Vissza
Főzünk

Sütőtöksaláta

Sütőtöksaláta című cikk borítóképe
2024. 09. 23. | Fülöp Timi
Azért néha érdemes szörfözgetni a világhálón! Fülöp Timi ott találta meg ezt a remek sütőtöksaláta-receptet, amit egy kicsit persze a saját képére formált. Íme…

Igaz, hogy még csak szeptember eleje van, de már itt a tökszezon. A minap erre a kincsre bukkantam az interneten, azonnal kipróbáltam, és mivel tökéletes lett az eredmény, arra gondoltam, hogy meg kell osztanom veletek. Ez a sütőtöksaláta tökéletesen illik az őszi szezonhoz, és köretként vagy akár önálló ételként is fogyasztható.

Ráadásul kell hozzá gránátalma, ami szerintem az egyik legszebb gyümölcs a világon. Itt olvashattok róla részletesebben: A gránátalma



Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 100 g rukkola + ízlés szerint bébispenót
  • 50 g feta sajt
  • 1 marék dió (pirítva)
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 gránátalma
  • 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítése:

1. Először a sütőtököt készítjük elő az alábbiak szerint:

  • a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra;
  • a tököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, majd a húsát kockára vágjuk;
  • a sütőtökkockákat tepsibe tesszük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd kézzel jól összekeverjük és elegyengetjük a tepsiben;
  • betoljuk az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik – ez 20-25 percet vesz igénybe;
  • hagyjuk kihűlni.
2. Második lépésként elkészítjük az öntetet: egy kisebb tálban összekeverjük a mézet, a balzsamecetet és a maradék 1 evőkanál olívaolajat. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

3.Végül összeállítjuk a salátát: egy nagy tálban összekeverjük a rukkolát, a sült sütőtök-kockákat, rámorzsoljuk a fetát, majd rádobjuk a pirított diót és a gránátalma-magokat.

Közvetlenül tálalás előtt csorgassuk rá a salátaöntetet, majd óvatosan forgassuk össze, hogy minden alapanyag átvegye az ízeket.

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Sütőtökös gnocchi című cikk borítóképe

Sütőtökös gnocchi

2023. 12. 04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Főzünk
Gránátalmás gerslisaláta című cikk borítóképe

Gránátalmás gerslisaláta

2019. 09. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…
Főzünk
A gránátalma című cikk borítóképe

A gránátalma

2019. 09. 16. | Szabó Edit
A világ egyik legszebb gyümölcse, ráadásul finom és egyészséges is, jótékony hatásairól oldalakat lehetne írni. Íme 7 ok, amiért érdemes rendszeresen gránátalmát fogyasztani…
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...