Vissza
Főzünk

Krumplis tészta

Krumplis tészta című cikk borítóképe
2022. 09. 08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…

Nagyanyám tudta, hogy imádom a krumplis tésztát. Amíg bírta, maga nyújtotta, vágta hozzá a kockatésztát is, de azt se bántam, ha boltiból főzte, annyira jó volt. Főleg az ő csodálatos vizes uborkájával, aminek a receptje vele együtt szállt a sírba.

A krumplis tésztával persze az iskolai menzákon is sűrűn találkoztunk. Érthető, hiszen kiadós, laktató, és még finom is. Elkészítéséhez nem kell se különösebb konyhai jártasság, se vastag pénztárca. Az árak alakulását figyelve úgy tippelem, hogy egyre gyakrabban tér majd vissza az asztalunkra a jövőben.

Íme a recept. Ez a mennyiség 2-3 éhes felnőttnek bőségesen elég, de készülhet a duplájából is.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál zsír vagy étolaj
  • 3 közepes krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg száraztészta (lebbencs vagy nagykocka)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1.A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd félretesszük.

2.A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a zsiradékon párolni kezdjük. Ha rádobunk egy kiskanálnyi sót, könnyebben levet ereszt. (Figyeljünk, hogy elég nagy legyen az edény, amiben pároljuk, mert utóbb ebbe kerül majd bele a krumpli és a tészta is.)

3.Ha a hagyma üvegesre párolódott, megszórjuk a pirospaprikával, megkeverjük, és hagyjuk, hogy néhány másodpercig tovább párolódjon – vigyázzunk, hogy meg ne égjen –, majd hozzáadjuk a krumplit. Fél percig kevergetve hevítjük, aztán ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi, megsózzuk, és puhára főzzük.

4.Közben egy másik edényben megfőzzük a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.
Amikor a krumpli megpuhult (addigra várhatóan elfőtte a levét is, de szaftos maradt), villával összetörjük – nem baj, ha kicsit darabos lesz. Hozzáadjuk a kifőzött tésztát, alaposan összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Jól áll neki egy kis frissen őrölt bors és az elmaradhatatlan savanyú uborka.

Borsmenta-tipp: aki úgy szereti, hogy a tészta egy kicsit megpirult, tegye az elkészült krumplis tésztát tűzálló tálba, a tetejét locsolja meg egy kis zsiradékkal, és magas lángon süsse tovább sütőben addig, míg a teteje megpirul.

Aki szívesen nosztalgiázna, keresse fel a oldalát, ahol megtalálja még néhány régi menzás fogás receptjét.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Paradicsomos-bazsalikomos spagetti című cikk borítóképe

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021. 08. 12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…
Főzünk
Spenótos-mascarponés spagetti című cikk borítóképe

Spenótos-mascarponés spagetti

2021. 04. 07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…
Főzünk
Spenótos galuska, spenótos muffin című cikk borítóképe

Spenótos galuska, spenótos muffin

2021. 02. 10. | Szabó Edit
Van, aki rá se tud nézni, van, aki él-hal érte. A spenót megosztó alapanyag, de nagyon egészséges, ezért érdemes a főzeléken kívül mást is készíteni belőle. Mi most galuskát főztünk és muffint sütöttünk. Íme a receptek…
Főzünk
Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban című cikk borítóképe

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021. 01. 27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…
Főzünk
Káposztás cvekedli című cikk borítóképe

Káposztás cvekedli

2020. 05. 18. | Klich Zsuzsa
Nézzétek, hogy úszom! 2.
Imádjuk, ha más készíti el, de mi magunk ritkán állunk neki, pedig egy jó káposztás tésztát megfőzni nem is olyan nagy ördöngösség. A vita ott kezdődik, hogy borssal vagy cukorral kínáljuk…
Főzünk
Tojásos nokedli című cikk borítóképe

Tojásos nokedli

2020. 03. 23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…