Vissza
Főzünk

Sárgadinnye sonkával

Sárgadinnye sonkával című cikk borítóképe
2021. 08. 19. | Szabó Edit
Ha akarjuk, könnyű ebéd, ha akarjuk, előétel: a sárgadinnye és a sonka tökéletes párost alkot a tányéron…

Jól lehűtve a legfinomabb nyári csemegék közé tartozik, ám azt kevesen tudják, hogy a sárgadinnyének számtalan gyógyhatása ismert. Rengeteg benne a béta-karotin, ezért kiváló gyulladáscsökkentő, élénkíti a veseműködést, hatékony ellenszere a köszvénynek és a reumának, tele van A- és C-vitaminnal, de van benne kálium, foszfor, kalcium, vas, nátrium, magnézium, króm, réz, cink, szóval jutott bele jócskán a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomelemekből.

Persze amikor felvágunk egy sárgadinnyét, és megcsapja az orrunkat az a jellegzetes, édeskés illat, akkor kevésbé fontos, hogy mennyire egészséges, csak arra gondolunk, hogy milyen finom.

Nagyanyám például puha kenyérrel ette, azóta tudom, hogy a sárgadinnye édessége kiváló ellenpontja a sós ételeknek. Nem is csodálkoztam, amikor először találkoztam a sonkás változattal. Ez a fogás nyaranta szinte állandó vendég a konyhánkban, látványos, ízletes és megunhatatlan. Tökéletes, gyors ebéd, de vacsorák előételeként is bevált. Gyöngyözőbort szoktunk kínálni hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 érett sárgadinnye
  • 15 dkg pármai sonka, szeletelve
  • egy marék bazsalikomlevél
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 5 dkg feta sajt (elhagyható)

Elkészítése:

1.A jól behűtött sárgadinnyét félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Cikkekre szeljük, levágjuk a héját, és tetszés szerint elrendezzük egy tányéron.

2.A sonkaszeleteket rátekerjük a dinnyecikkekre, megszórjuk fekete borssal, hanyagul rászórjuk a bazsalikomleveleket, és már tálalhatjuk is.

Van, aki kevés olívaolajjal is megspricceli, mi nem szoktuk, ellenben néhány kocka feta sajtot mindig adunk mellé. Jól behűtött száraz vagy félszáraz gyöngyözőborral kínáljuk, ami lehet fehér vagy akár rozé is.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Tesztelünk
Árvay Családi Pincészet: BubiZZ! 2019 című cikk borítóképe

Árvay Családi Pincészet: BubiZZ! 2019

2021. 08. 15. | Szabó Edit
Aki szereti az almás pitét vaníliafagylalttal, annak ebből a borból mindig kell tartania otthon néhány palackkal…
Főzünk
Paradicsomos-bazsalikomos spagetti című cikk borítóképe

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021. 08. 12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…
Főzünk
Pizza Ördöggel című cikk borítóképe

Pizza Ördöggel

2021. 08. 03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…
Főzünk
Hideg lengyel céklaleves – chlodnik című cikk borítóképe

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

2021. 07. 09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…
Főzünk
Három gyors mártogatós című cikk borítóképe

Három gyors mártogatós

2020. 08. 24. | Szabó Edit
Íme három remek mártogatós: egy kapros-fetás, egy petrezselymes-tojásos és egy korianderes-kápiás. Vendégvárónak, vacsorára, együtt és külön-külön is ajánljuk…
Főzünk
Fetás cukkinilepény című cikk borítóképe

Fetás cukkinilepény

2019. 05. 29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak ezért is fontos volt kipróbálnunk. Isteni!