Vissza
Főzünk

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası című cikk borítóképe
2024. 09. 16. | Nagyillés János
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…

Ha egy kicsit hűvösebb az idő, nincs jobb egy forró levesnél. A konyhafőnök levesének a vörös lencse adja a lelkét, elkészítése gyors és egyszerű.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 vizespohár (2 dl) lencse
  • 6-7 vizespohár (12-14 dl) csirkeleves (a csirkemell második főzőleve)
  • fél vizespohár cérnametélt
  • 1 fél csirkemell
  • 1 paradicsom
  • 1-1 teáskanál fekete bors, menta, kakukkfű
  • csili vagy csilipehely, ízlés szerint
  • apróra vágott petrezselyem



Elkészítése:

1.A fél csirkemellet megfőzzük a vízben. Én az első felhabzás után a levet leöntöm róla, leöblítem, majd a fenti mennyiségű vízzel fejezem be a főzését. A levet nem öntjük ki: a levest ezzel engedjük majd fel.

2.A felhevített vajra és olajra rádobjuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, és közepes lángon puhára pároljuk. Ekkor kerül rá a liszt és a paradicsompüré. Amikor az elegy homogén, ráöntjük az átmosott vörös lencsét, borsot, mentát és kakukkfüvet – valamint a csilit, ha csípősre fűszerezzük.

3.Összemelegítjük, majd a csirkelével felengedjük. Mikor a lencse megpuhult, a levest pürésítjük, és hozzákeverjük a rostjaira tépett fél csirkemellet.

4.Hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és hozzáadjuk az apró kockára vágott, előzőleg hámozott paradicsomot, ezzel csak 1-2 percig forraljuk, majd a forró levesbe keverjük a cérnametéltet. A vékony tészta a forró lében magától megfő, ezzel már ne forraljuk, hiszen így a nyers paradicsom friss textúrája is javarészt megmarad.

Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk. Aki szereti a csípőset, tehet hozzá csilit vagy csilipelyhet.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu című cikk borítóképe

Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu

2024. 07. 26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 35. rész
A kütür kütür salatalık turşusu a magyar savanyú uborkától némiképp eltérő ízvilágú, de nagyon finom savanyúság. Ennek elkészítését mutatja meg Nagyillés János a Török örömök 35. részében…
Főzünk
Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması című cikk borítóképe

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024. 07. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…
Főzünk
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel című cikk borítóképe

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024. 05. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…
Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…