Vissza

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024.09.19. | Nagyillés János
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fáradságot…


A misket szó jelentése kis golyó vagy puskagolyó, következésképpen aki elkészíti ezt a köftét, készüljön fel félórányi golyógyártásra. A török konyha szereti az apró darabokból álló ételeket: legendás fogásuk a mantı: darált hússal töltött tészta. Egy török barátom alighanem csak egy kicsit túlzott, mikor mantıművészetem első zsengéivel szembesítettem, ugyanis azt mondta, hogy ebből negyven darabnak kell egy evőkanálban elférnie. Nos, ha annyinak nem is, de nagyon aprónak kell lennie, az biztos.

A misket köfte készítésekor megnedvesített kézzel nagyobb cseresznyeszem-méretű golyókat formázunk a darált húsból. Az eredeti receptben természetesen darált borjúhús szerepel, én darált pulykacombból készítettem, és ezzel is nagyon finom.

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész

Hozzávalók:


a köftéhez
  • 500 g darált hús (én darált pulykacombot használtam)
  • 2 tojás
  • 1 nagy vagy két kisebb vöröshagyma, lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1-1 teáskanál fekete bors és fűszerpaprika
  • ízlés szerint csili
  • 1 nagy csokor petrezselyem
 
a paradicsomszószhoz
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál paradicsomsűrítmény vagy 500 g paradicsompüré
  • 1 teáskanál fekete bors
  • a mártás hígításához 1 pohár forró víz
Paradicsomos húsgolyó – misket köfte - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész

Elkészítése:


1. A törökök a köftének bekevert darált húst sokáig és erőteljesen gyúrják, míg a massza – amennyire csak lehet – homogén, krémszerű állagú nem lesz. A köftébe a vöröshagymát és a fokhagymát nem aprítjuk, hanem reszeljük: a fokhagymát a legapróbb lyukú reszelőn, a vöröshagymát pedig almareszelőn. Hozzáadjuk a tojásokat, a prézlit, a petrezselymet és a fűszereket is, majd erőteljesen átgyúrjuk.
 
2. Ha meggyúrtuk és megformáztuk a köftét, egy tepsiben sütőpapíron 200 fokon légkeverés nélkül körülbelül fél óra alatt kérget sütünk rá.

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
 
3. Míg a húsgolyócskák sülnek, elkészítjük a paradicsomszószt. Ennek két módja van. Ha paradicsomsűrítményünk van, két-három kanál forró olajon megfuttatjuk, sót, borsot, kakukkfüvet adunk hozzá, majd forró vízzel felengedjük úgy, hogy fél liternyi mártást kapjunk. Ha folyékonyabb a pürénk (én ilyet használtam), egy 500 gramm körüli püréből hasonlóképpen készítünk szószt, de csak akkor adunk hozzá vizet (ha egyáltalán kell), mikor beletettük a gombócokat, és csak annyit, hogy a épp ellepje őket, mivel nem levest készítünk. A paradicsomszószhoz érdemes, de nem kötelező pár csepp édesítőt vagy egy mokkáskanál cukrot adni: szépen szelídíti a paradicsom savait.

4. A gombócokat a szósszal fél óra alatt közepes vagy még alacsonyabb lángon összerottyantjuk, és krumplipürén vagy bulgur-/rizspiláfon tálaljuk.

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész

Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Sütlaç – rizspuding

2023.12.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk

Az imám kedvence

2023.12.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk…
Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024.09.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök s…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (6) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (111) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (273) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (39) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)