Főzünk

Lokma

Lokma című cikk borítóképe
2024. 11. 14. | Nagyillés János
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…

A lokma az egyik legismertebb török édesség, maga a szó arab eredetű: falatot, falatnyi ételt jelent. Hogy az étel is arab eredetű-e, arról megoszlanak a vélemények: bizonyítottan a 13. században jelenik meg a leírása arab kontextusban, csakhogy a törökök azt is mondják, hogy amikor ez a történelmi lokma elkészült, a receptje már az oszmán udvarból került az arabokhoz.

Népszerűségét egyszerűsége mellett isteni ízének köszönheti; éppúgy, mint a lokmához sokban hasonló magyar fánknak, ennek ízét is az egyszerű alapanyagok összhangja adja. A fánkkészítéstől eltérően azonban a lokma előállításához nem szükséges egy középhaladó testépítő karizmaival rendelkeznünk.

A lokmát Törökországban – ahol régi nagy hagyománya van az olyasminek, amit ma street foodnak nevezünk – utcai árusoknál is megkapjuk, de magunk is könnyedén elkészíthetjük, akár nagy mennyiségben. Ez utóbbi az oka, hogy a törökök bizonyos területeken lokmát, másutt meg helvát kínálnak olyan családi összejöveteleken – esküvőkön, körülmetéléseken, temetéseken –, ahol a környékbeli érdeklődőket is szokás édességgel megvendégelni. (Ez a vidéki Magyarországon is így történik, nálunk a lakodalomba érkező hívatlan vendégeket kínálják szívesen a házigazdák.)

Két típusa van: a saray lokması (azaz udvari lokma) és az İzmir lokması (vagyis izmiri lokma). A saray lokması „szabványos” méretét a receptekben úgy határozzák meg, hogy legyen akkora, mint egy (értelemszerűen: török) teáspohár szája – vagyis legyen falatnyi méretű. Az izmiri lokma csurgatással készül, és kicsi karika vagy „fánkocska” alakú. Mi most a saray lokması receptjét adjuk közre: itt a cél az egy falásra fogyasztható kicsiny golyók készítése.

Receptünk egy 6-8 személyes verzió felezett változata, vagyis 3-4 főre elég.



Hozzávalók:

a tésztához

  • 1,5 vizespohár (összesen tehát 3 dl) liszt
  • 1 vizespohár (2 dl) langyos víz
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só

a şerbethez
  • szűk 1,5 vizespohár kristálycukor
  • 1 vizespohár (2 dl) víz
  • 6-8 csepp citromlé vagy egy negyed kezeletlen héjú citrom

a sütéshez
  • napraforgóolaj

Elkészítése:

1.Kezdjük a şerbettel: a cukrot a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a citromot, majd félretesszük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

2.A tésztához a lisztet, a cukrot, a vizet, a sót és a granulált élesztőt egy kemény szálú habverővel simára keverjük. Félig folyós marad, nem lesz kemény tészta állagú, de éppen ez a cél. Mindjárt meglátjuk, miért.

3.A tésztánkat lefedve vagy lefóliázva megkelesztjük – ha nincs már elég meleg hely a lakásban, akkor a sütő kelesztő fokozatát használva. Fontos, hogy jól megkeljen.

4.A megkelt tésztát egy evőkanál segítségével összeforgatjuk.

5.A sütést annyi napraforgóolajban végezzük, amiben a golyócskák majd el tudnak merülni.

6.Sütés előtt kis tálkában készítsünk oda egy kis olajat, amibe a lágy tészta szaggatáshoz használt evőkanalat két szaggatás között bele tudjuk mártani.

7.Egyik markunkba tésztát veszünk, és a lazán ökölbe szorított kezünk mutató- és hüvelykujja közötti résen a markunkat finoman összeszorítva nagyobb cseresznyeszemnyi mennyiségű tésztát préselünk ki, amit a megolajozott kanállal levágunk, majd a forró olajba tesszük.

8.Ezt a műveletet ismételgetve a lehető leggyorsabb egymásutánban az olajba szaggatunk 10-15 lokmát. Ezeket időről-időre meg-megforgatva pirosra sütjük, kiemeljük az olajból, és azon forrón a şerbetbe tesszük. Beleforgatjuk, 1-2 percre benne hagyjuk, majd a végleges tálalásra szolgáló tálba tesszük át. (Amíg nem vagyunk gyakorlott lokmakészítők, az olajat húzzuk félre a tűzről, míg a lokmákat a sziruppal kezeljük.) Ezzel a módszerrel az egész tésztánkat kisütjük.

A lokma melegen, frissen a legjobb. A külsejének roppanósnak, a belsejének puha sülttészta-állagúnak kell lennie – ezért ne áztassuk sokáig a şerbetben.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu című cikk borítóképe

Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu

2024. 11. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 43. rész
Ahogyan a törökök, mi is imádjuk a savanyúságokat, a vörös káposztának pedig még a színe is elbűvölő. A télire eltehető savanyított vörös káposzta receptjét mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 43. részében…
Főzünk
Török tökdesszert – balkabağı tatlısı című cikk borítóképe

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı

2024. 10. 31. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 42. rész
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat 42. része szerint!
Főzünk
Gözleme című cikk borítóképe

Gözleme

2024. 10. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…
Főzünk
Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi című cikk borítóképe

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

2024. 10. 17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár tejes itallal, szaleppel kínál…
Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk
Szalagos farsangi fánk című cikk borítóképe

Szalagos farsangi fánk

2019. 03. 04. | Klich Zsuzsa
Van, aki soha nem áll neki, pedig a farsangi fánk elkészítése nem ördöngösség, ha ügyelünk néhány fontos szabályra…