Káposztás tészta

2022.10.12. | Szabó Edit
A káposztás tészta az egyik legfinomabb hagyományos ételünk, mégis ritkán készítjük. Pedig főételként és köretként egyaránt megállja a helyét, és szinte mindenki imádja…


A nagyanyám persze maga gyúrta hozzá a tésztát, és időnként még anyukámat is rá tudtam venni, hogy helyezzük üzembe a kis olasz tésztagépet – na, akkor aztán még a szekrényeken is tészta lógott, mert anyám, ha nekikezdett, ötven tojásból gyúrt, nem bízta a véletlenre.

Nekem a tésztagyúrás eddig kimaradt az életemből. Évek óta kacérkodom a gondolattal, de még nem szántam rá magam, pedig köztudott, hogy a mi híres tésztaételeink házi tésztával a legfinomabbak. Majd az az idő is eljön egyszer, addig viszont megveszem a jó kis cvekedlit vagy a fodros kockát a boltban. Így tettem most is.



A káposztás tésztához idő kell. A káposztát ugyanis le kell reszelni, azt nem lehet megspórolni, meg azt a jó 40-45 percet sem, amíg megpárolódik és megpirul, de az íz és az élmény bőven kárpótol a fáradságért.

Kínálhatjuk sósan vagy édesen (esetleg sósan és édesen), fő fogásként vagy köretként sült kacsa mellé, ahogy jólesik. Ínyencek a félig megsütött kacsa bőre alá is tölthetik, aztán mehet vissza a hús a sütőbe. Pazar lakoma lesz belőle, igazi ünnepi fogás.   


 
Hozzávalók:
  • 1 kg fejes káposzta
  • 50 dkg fodros nagykocka tészta
  • 5 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál cukor
  • só, bors, ízlés szerint



Elkészítése:

1. A káposzta külső leveleit levesszük, majd a fejet négybe vágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A torzsát ne vágjuk ki belőle, hanem reszeljük körbe, így nem hullanak szét a levelek.

2. A reszelt káposztát jól megsózzuk, és bő fél órára félretesszük, hogy levet engedjen.

3. Egy nagy lábosban (vagy magas falú serpenyőben) felhevítjük az olajat, és karamellizáljuk benne a cukrot.

4. A káposztát kicsavarjuk – a levét félretesszük –, és a cukros olajban párolni kezdjük. Ha nincs alatta elegendő nedvesség, egy kicsit hozzáteszünk a kicsavart léből. Lefedjük, és 20 percig fedő alatt pároljuk (időnként nézzünk rá, nehogy megégjen), majd amikor elfőtte a levét, levesszük róla a fedőt, és gyakori kevergetés mellett további 20-25 percig pároljuk, pirítjuk.

5. Közben kifőzzük a tésztát a csomagoláson látható módon. A főzővízhez nyugodtan hozzáadhatjuk, ami a kicsavart káposztaléből megmaradt, ízesebb lesz tőle a tésztánk.

6. A megpárolt-pirított káposztát megszórjuk őrölt borssal, majd belezuttyantjuk a kifőzött, leszűrt tésztát, és alaposan összeforgatjuk.

7. És most jön a java: a tésztát és a káposztát még egy kicsit együtt is pirítjuk a serpenyőben, akkor lesz igazán ízletes.



Melegen, friss borssal meghintve tálaljuk, de ne csodálkozzunk, ha valaki porcukorral kéri. Bizony, vannak, akik édesen szeretik, és olyanok is akadnak szép számmal, akik borsot és porcukrot egyaránt bőségesen szórnak a tészta tetejére. Ne vitatkozzunk. Egye csak mindenki úgy, ahogy szereti!

Borsmenta tipp: a megmaradt, keményebb leveleket (meg ami szétesett, és nem tudtuk lereszelni) vágjuk fel éles késsel vékony csíkokra, és készítsünk belőle káposztasalátát az ITT leírt módon.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Tesztelünk

Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016

2018.10.08. | Szabó Edit
Sötét színű, gazdag bor, selymes, szinte bársonyos korty, érett gyümölcsök és fűszerek sokasága… Mondhatnánk hosszabban, azzal se mondanánk semmit. Ez a bor nagy titkok tudója, de enged…
Főzünk

Töltött káposzta cserépedényben

2019.02.08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Vendégoldal

Farsangfarka a Hold utcában

2019.02.28. | Borsmenta
Március első hétvégéjén ismét itt a Töltött Hold Gasztrovíkend. A Belvárosi Piac legnagyobb gasztronómiai eseményén vendégkonyhák és ismert séfek is várják a közönséget…  
Főzünk

Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús

2021.01.07. | Molnár Andor
Molnár Andor kelkáposztába göngyölt sertéshúsa nem csupán látványos, hanem egészséges és finom is. Érdemes kipróbálni!  
Főzünk

Káposztasaláta

2022.06.29. | Klich Zsuzsa
Igaz, hogy reszelni kell, vagy szeletelni, de a káposztasaláta igazi nyári köret. Íme egy megbízható recept…
Főzünk

Krumplis tészta

2022.09.08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)