Vissza
Főzünk

Havuç tarator – sárgarépás csemege

Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe
2024. 02. 02. | Nagyillés János
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…

A havuç (ejtsd: havucs) a sárgarépa török neve, a tarator pedig még az oszmán konyhából eredő joghurtos mezeféleség, ezt a sárgarépából készített változatot azonban az első nyomtatott szakácskönyv, a Melceü’t-Tabbâhîn még nem írja le, alighanem későbbi fejlemény.

A fogás általános neve a török konyhában „meze”. Maga a török szó a perzsa „maze”, مزه „íz, zamat” szó származéka. Csemege, előétel a jelentése. Persze csak a mi fogalmaink szerint előétel, mert egy tisztességes török vendéglátóasztalon ilyenből többféle is van, színükkel, illatukkal is díszítik az asztalt, a vendégek étkezés előtt, közben és után is fogyaszthatnak belőlük, merthogy ezek az ételek könnyűek és egyszerűek is, előre el lehet őket készíteni, így aztán nem vonják el a szakács figyelmét a fő fogásról. Pirított vagy friss kenyérfélével önálló fogásnak is alkalmasak, de köretnek is kiválóak, és remekül csúsznak borozgatás vagy rakızás közben.

Hozzávalók:

  • 2-3 nagyobb sárgarépa, nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 6-7 evőkanál görög joghurt
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj a pároláshoz és 2 evőkanál a joghurtos keverékbe
  • 6 fél dióbél (plusz a díszítéshez még néhány)
  • 1 teáskanál só



Elkészítése:

1. A havuç tarator elkészítése rendkívül egyszerű. A reszelt sárgarépát 2 evőkanál olajon 1 teáskanál sóval roppanósra pirítjuk.

2. Közben 6-7 evőkanál görög joghurtba 6 nagyobb, késsel durvára vágott dióbelet, 2 gerezd, fokhagymanyomón áttört fokhagymát, valamint további két evőkanál olívaolajat keverünk.

3. Az ily módon ízesített joghurtot a kihűlt sárgarépára öntjük, összekeverjük, és egy-két óráig hűvös helyen állni hagyjuk. A tetejét további dióbelekkel és némi olívaolajjal díszíthetjük.

Borsmenta-tipp: ha nem kapunk görög joghurtot, vegyünk egy normál joghurtot, öntsük sűrű szűrőbe, tegyünk alá egy edényt, és egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni a hűtőszekrényben.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…