Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası
A çoban salatası, azaz pásztorsaláta a török konyha egyik legegyszerűbb, mégis közkedvelt fogása. Friss, ropogós zöldségekből álló saláta, tökéletes kísérője a grillezett húsoknak, kebaboknak, de akár önálló fogásként is megállja a helyét egy szelet friss kenyérrel. Alapját finomra vágott paradicsom, uborka, zöldpaprika, hagyma (lehet vörös- vagy lila hagyma is), valamint petrezselyem képezi. Az öntetnél sincs egyszerűbb: frissen facsart citromlé és extra szűz olívaolaj – ehhez megy egy csipet só. Ez a kombináció kiemeli a zöldségek természetes ízét, frissességét.
A saláta nevében a 'çoban' szó törökül pásztort jelent – utalás arra, hogy eredetileg a vidéki pásztorok készítették ezt az egyszerű ételt a rendelkezésükre álló friss alapanyagokból. Népszerűvé az '50-es évektől vált, akkor kezdett megjelenni a városi éttermek kínálatában. Semmi meglepő nincs benne, hogy a çoban salatasıhoz hasonló salátaféleség nem csak Törökországban, hanem az egész mediterrán térségben ismert és kedvelt: megtalálható a görög, az izraeli, az arab és az iráni konyhákban is. A klasszikus receptnek számos variációja létezik: van, aki például sumakkal ízesíti (török boltokban elérhető), de bátran adhatunk hozzá mentát is.
Az általam elkészített verzió a „pásztorsaláta séf módra”: ebben egy fél, héjastól apró kockára vágott kezeletlen héjú citrom dobja fel a friss, zöldséges ízvilágot. Ha van otthon, feltétlenül tegyünk a tetejére gránátalmaszirupot: egyszerre édeskés és savanyú íze remekül passzol a salátához.
Hozzávalók:
zöldségek:
- 1 kígyóuborka vagy 2 hagyományos uborka
- 3 közepes vagy nagyobb paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika (a receptemben fél kaliforniai paprikával helyettesítettem)
- 1 kezeletlen héjú citrom fele héjastól, felkockázva
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csapott teáskanál só
öntet:
- a citrom másik felének leve
- 2-3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2-3 evőkanál gránátalmaszósz (Nar Ekşisi Sosu – elhagyható)
Elkészítése:
A receptben felsorolt zöldségeket kb. 0,5 x 0,5 cm-es kockára vágjuk, a petrezselymet apróra metéljük. (Itt kénytelen vagyok elmondani azt a megfigyelésemet, hogy a törökök az ilyesmit mindig a konyhában található legkisebb késsel végzik, és ha megmutatsz nekik egy hatalmas zöldségaprító kést, akkor is a kisbicskával folytatják a munkát.)
A zöldségeket és a fél felkockázott kezeletlen citromot összekeverjük, összeforgatjuk a citrom másik felének levével, az extra szűz olívaolajjal, valamint 1-2 evőkanál gránátalmaszósszal (nem tragédia, ha nincs épp otthon).
Grillezett húsok, kebabok mellé kínáljuk.