Vissza

Rakott karfiol gerslivel

2020.07.13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…
 


Ez a fogás bármilyen évszakban az asztalra kerülhet, hiszen karfiol szinte mindig van a piacon. Hagyományosan általában rizzsel készül, de mi gerslit használtunk helyette, mert azt jobban szeretjük. Érdemes kipróbálni ebben a változatban is.


 
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej karfiol, rózsáira szedve
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 4 dl tejföl
  • 1 csésze gersli
  • 5-8 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál étolaj
  • vaj a tál kikenéséhez
  • só, bors, ízlés szerint


 
Elkészítése:

1. A karfiolrózsákat sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.

2. A gerslit megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

3. A hagymát az olajon megdinszteljük, rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk.

4. Egy közepes méretű tűzálló tálat kikenünk vajjal, és rákanalazzuk a karfiolrózsák harmadát. Erre kerül egy réteg gersli, egy réteg darált hús, majd egy réteg tejföl. Ha kész, újabb réteg következik mindenből. A tetejére marad a karfiol és a tejföl utolsó harmada. (Ha a tűzálló tálunk nagyobb, akkor a két karfiolréteg közé tegyük be az összes gerslit, majd az összes húst, nem baj, ha nincs több emelet.)

5. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, majd mehet az egész a sütőbe. 180 fokon süssük 20-30 percig. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt, és egy kicsit rá is pirult a tetejére.

Melegen tálaljuk, salátát, savanyúságot is kínálhatunk mellé.



Borsmenta-tipp 1.:
ha a karfiolt húslevesben főzzük ki, vagy a főzővizébe dobunk egy-két húsleveskockát, ízesebb lesz a zöldség, a levet pedig lefagyasztva eltehetjük későbbre, krémlevesalapnak. 

Borsmenta-tipp 2.: az étel húsmentes változatban is elkészíthető, és úgy is nagyon finom. Ebben az esetben a hús helyett adjunk hozzá párolt gombát, és érdemes a gerslit valamilyen általunk kedvelt, finomra vágott, friss fűszernövénnyel, például petrezselyemmel vagy kaporral megbolondítani.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Töltött cukkini

2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…  
Főzünk

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019.06.11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes éte…
Főzünk

Cukkinis lecsó

2019.07.29. | Klich Zsuzsa
A lecsó szent és sérthetetlen. Olyan, mint a halászlé: egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az, lelkesen főzzük és tökéletesítjük egy életen át. A cukkinis változat nem tekinth…
Főzünk

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020.04.19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!  
Főzünk

Káposztás cvekedli

2020.05.18. | Klich Zsuzsa
Nézzétek, hogy úszom! 2.
Imádjuk, ha más készíti el, de mi magunk ritkán állunk neki, pedig egy jó káposztás tésztát megfőzni nem is olyan nagy ördöngösség. A vita ott kezdődik, hogy borssal vagy cukorral kínál…
Főzünk

Tejfölös karaj babérral

2020.06.01. | Klich Zsuzsa
Puha, szaftos, sós és savanykás: a tejfölös karaj az egyik legjobb dolog a világon...  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)