Főzünk

Karamelles puding

Karamelles puding című cikk borítóképe
2024. 10. 10. | Nagyillés János
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.

Amikor a minap crème caramelt készítettem, a török barátom megjegyezte, hogy biztosan ezt akarom-e küldeni a borsmenta.hu-ra, mert ez eredetileg nem is török édesség. Az észrevétel jogos, de sajátos gasztronómiai szocializációm következményeként én a „krem karamel”-lel (így, törökösen írva) is az általam imádott török konyhában ismerkedtem meg. Íme egy újabb bizonyíték az ottani konyhaművészet csodálatos adaptációs képességére. Náluk könnyen elkészíthető, főzött krémes (muhallebi), karamelles desszert lesz belőle, amit előszeretettel kínálnak az arrafelé külön a tejalapú édességek (sütlü tatlılar) számára fenntartott édességboltokban. A két fő változat közül most az egyszerűbbet mutatom.

Hozzávalók:
A krémhez

  • 125 g vaj
  • 2 dl liszt
  • 2 dl cukor
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A karamellöntethez
  • 1 dl cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál keményítő
  • + 2 dl víz (ebből használunk a keményítő feloldásához is)


Elkészítése:

1.A vajat megolvasztjuk, de nem várunk, amíg túl forró lesz: máris hozzátesszük a lisztet. Masszív fémhabverővel keverjük, amíg összeáll, majd a tej felével felengedjük, és amikor sima a krém, hozzáöntjük a maradék tejet is. Így nem lesz csomós. A cukrot és a vaníliás cukrot a végén adjuk hozzá – én egy kávékanálnyi sót is teszek bele. Lapos, négyszögletes jénaiba öntjük, és hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, mert a krémnek – leginkább a tetejének – dermednie kell.

2.A karamellel csak akkor kezdjünk dolgozni, ha a krém már megdermedt.

3.Minden, ami a karamellhez kell, legyen előkészítve a kezünk ügyében, és ami érintkezésbe kerül a forró cukorral, legyen fémből. A keményítőt oldjuk fel előre a karamellizált cukoroldathoz szánt 2 dl vízből annyival, hogy folyékony legyen.

4.Kisebb edényben (nem teflonosban!) felolvasztunk 1 dl cukrot óvatosan mozgatva egy fém haberővel. Olvadás után 10-15 másodperccel már kissé sötétebb, karamellizálódik: ebben a fázisban öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, és azonnal keverjük el benne a karemellizálódott cukrot. Mikor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a 2 dl vizet, amiből előzőleg már használtunk a keményítő feloldásához, majd a legvégén a feloldott keményítőt. A keményítővel ne főzzük az oldatot, csak várjuk meg, míg forrásnak indul. Ekkor vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük az időközben megdermedt krém tetejére.

5.Visszatesszük a hűtőbe, és miután a karamellöntet rádermed a krémre, már fogyasztható is.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding című cikk borítóképe

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024. 07. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 32. rész
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlısı…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding című cikk borítóképe

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024. 04. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Tápiókapuding – gluténmentes és finom! című cikk borítóképe

Tápiókapuding – gluténmentes és finom!

2022. 10. 21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…
Főzünk
Padlizsánpuding című cikk borítóképe

Padlizsánpuding

2017. 12. 04. | Szabó Edit
A padlizsánból általában krémet, pástétomot készítünk. Úgy is nagyon finom, pudingként azonban egészen különleges, és az elkészítése sem bonyolult. Érdemes kipróbálni…