Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…


A revani az oszmán korra visszamenő édesség, a nevét Jereván meghódításával hozzák kapcsolatba. Nagyon egyszerű, mondhatni „megúszós” finomság, a cukorszirupos édességek sorába tartozik. Az elkészítése nagyon egyszerű – csak minden alkotóelem legyen szobahőmérsékletű.
 
A török receptek „bögre” helyett „vizespohár” mércét használnak, ezért a hozzávalók mennyiségét mi is így adtuk meg.

Revani – szirupos sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
 
Hozzávalók:
 
  • 4 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 1 vizespohár tej (szobahőmérsékleten)
  • 1 vizespohár növényi olaj
  • 1 vizespohár búzadara
  • 1 vizespohár cukor
  • 2 vizespohár liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só
 
a szirup hozzávalói:
  • 1,5 vizespohár cukor
  • 2 vizespohár víz
  • 1 negyed citrom
 
a díszítéshez:
  • őrölt pisztácia, dió vagy kókuszreszelék
 
Revani – szirupos sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész

Elkészítése:

 
1. A szirupos sütemények készítését a sziruppal kezdjük, hogy a felhasználásáig visszahűljön. Ehhez két vizespohár vizet másfél vizespohár kristálycukorral és egy negyed citrommal felfőzünk, majd félretesszük, hogy lehűljön.
 
2. A 4 tojást habosra keverjük 1 vizespohár kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A sárgáját és a fehérjét nem kell különválasztani. Hozzákeverjük az olajat és a tejet, majd a szilárd összetevőket: a búzadarát, a lisztet és a sütőport. A keveréket megfelelő méretű, olajjal vékonyan átkent tepsibe vagy jénaiba öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 180 fokon, légkeverés nélkül. Nem tesz jót neki, ha túl vastag: én ezt a vastagságot egy 27×35-ös belméretű tepsiben értem el. A külső réteg tényleg legyen aranybarna, a felületen karamellizálódott cukor íze hozzátartozik a bukéhoz.
 
3. A sütőből kivéve a tésztát hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd merőkanállal egyenletesen rámerjük a serbetet. Ez az összetevőarány a képen látható adagnál remekül működött. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a szirup kellően átitatta-e a tésztát, egyik sarkát levágva ellenőrizhetjük a belső állagot. 2-3 órát hagyjuk állni szeletelés előtt.

Revani – szirupos sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész

Felvágni ízlés szerinti formában lehet, a szeletek tetejét őrölt pisztáciával, dióval vagy kókuszreszelékkel díszítjük és ízesítjük.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Az imám kedvence

2023.12.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk…
Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

Csirkés csicseriborsós piláf

2024.01.11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 7. rész
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a rece…
Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…
Főzünk

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024.02.15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkés…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)