Főzünk

Indiai vajas csirke

Indiai vajas csirke című cikk borítóképe
2025. 02. 24. | Szabó Edit
A híres indiai vajas csirke nem ripsz-ropsz étel, cserébe viszont káprázatosan finom. Aki szereti a szelíd indiai ízvilágot, annak feltétlenül ki kell próbálnia…

Az indai húsételek közül valószínűleg a vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb. A receptet az Indigo Express nevű, Budapesten található indiai gyorsétterem séfje, Somanat árulta el nekünk.

Figyelem! Olyan ételről van szó, amelynek az előkészületeit már az étkezést megelőző napon meg kell kezdenünk a tökéletes ízek elérése érdekében, így valóban nem egy gyors vacsorafogásról beszélünk.

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva
  • 0,5 dl növényi olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál koriander
  • 1 evőkanál garam masala
  • 2 evőkanál méz
  • 40 g tejszín
  • 60 g vaj
  • 1 teáskanál görögszénamag (elhagyható)
  • só, ízlés szerint

A páchoz:
  • 20 dkg joghurt
  • 2 evőkanál mustárolaj (vagy más növényi olaj)
  • ½ teáskanál csilipor (lehet édes is)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál görögszénamag (elhagyható)
  • 1 evőkanál garam masala
  • 1 kávéskanál só

A mártáshoz:
  • 60 dkg paradicsom, héjazva, felkockázva (lehet konzerv is)
  • 40 dkg vöröshagyma, apróra vágva
  • 5 dkg kesudió
  • 1 kávéskanál zöld kardamom (lehet darabos is, akkor 3 db kell belőle)
  • 2 babérlevél
  • 5 dkg dinnyemag (elhagyható, de akkor 10 dkg kesudió kell)
  • egy fahéjrúd fele
  • 1 liter víz

A tálaláshoz:
  • tejszín
  • olvasztott vaj
  • koriander vagy friss petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. lépés – pácolás

A joghurtot tálba tesszük, hozzákeverjük a mustárolajat, a csiliport, a sót, a reszelt fokhagymát és a gyömbért, az őrölt köményt, a koriandert, a görögszénamagot, a garam masalát, majd beletesszük a kockára vágott csirkemellet, és alaposan elkeverjük, hogy minden húsdarabra elegendő fűszeres pác jusson. A tálat lefedjük, és a húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. lépés – mártás

A vizet felforraljuk, beletesszük az aprított vöröshagymát, a paradicsomot, a kesudiót és a dinnyemagot, a kardamomot, a babérlevelet és a fahéjrudat. A mártást lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük, sűrítjük (nem kell rá fedő) majd kivesszük belőle a babérlevelet, a fahéjrudat, a kardamomot, és az egészet finomra turmixoljuk.

3.


lépés – befejezés

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a bepácolt csirkedarabokat 5-7 perc alatt pirosra sütjük benne, majd egy szűrőlapáttal kivesszük és félretesszük.

Az olajba beletesszük a reszelt fokhagymát és a reszelt gyömbért, rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a köményt, a koriandert, a garam masalát, a sót, a görögszénamagot és a kardamomot. Az egészet összemelegítjük, majd belekeverjük az előzőleg elkészített mártást, valamint a megpirított csirkemellet, és az egészet addig főzzük, míg a csirke teljesen meg nem puhul.

Végül hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, finoman összekeverjük, majd levesszük a tűzről.



Tálalás:

A húst és a mártást tányérra szedjük, a tetejét tejszínnel és vajjal díszítjük, végül korianderrel vagy friss petrezselyemmel szórjuk meg. Rizzsel, bulgurral vagy indiai lepénykenyérrel kínáljuk.

Borsmenta-tipp: ha húsmentes változatban szeretnénk elkészíteni az ételt, használjuk a csirkemell helyett paneert (indiai friss sajtot).

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Csirkecurry című cikk borítóképe

Csirkecurry

2025. 02. 10. | Szabó Edit
Egzotikus, mégis ismerős, gyorsan elkészül és nagyon finom. Ezt a csirkemellből készült curryt akár egy nehéz munkanap végén is percek alatt az asztalra varázsolhatjuk. Remekül illik hozzá egy pohár késői szüretelésű bor…
Főzünk
Ananászos csirkecurry című cikk borítóképe

Ananászos csirkecurry

2022. 11. 23. | Szabó Edit
Egy óra alatt elkészül, imádnivalóan finom, az íze különleges, mégis ismerős. Az ananászos csirkecurry mindenkit levesz a lábáról…
Főzünk
Rakott karfiol gerslivel című cikk borítóképe

Rakott karfiol gerslivel

2020. 07. 13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…
Főzünk
Mogyorós csirkecurry című cikk borítóképe

Mogyorós csirkecurry

2019. 10. 28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
Főzünk
Gránátalmás gerslisaláta című cikk borítóképe

Gránátalmás gerslisaláta

2019. 09. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…
Főzünk
Tepsis csirke almával és rozmaringgal című cikk borítóképe

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016. 04. 27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…