Vissza
Főzünk

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte című cikk borítóképe
2024. 09. 19. | Nagyillés János
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fáradságot…

A misket szó jelentése kis golyó vagy puskagolyó, következésképpen aki elkészíti ezt a köftét, készüljön fel félórányi golyógyártásra. A török konyha szereti az apró darabokból álló ételeket: legendás fogásuk a mantı: darált hússal töltött tészta. Egy török barátom alighanem csak egy kicsit túlzott, mikor mantıművészetem első zsengéivel szembesítettem, ugyanis azt mondta, hogy ebből negyven darabnak kell egy evőkanálban elférnie. Nos, ha annyinak nem is, de nagyon aprónak kell lennie, az biztos.

A misket köfte készítésekor megnedvesített kézzel nagyobb cseresznyeszem-méretű golyókat formázunk a darált húsból. Az eredeti receptben természetesen darált borjúhús szerepel, én darált pulykacombból készítettem, és ezzel is nagyon finom.



Hozzávalók:

a köftéhez

  • 500 g darált hús (én darált pulykacombot használtam)
  • 2 tojás
  • 1 nagy vagy két kisebb vöröshagyma, lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1-1 teáskanál fekete bors és fűszerpaprika
  • ízlés szerint csili
  • 1 nagy csokor petrezselyem

a paradicsomszószhoz
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál paradicsomsűrítmény vagy 500 g paradicsompüré
  • 1 teáskanál fekete bors
  • a mártás hígításához 1 pohár forró víz


Elkészítése:

1.A törökök a köftének bekevert darált húst sokáig és erőteljesen gyúrják, míg a massza – amennyire csak lehet – homogén, krémszerű állagú nem lesz. A köftébe a vöröshagymát és a fokhagymát nem aprítjuk, hanem reszeljük: a fokhagymát a legapróbb lyukú reszelőn, a vöröshagymát pedig almareszelőn. Hozzáadjuk a tojásokat, a prézlit, a petrezselymet és a fűszereket is, majd erőteljesen átgyúrjuk.

2. Ha meggyúrtuk és megformáztuk a köftét, egy tepsiben sütőpapíron 200 fokon légkeverés nélkül körülbelül fél óra alatt kérget sütünk rá.

3. Míg a húsgolyócskák sülnek, elkészítjük a paradicsomszószt. Ennek két módja van. Ha paradicsomsűrítményünk van, két-három kanál forró olajon megfuttatjuk, sót, borsot, kakukkfüvet adunk hozzá, majd forró vízzel felengedjük úgy, hogy fél liternyi mártást kapjunk. Ha folyékonyabb a pürénk (én ilyet használtam), egy 500 gramm körüli püréből hasonlóképpen készítünk szószt, de csak akkor adunk hozzá vizet (ha egyáltalán kell), mikor beletettük a gombócokat, és csak annyit, hogy a épp ellepje őket, mivel nem levest készítünk. A paradicsomszószhoz érdemes, de nem kötelező pár csepp édesítőt vagy egy mokkáskanál cukrot adni: szépen szelídíti a paradicsom savait.

4.A gombócokat a szósszal fél óra alatt közepes vagy még alacsonyabb lángon összerottyantjuk, és krumplipürén vagy bulgur-/rizspiláfon tálaljuk.

Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası című cikk borítóképe

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024. 09. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…