Főzünk

Revani – szirupos sütemény

Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe
2024. 02. 22. | Nagyillés János
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…

A revani az oszmán korra visszamenő édesség, a nevét Jereván meghódításával hozzák kapcsolatba. Nagyon egyszerű, mondhatni „megúszós” finomság, a cukorszirupos édességek sorába tartozik. Az elkészítése nagyon egyszerű – csak minden alkotóelem legyen szobahőmérsékletű.

A török receptek „bögre” helyett „vizespohár” mércét használnak, ezért a hozzávalók mennyiségét mi is így adtuk meg.

Hozzávalók:

  • 4 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 1 vizespohár tej (szobahőmérsékleten)
  • 1 vizespohár növényi olaj
  • 1 vizespohár búzadara
  • 1 vizespohár cukor
  • 2 vizespohár liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só

a szirup hozzávalói:
  • 1,5 vizespohár cukor
  • 2 vizespohár víz
  • 1 negyed citrom

a díszítéshez:
  • őrölt pisztácia, dió vagy kókuszreszelék



Elkészítése:

1. A szirupos sütemények készítését a sziruppal kezdjük, hogy a felhasználásáig visszahűljön. Ehhez két vizespohár vizet másfél vizespohár kristálycukorral és egy negyed citrommal felfőzünk, majd félretesszük, hogy lehűljön.

2. A 4 tojást habosra keverjük 1 vizespohár kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A sárgáját és a fehérjét nem kell különválasztani. Hozzákeverjük az olajat és a tejet, majd a szilárd összetevőket: a búzadarát, a lisztet és a sütőport. A keveréket megfelelő méretű, olajjal vékonyan átkent tepsibe vagy jénaiba öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 180 fokon, légkeverés nélkül. Nem tesz jót neki, ha túl vastag: én ezt a vastagságot egy 27×35-ös belméretű tepsiben értem el. A külső réteg tényleg legyen aranybarna, a felületen karamellizálódott cukor íze hozzátartozik a bukéhoz.

3. A sütőből kivéve a tésztát hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd merőkanállal egyenletesen rámerjük a serbetet. Ez az összetevőarány a képen látható adagnál remekül működött. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a szirup kellően átitatta-e a tésztát, egyik sarkát levágva ellenőrizhetjük a belső állagot. 2-3 órát hagyjuk állni szeletelés előtt.

Felvágni ízlés szerinti formában lehet, a szeletek tetejét őrölt pisztáciával, dióval vagy kókuszreszelékkel díszítjük és ízesítjük.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Csirkés csicseriborsós piláf című cikk borítóképe

Csirkés csicseriborsós piláf

2024. 01. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 7. rész
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a receptet kapjuk, hanem a sztorit is…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…