Vissza

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024.09.16. | Nagyillés János
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…


Ha egy kicsit hűvösebb az idő, nincs jobb egy forró levesnél. A konyhafőnök levesének a vörös lencse adja a lelkét, elkészítése gyors és egyszerű. 

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 vizespohár (2 dl) lencse
 
  • 6-7 vizespohár (12-14 dl) csirkeleves (a csirkemell második főzőleve)
  • fél vizespohár cérnametélt
  • 1 fél csirkemell
  • 1 paradicsom
  • 1-1 teáskanál fekete bors, menta, kakukkfű
  • csili vagy csilipehely, ízlés szerint
  • apróra vágott petrezselyem
 
A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész

Elkészítése:


1. A fél csirkemellet megfőzzük a vízben. Én az első felhabzás után a levet leöntöm róla, leöblítem, majd a fenti mennyiségű vízzel fejezem be a főzését. A levet nem öntjük ki: a levest ezzel engedjük majd fel.

2. A felhevített vajra és olajra rádobjuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, és közepes lángon puhára pároljuk. Ekkor kerül rá a liszt és a paradicsompüré. Amikor az elegy homogén, ráöntjük az átmosott vörös lencsét, borsot, mentát és kakukkfüvet – valamint a csilit, ha csípősre fűszerezzük.

3. Összemelegítjük, majd a csirkelével felengedjük. Mikor a lencse megpuhult, a levest pürésítjük, és hozzákeverjük a rostjaira tépett fél csirkemellet.

4. Hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és hozzáadjuk az apró kockára vágott, előzőleg hámozott paradicsomot, ezzel csak 1-2 percig forraljuk, majd a forró levesbe keverjük a cérnametéltet. A vékony tészta a forró lében magától megfő, ezzel már ne forraljuk, hiszen így a nyers paradicsom friss textúrája is javarészt megmarad.

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész

Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk. Aki szereti a csípőset, tehet hozzá csilit vagy csilipelyhet.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024.04.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeret…
Főzünk

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024.05.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024.05.23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részébe…
Főzünk

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024.05.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…  
Főzünk

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024.07.18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…  
Főzünk

Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu

2024.07.26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 35. rész
A kütür kütür salatalık turşusu a magyar savanyú uborkától némiképp eltérő ízvilágú, de nagyon finom savanyúság. Ennek elkészítését mutatja meg Nagyillés János a Török örömök 35. részéb…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (6) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (111) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (273) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (39) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)