, és legalább egy órát állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Közben egyszer-kétszer megkeverjük, hogy minden bogyó elmerülhessen a cukorszirupban.

Ha már bőségesen van alatta lé, lassú tűzön főzni kezdjük. Ilyenkor még több levet enged, és a cukor teljesen elolvad. Néhány percnyi főzés után a levet leszűrjük, ebből lesz majd a szörp, a gyümölcsöt pedig visszatesszük a tűzre, és időnként kevergetve addig főzzük, amíg a bogyók teljesen szétesnek, és a lekvár sűrűsödni kezd. (Mi krumplinyomóval szoktunk segíteni, hogy gyorsabb legyen a folyamat.)



Amikor úgy látjuk, hogy a lekvárunk elérte a megfelelő sűrűséget, szedünk belőle egy kanálnyit egy tányérra, hagyjuk kihűlni, és ha gyorsan megdermed, akkor jó.

A lekvárosüvegeket mosogatógépben vagy kézzel alaposan tisztára mossuk, majd egy nagyobb tepsibe állítjuk, és sütőben, 120 fokon 10 percig sütjük, vagyis csírátlanítjuk. (A bátrak azt mondják, hogy ezek után nem is kell tartósítószer a lekvárba, de nálunk már előfordult, hogy tönkrement az egész adag, ezért biztosra megyünk.)



A lekvárhoz az utolsó pillanatban keverünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot, hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon – ha szeretnénk megbolondítani egy kiskanálnyi reszelt gyömbérrel vagy egy kis mentával, azt ilyenkor keverjük bele –, majd a lekvárt a csírátlanított üvegekbe adagoljuk. Amikor rácsavarjuk a tetőt, fejtetőre állítjuk az üveget, újságpapírba csomagoljuk és száraz dunsztba tesszük. (Egy nagyobb kosarat vagy dobozt kibélelünk régi takaróval, ide jönnek az üvegek, majd gondosan bebugyoláljuk őket, és ebben a száraz dunsztban, fejtetőre állítva hagyjuk kihűlni. Ez a folyamat 1-2 napig biztosan eltart, addig helyet lehet csinálni a kamrapolcon, és már mehetnek is az üvegek a helyükre.

A leszűrt levet eltehetjük frissen, tartósítás nélkül a hűtőbe. Így a legfinomabb, 1-2 hétig eláll, és tökéletes frissítő. Ha viszont komolyabb terveink vannak vele, akkor tegyük lábosba, forraljuk fel, és egy késhegynyi tartósítószert keverjünk hozzá az utolsó kanyarban. Utána mehet üvegekbe a fent már leírt módon.

 
Szamócaszörp szódával



Dobjunk a pohár aljára néhány jégkockát, öntsünk rá 0,5 dl friss szörpöt, adjunk hozzá néhány csepp lime- vagy citromlevet, és az egészet húzzuk fel szódával. Vigyázzunk, erősen habzik! Mentával, friss szamócával díszítve tálaljuk.

 
Gines szamócakoktél



Dobjunk a pohár aljára 5-6 jégkockát, öntsünk rá 3 cl gint, egy negyed lime levét, 5 cl szamócaszörpöt, és az egészet keverjük alaposan össze. Húzzuk fel tonikkal, díszítsük lime-karikákkal, eperrel és mentalevéllel.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

Főzünk

Az eper, ami igazából szamóca

2016.05.19. | Szabó Edit
A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, de ismert fájdalom- és lázcs…
Főzünk

Éljen a spárgaszezon!

2018.05.30. | Szabó Edit
A szezonja áprilistól júliusig tart, a kalóriatartalma alacsony, ám a tápanyagtartalma magas, sok benne a kálium, az A-, a B- és a C-vitamin, valamint a folsav, természetes afrodiziákum…
Főzünk

Cseresznyés saláta

2018.06.13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek……
Főzünk

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019.06.17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiv…
Főzünk

Gyümölcsös túrókrém

2020.04.11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss…
Főzünk

Szamóca, spárga, balzsamecet

2021.06.15. | Szabó Edit
A tavaszi piac valóságos kincsesbánya, de a június a legjobb, amikor még van spárga és már van szamóca. Ez a könnyű előétel tökéletes indítása egy ünnepi vacsorának, főleg ha egy kis ro…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)