Vissza
Főzünk

Portobello gomba sajttal töltve

Portobello gomba sajttal töltve című cikk borítóképe
2023. 09. 12. | Szabó Edit
A Portobello gomba gyönyörű, nagy kalapját könnyű megtölteni. Finom, egészséges és látványos fogást készíthetünk belőle szűk félóra alatt…

Emlékeznek még a Sztárom a párom című filmre? Julia Roberts és Hugh Grant volt a főszereplője, és London egyik hangulatos városrészében, a Notting Hillen játszódott. És hogy miről híres a Notting Hill? Egyebek között arról, hogy itt van a híres Portobello Road és a Portobello Market, ahol a világon mindent lehet kapni. Bizonyára Portobello gombát is, aminek egyébként semmi köze se az utcához, se a piachoz, de még Londonhoz sem.

A Portobello gomba a csiperkefélék családjába tartozik, és mivel ilyen mesésen nagy a kalapja, éppen ideális tölteni vagy grillezni. Töltelékként bármi jöhet bele: juhtúró, sonka, bacon, de még darált hús is. Mi azért maradtunk az egyszerű, sajtos változatnál, mert így nem kell a töltelékkel hosszan bíbelődni.

Kiválóan illik hozzá a friss saláta, annál jobb köret nyáron nem is kell, és éppen elkészül, mire a gomba megsül. Ezt a fogást tényleg 30 perc alatt az asztalra varázsolhatjuk.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4-5 fej Portobello gomba
  • 8 dkg krémfehér sajt
  • 8 dkg ementáli, gouda vagy trappista sajt, finom lyukú reszelőn lereszelve
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 szál zöldhagyma, finomra vágva
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • ½ csokor kapor, finomra vágva (elhagyható)
  • 1 dkg vaj a sütőforma kikenéséhez
  • só, bors, ízlés szerint



Elkészítése:

1.A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

2.A gombák tönkjét vágjuk ki, a kalapjukat finom kefével kefélgessük le, enyhén nedves papírtörlővel töröljük át, de ne mossuk és ne hámozzuk meg.

3.A gombák tönkjének alsó harmadát vágjuk le, a többi részt tisztítsuk meg, csomagoljuk papírba, tegyük be a hűtőbe, és használjuk fel a másnap reggeli rántottához.

4.A krémfehér sajtot villával törjük össze, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük el. Tegyük bele a finomra vágott zöldhagymát, a petrezselyemzöldet, a kaprot (ha valaki nem szereti, nyugodtan hagyja ki) és a reszelt sajt negyedét. Keverjük össze alaposan, majd kóstoljuk meg, és csak utána sózzuk, mert a krémfehér sajt sós. Végül törjünk bele egy kis borsot, keverjük el, és kész is a töltelék.

5.A sütőformát kenjük ki a vajjal, helyezzük el benne a gombafejeket, szórjunk rájuk egy kis sót és borsot, majd a tölteléket egyenlő arányban osszuk el bennük. Végül szórjuk rájuk a maradék reszelt sajtot, és toljuk be 20 percre a sütőbe. Ha már kicsit piroslik a teteje, átállíthatjuk a sütőt grillfokozatra, hogy szépen megpiruljon a sajt.

Melegen, zöldsalátával kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
A gombák csodálatosak! című cikk borítóképe

A gombák csodálatosak!

2020. 08. 01. | Szabó Edit
Beszélgetés Magai Beátával
A Lenti környéki erdőket úgy ismeri, mint a tenyerét, gombásztábora még a teljesen tudatlanok számára is hatalmas élmény. Magai Beátával egy kiadós túra után beszélgettünk…
Utazunk
Gombavadászat című cikk borítóképe

Gombavadászat

2020. 07. 09. | Szabó Edit
Se nem állat, se nem növény, mégse élnénk nélküle, mi az? Hát a gomba! Valamennyi faj megismeréséhez kevés egy élet, pompájuk, formai gazdagságuk bámulatos. Magai Beáta gombásztáborában jártunk, és imádtuk…
Főzünk
Gombaleves című cikk borítóképe

Gombaleves

2019. 12. 23. | Klich Zsuzsa
A gomba az egyik legfantasztikusabb alapanyagunk, a lehetőségek valóságos tárháza rejlik benne. Mi most levest készítettünk, laska- és shiitake gomba felhasználásával…
Főzünk
Gombás-medvehagymás quiche című cikk borítóképe

Gombás-medvehagymás quiche

2016. 04. 14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt…
Főzünk
Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi című cikk borítóképe

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016. 03. 30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk…