Töltött karalábé

2025.02.03. | Szabó Edit
A darált hússal töltött karalábé nyári étel ugyan, de zsenge karalábé ma már egész évben kapható, úgyhogy bármelyik évszakban az asztalra varázsolhatjuk a kora nyár ízeit.


Ezt az ételt szinte mindenki rizzsel készíti, de mi bulgurt használtunk, mert rostokban és vitaminokban gazdag, viszont alacsony a zsír- és a kalóriatartalma.

Ha a mennyiségeket kalkuláljuk, számoljunk fejenként egy karalábét, de a darált hússal lehetünk nagyvonalúbbak, mert ami kimarad, abból isteni gombócokat készíthetünk kiegészítésképpen. 



Hozzávalók 3 főre:
  • 3 db zsenge karalábé
  • 1 dkg vaj
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 3 evőkanál bulgur
  • 1 tojás
  • 1 közepes vöröshagyma fele, finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • só, bors, ízlés szerint
  • néhány szál petrezselyem, finomra vágva
  • 2 dl húsleves

a szószhoz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 2 dkg vaj
  • 1 csokor kapor, finomra vágva



Elkészítése:

1. A karalábékat megmossuk, meghámozzuk. (A héjakból egy kávéskanál sóval és egy kevés borssal zöldségalaplevet főzhetünk, amit használhatunk a későbbiekben a húsleves helyett.)  

2. A karalábék kalapját levágjuk, belsejét karalábévájóval kivájjuk. Ez a feladat nagy körültekintést igényel, mert a karalábévájó éles, a karalábé pedig kemény. Vigyázzunk, hogy se a zöldség felületét, se a kezünket ne sértsük meg.

3. A kalapokat és a kivájt részeket éles késsel apróra vágjuk. 

4. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, üvegesre pároljuk benne a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karalábé finomra vágott húsát, és azt is pároljuk 4-5 percig.

5. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a bulgurt, a karalábé megpárolt húsát, beleütjük a tojást, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és az egészet alaposan összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk. 



6. A darált húsos keveréket a kivájt karalábékba töltjük, majd a töltött karalábékat elhelyezzük egy tűzálló tálban. A kimaradt töltelékből gombócokat formázunk, és azokat is a tűzálló tálba tesszük. 

7. Aláöntjük a húslevest (vagy a karalábé héjából főzött alaplevet), alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a karalábé meg nem puhul. Ehhez általában 45-55 percre van szükség. (Közben figyeljük, nehogy teljesen elpárologjon alóla a folyadék.) Ha puha a karalábé, levesszük az alufóliát, és újabb 15-20 perc sütés következik, hogy a töltelék megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen. A gombócokat időnként forgassuk meg. 

8. Amíg a karalábé sül, elkészítjük a szószt. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, óvatosan hozzákeverjük a tejszínt, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk az alaplevet. Amikor felforrt, belekeverjük a finomra vágott kaprot, sózzuk, borsozzuk és készen is vagyunk. (Van, aki keményítővel sűríti a szószt, mi jobban szeretjük, ha egy kicsit hígabb, de természetesebb.)



9. Tálaláskor egy kis szószt teszünk a tányér aljára, erre ültetjük a töltött karalábét, körülötte elhelyezzük a húsgolyókat, majd meglocsoljuk a mártással és meghintjük vágott petrezselyem és kapor keverékével.
 
Még egy kis karalábé: Tavaszi karalábéleves
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Juhtúróval töltött gombafejek

2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.  
Főzünk

Töltött cukkini

2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…  
Főzünk

Töltött-rántott kucsmagomba

2017.05.28. | Szabó Edit
A receptet Gazsó György színművésztől kaptuk, aki szenvedélyes hobbiszakács, és él-hal a kucsmagombáért…
Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  
Főzünk

Nyári karalábéleves

2022.07.29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (56) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (71) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (238) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (18) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (22) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étel (4) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (134) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (12) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (88) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (5) húsvét (10) indiai (10) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (11) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (35) london (21) luka enikő (5) mád (21) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (302) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (122) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (270) thummerer (4) tokaj (166) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (57) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (12) váli péter (4) vega (17) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (104) vörösbor (168) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (7) zsirai pincészet (14) zweigelt (4)