Főzünk

Joghurtos szelet – yoğurt tatlısı

Joghurtos szelet – yoğurt tatlısı című cikk borítóképe
2025. 09. 25. | Nagyillés János
A joghurtos szelet tökéletes példa arra, hogyan tálalnak a török háziasszonyok ízletes süteményeket nagyon rövid idő alatt. Íme a recept Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 82. részében…

A joghurtos szelet filozófiája voltaképpen ugyanaz, mint a korábban már ismertetett revanié. Nagyon egyszerű, ízletes, megúszós süti – ezért bizonyára mindenki megbocsájtja, hogy egyáltalán nem kalóriaszegény.


Hozzávalók:

- 3 tojás

- 1,5 pohár liszt
- 1 pohár (2 dl) cukor
- 1 pohár görög joghurt
- 1 teáspohár (125 ml) napraforgóolaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor

A serbethez:
- 2 pohár cukor
- 2 pohár víz
- 3 csepp citromlé


Elkészítése:

1. A serbetes süteményeknél először a serbetet készítjük el, hogy hűlhessen a felhasználásáig.
A cukrot felforraljuk a vízzel, és amikor felforr, hozzáadunk 3 csepp citromlevet, majd alacsony lángon további 10 percig hevítjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

2. Magának a süteménynek az elkészítése sem tart sokkal tovább.
A három tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd a vaníliás cukrot és a sütőport. Ha szép sima a tésztánk, belekeverjük a lisztet, és közepes méretű, tapadásmentes tepsiben 170 fokon légkeverés nélkül aranybarnára sütjük.

3. Ha kész, 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd ráöntjük a langyos serbetet.

4. Amikor a tészta beszívta a serbetet, a sütemény tálalható.
A tetejét dióval, mogyoróval vagy pisztáciával is díszíthetjük.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Mandulapuding – keşkül című cikk borítóképe

Mandulapuding – keşkül

2025. 09. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 81. rész
Ez a mandulapuding nem csupán édesség, hanem annak a gondolatnak a jelképe is, hogy az étel akkor a legfinomabb, ha megoszthatjuk másokkal. Nagyillés János most a receptet osztotta meg velünk a Török örömök sorozat 81. részében…
Főzünk
Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi című cikk borítóképe

Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi

2025. 09. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 80. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 80. részében egy könnyen elkészíthető édesség, az anyukám diós süteménye receptjét adjuk közre. A konyhában tapasztalatlanabbaknak is ajánljuk, a siker garantált…
Főzünk
Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle  című cikk borítóképe

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle

2025. 07. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 77. rész
A hamis trüffel valójában csicseriborsóból készült cukormentes édesség, étcsokis bevonattal. Nagyillés János egy török gasztrobloggertől tanulta a receptet, és most megosztja velünk a Török örömök 77. részében…
Főzünk
Figen narancsos piskótája  című cikk borítóképe

Figen narancsos piskótája

2025. 06. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 72. rész
Íme a bizonyság, hogy a bögrés sütiket a törökök is szeretik. Jöhet egy kis édesség a Török örömök sorozat 72. részében? A recept Nagyillés János töröktanárnőjétől, Figentől származik; köszönjük, hogy közreadhatjuk…
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…