Főzünk

Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası

Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası című cikk borítóképe
2025. 05. 08. | Nagyillés János
Friss, ropogós zöld saláta pofonegyszerű öntettel: ez a şefin çoban salatası, melynek számos variációja létezik a mediterrán konyhákban. Nagyillés János természetesen a török receptet adja közre a Török örömök 66. részében…

A çoban salatası, azaz pásztorsaláta a török konyha egyik legegyszerűbb, mégis közkedvelt fogása. Friss, ropogós zöldségekből álló saláta, tökéletes kísérője a grillezett húsoknak, kebaboknak, de akár önálló fogásként is megállja a helyét egy szelet friss kenyérrel. Alapját finomra vágott paradicsom, uborka, zöldpaprika, hagyma (lehet vörös- vagy lila hagyma is), valamint petrezselyem képezi. Az öntetnél sincs egyszerűbb: frissen facsart citromlé és extra szűz olívaolaj – ehhez megy egy csipet só. Ez a kombináció kiemeli a zöldségek természetes ízét, frissességét.

A saláta nevében a 'çoban' szó törökül pásztort jelent – utalás arra, hogy eredetileg a vidéki pásztorok készítették ezt az egyszerű ételt a rendelkezésükre álló friss alapanyagokból. Népszerűvé az '50-es évektől vált, akkor kezdett megjelenni a városi éttermek kínálatában. Semmi meglepő nincs benne, hogy a çoban salatasıhoz hasonló salátaféleség nem csak Törökországban, hanem az egész mediterrán térségben ismert és kedvelt: megtalálható a görög, az izraeli, az arab és az iráni konyhákban is. A klasszikus receptnek számos variációja létezik: van, aki például sumakkal ízesíti (török boltokban elérhető), de bátran adhatunk hozzá mentát is.

Az általam elkészített verzió a „pásztorsaláta séf módra”: ebben egy fél, héjastól apró kockára vágott kezeletlen héjú citrom dobja fel a friss, zöldséges ízvilágot. Ha van otthon, feltétlenül tegyünk a tetejére gránátalmaszirupot: egyszerre édeskés és savanyú íze remekül passzol a salátához.

Hozzávalók:

zöldségek:
- 1 kígyóuborka vagy 2 hagyományos uborka
- 3 közepes vagy nagyobb paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika (a receptemben fél kaliforniai paprikával helyettesítettem)
- 1 kezeletlen héjú citrom fele héjastól, felkockázva
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csapott teáskanál só

öntet:
- a citrom másik felének leve
- 2-3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2-3 evőkanál gránátalmaszósz (Nar Ekşisi Sosu – elhagyható)

Elkészítése:

A receptben felsorolt zöldségeket kb. 0,5 x 0,5 cm-es kockára vágjuk, a petrezselymet apróra metéljük. (Itt kénytelen vagyok elmondani azt a megfigyelésemet, hogy a törökök az ilyesmit mindig a konyhában található legkisebb késsel végzik, és ha megmutatsz nekik egy hatalmas zöldségaprító kést, akkor is a kisbicskával folytatják a munkát.)

A zöldségeket és a fél felkockázott kezeletlen citromot összekeverjük, összeforgatjuk a citrom másik felének levével, az extra szűz olívaolajjal, valamint 1-2 evőkanál gránátalmaszósszal (nem tragédia, ha nincs épp otthon).


Grillezett húsok, kebabok mellé kínáljuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Datolyás, fetás vöröskáposzta-saláta – mor lahana salatası című cikk borítóképe

Datolyás, fetás vöröskáposzta-saláta – mor lahana salatası

2025. 04. 09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 64. rész
Nyers összetevők, őrületes színek, hersegő, friss ízek! Ez a datolyával és fetával megbolondított vöröskáposzta-saláta minden évszakban elkészíthető, és önálló fogásként vagy köretként egyaránt megállja a helyét…
Főzünk
Cacık – török uborkasaláta című cikk borítóképe

Cacık – török uborkasaláta

2025. 03. 27. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…
Főzünk
Sütőtöksaláta című cikk borítóképe

Sütőtöksaláta

2024. 09. 23. | Fülöp Timi
Azért néha érdemes szörfözgetni a világhálón! Fülöp Timi ott találta meg ezt a remek sütőtöksaláta-receptet, amit egy kicsit persze a saját képére formált. Íme…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Gránátalmás gerslisaláta című cikk borítóképe

Gránátalmás gerslisaláta

2019. 09. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…