Vissza
Főzünk

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel című cikk borítóképe
2024. 05. 30. | Nagyillés János
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…

Tekintettel arra, hogy a magyar gasztronómiai hagyományokon nevelkedtünk, ennek a hagyományos török fogásnak a műfaját illetően joggal vagyunk bizonytalanok: egy gulyás típusú egytálételről van szó, amiben azonban a gulyással ellentétben nem húskocka, hanem húsgombóc van. Levesnek nem mondhatjuk, mert a húsgombócok lisztezésének következményeképpen egy sűrű állagú lé a végeredmény: törökül „sulu” – tehát lével rendelkező köfte.

Az elkészítés végtelenül egyszerű és gyors: a legmacerásabb fázis az apró húsgombócok elkészítése, de ennek is rá lehet jönni a nyitjára.

Hozzávalók:

A „leves”-hez:
2 evőkanál napraforgóolaj
1 nagyobb fej hagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
3 közepes burgonya, kockára vágva
só, paprika, csilipehely
1 liter víz

A köftéhez:
20 dkg apróra darált hús (a marhahús a legjobb, de mással is működik, a húsimádók 25-30 dkg-ot is tehetnek bele)
2 evőkanál aprószemű bulgur
3 fokhagyma, lereszelve
só, bors, csilipehely



Elkészítése:

A leveshez aprítsuk fel a vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre a napraforgóolajon. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és ha összepárolódott, mehet hozzá a kockára vágott krumpli. Sózzuk, paprikázzuk felengedjük kb. egy liter vízzel, és lefedve, kis lángon hagyjuk főni.

A húsgolyók elkészítése: a darált húshoz adjuk az apró szemű bulgurt, egy kevés csilipelyhet (kihagyható, ha nem szeretjük a csípőset), sót, paprikát, borsot, belereszelünk 3 gerezd fokhagymát, és az egészet összedolgozzuk, majd 15 percre állni hagyjuk.
Egy laposabb tál aljába lisztet szórunk. A két tenyerünk között olyan kicsi húsgombócokat készítünk a húsos keverékből, amekkorát csak tudunk. Minimum kettő férjen el egy evőkanálban, de az sem baj, ha három.

A húsgombócokat a lisztbe forgatjuk, és a majdnem készre főtt burgonyás leveshez adjuk.

Ezután közepes lángon addig főzzük az ételt, míg a húsgombócok el nem készülnek. Ha túl sűrű a végeredmény, némi vízzel hígítjuk.

Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel. Mivel én nagy joghurtfan vagyok, joghurtot is szoktam tenni a tetejére tenni.

Ha vendégségre készítjük ezt a főételt, nyugodtan meg lehet főzni előző nap, az állás és a melegítés éppoly jót tesz neki, mint a töltött káposztának, de biztos, hogy egy kicsit majd hígítani kell.



Borsmenta-tipp: ha nincs aprószemű bulgur, a normál bulgurt daráljuk le kávédarálóval.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves című cikk borítóképe

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024. 02. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természetesen meg is oszt velünk…
Főzünk
Egyszerű krumplileves című cikk borítóképe

Egyszerű krumplileves

2023. 10. 25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Főzünk
Tejfölös fejtettbab-leves című cikk borítóképe

Tejfölös fejtettbab-leves

2023. 09. 27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…