Vissza
Töltött karalábé
2025.02.03. | Szabó Edit
A darált hússal töltött karalábé nyári étel ugyan, de zsenge karalábé ma már egész évben kapható, úgyhogy bármelyik évszakban az asztalra varázsolhatjuk a kora nyár ízeit.
Ezt az ételt szinte mindenki rizzsel készíti, de mi bulgurt használtunk, mert rostokban és vitaminokban gazdag, viszont alacsony a zsír- és a kalóriatartalma.
Ha a mennyiségeket kalkuláljuk, számoljunk fejenként egy karalábét, de a darált hússal lehetünk nagyvonalúbbak, mert ami kimarad, abból isteni gombócokat készíthetünk kiegészítésképpen.

Hozzávalók 3 főre:
- 3 db zsenge karalábé
- 1 dkg vaj
- 25 dkg darált sertéshús
- 3 evőkanál bulgur
- 1 tojás
- 1 közepes vöröshagyma fele, finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- só, bors, ízlés szerint
- néhány szál petrezselyem, finomra vágva
- 2 dl húsleves
a szószhoz
- 2 dl habtejszín
- 1 dl zöldségalaplé
- 2 dkg vaj
- 1 csokor kapor, finomra vágva

Elkészítése:
1. A karalábékat megmossuk, meghámozzuk. (A héjakból egy kávéskanál sóval és egy kevés borssal zöldségalaplevet főzhetünk, amit használhatunk a későbbiekben a húsleves helyett.)
2. A karalábék kalapját levágjuk, belsejét karalábévájóval kivájjuk. Ez a feladat nagy körültekintést igényel, mert a karalábévájó éles, a karalábé pedig kemény. Vigyázzunk, hogy se a zöldség felületét, se a kezünket ne sértsük meg.
3. A kalapokat és a kivájt részeket éles késsel apróra vágjuk.
4. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, üvegesre pároljuk benne a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karalábé finomra vágott húsát, és azt is pároljuk 4-5 percig.
5. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a bulgurt, a karalábé megpárolt húsát, beleütjük a tojást, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és az egészet alaposan összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk.

6. A darált húsos keveréket a kivájt karalábékba töltjük, majd a töltött karalábékat elhelyezzük egy tűzálló tálban. A kimaradt töltelékből gombócokat formázunk, és azokat is a tűzálló tálba tesszük.
7. Aláöntjük a húslevest (vagy a karalábé héjából főzött alaplevet), alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a karalábé meg nem puhul. Ehhez általában 45-55 percre van szükség. (Közben figyeljük, nehogy teljesen elpárologjon alóla a folyadék.) Ha puha a karalábé, levesszük az alufóliát, és újabb 15-20 perc sütés következik, hogy a töltelék megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen. A gombócokat időnként forgassuk meg.
8. Amíg a karalábé sül, elkészítjük a szószt. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, óvatosan hozzákeverjük a tejszínt, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk az alaplevet. Amikor felforrt, belekeverjük a finomra vágott kaprot, sózzuk, borsozzuk és készen is vagyunk. (Van, aki keményítővel sűríti a szószt, mi jobban szeretjük, ha egy kicsit hígabb, de természetesebb.)

9. Tálaláskor egy kis szószt teszünk a tányér aljára, erre ültetjük a töltött karalábét, körülötte elhelyezzük a húsgolyókat, majd meglocsoljuk a mártással és meghintjük vágott petrezselyem és kapor keverékével.
Még egy kis karalábé: Tavaszi karalábéleves