Vissza
Káposztás tészta
2022.10.12. | Szabó Edit
A káposztás tészta az egyik legfinomabb hagyományos ételünk, mégis ritkán készítjük. Pedig főételként és köretként egyaránt megállja a helyét, és szinte mindenki imádja…
A nagyanyám persze maga gyúrta hozzá a tésztát, és időnként még anyukámat is rá tudtam venni, hogy helyezzük üzembe a kis olasz tésztagépet – na, akkor aztán még a szekrényeken is tészta lógott, mert anyám, ha nekikezdett, ötven tojásból gyúrt, nem bízta a véletlenre.
Nekem a tésztagyúrás eddig kimaradt az életemből. Évek óta kacérkodom a gondolattal, de még nem szántam rá magam, pedig köztudott, hogy a mi híres tésztaételeink házi tésztával a legfinomabbak. Majd az az idő is eljön egyszer, addig viszont megveszem a jó kis cvekedlit vagy a fodros kockát a boltban. Így tettem most is.
![](/userfiles/kaposztas-teszta-recept-2-borsmenta_hu.jpg)
A káposztás tésztához idő kell. A káposztát ugyanis le kell reszelni, azt nem lehet megspórolni, meg azt a jó 40-45 percet sem, amíg megpárolódik és megpirul, de az íz és az élmény bőven kárpótol a fáradságért.
Kínálhatjuk sósan vagy édesen (esetleg sósan és édesen), fő fogásként vagy köretként sült kacsa mellé, ahogy jólesik. Ínyencek a félig megsütött kacsa bőre alá is tölthetik, aztán mehet vissza a hús a sütőbe. Pazar lakoma lesz belőle, igazi ünnepi fogás.
![](/userfiles/kaposztas-teszta-recept-1-borsmenta_hu.jpg)
Hozzávalók:
- 1 kg fejes káposzta
- 50 dkg fodros nagykocka tészta
- 5 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál cukor
- só, bors, ízlés szerint
![](/userfiles/kaposztas-teszta-recept-4-borsmenta_hu.jpg)
Elkészítése:
1. A káposzta külső leveleit levesszük, majd a fejet négybe vágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A torzsát ne vágjuk ki belőle, hanem reszeljük körbe, így nem hullanak szét a levelek.
2. A reszelt káposztát jól megsózzuk, és bő fél órára félretesszük, hogy levet engedjen.
3. Egy nagy lábosban (vagy magas falú serpenyőben) felhevítjük az olajat, és karamellizáljuk benne a cukrot.
4. A káposztát kicsavarjuk – a levét félretesszük –, és a cukros olajban párolni kezdjük. Ha nincs alatta elegendő nedvesség, egy kicsit hozzáteszünk a kicsavart léből. Lefedjük, és 20 percig fedő alatt pároljuk (időnként nézzünk rá, nehogy megégjen), majd amikor elfőtte a levét, levesszük róla a fedőt, és gyakori kevergetés mellett további 20-25 percig pároljuk, pirítjuk.
5. Közben kifőzzük a tésztát a csomagoláson látható módon. A főzővízhez nyugodtan hozzáadhatjuk, ami a kicsavart káposztaléből megmaradt, ízesebb lesz tőle a tésztánk.
6. A megpárolt-pirított káposztát megszórjuk őrölt borssal, majd belezuttyantjuk a kifőzött, leszűrt tésztát, és alaposan összeforgatjuk.
7. És most jön a java: a tésztát és a káposztát még egy kicsit együtt is pirítjuk a serpenyőben, akkor lesz igazán ízletes.
![](/userfiles/kaposztas-teszta-recept-14-borsmenta_hu.jpg)
Melegen, friss borssal meghintve tálaljuk, de ne csodálkozzunk, ha valaki porcukorral kéri. Bizony, vannak, akik édesen szeretik, és olyanok is akadnak szép számmal, akik borsot és porcukrot egyaránt bőségesen szórnak a tészta tetejére. Ne vitatkozzunk. Egye csak mindenki úgy, ahogy szereti!
Borsmenta tipp: a megmaradt, keményebb leveleket (meg ami szétesett, és nem tudtuk lereszelni) vágjuk fel éles késsel vékony csíkokra, és készítsünk belőle káposztasalátát az ITT leírt módon.
Borajánlatunk: Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016