Főzünk

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós című cikk borítóképe
2024. 10. 22. | Klich Zsuzsa
Kevesen tudják, de híres süteményünk, a Rákóczi túrós nem II. Rákóczi Ferenc fejedelemről kapta a nevét. Rákóczi János cukrászmester alkotta meg, az ő emlékét őrzi. A recept az eltelt közel 90 év során sokat változott, de a lényeg maradt. Íme a mi variációnk…

Hogy ki volt Rákóczi János? A magyar konyhaművészet egyik legismertebb alakja, aki pályafutását 1912-ben Kedvessy Nándornál kezdte. 1924-ben már Párizsban, aztán Berlinben, majd Londonban főz, hazatérve 1930-ban átveszi a lillafüredi Palotaszálló konyhájának vezetését. Ezt követően a budapesti Gellért Szálló, majd nyugdíjba vonulásáig a Duna Szálloda konyhafőnöke. Aktív életének utolsó szakaszában felkérték arra is, hogy az 1958-as brüsszeli világkiállítás konyháját vezesse. A megbízásra örömmel mondott igent. Kreációja, a Rákóczi túrós – melynek receptjét 1937-ben közölte a Magyar Szakács című lap – ott is nagy sikert aratott.

Rákóczi János cukrász

A Rákóczi túrós valójában egy jól nyújtható, omlós tésztaalap, amire ízesített túrókrém kerül. A tetejét könnyű, cukros tojásfehérje fedi, amit baracklekvárral ízesítenek.

Hozzávalók – tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 6 dkg barna cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 sütőpor
  • (1 kávéskanál tejföl)

Hozzávalók – túrókrém:

  • 1 kg áttört túró
  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (1 vaníliarúd kikapart belseje)
  • 1 marék (rumba) áztatott mazsola



A tetejére:
  • 1-2 dl baracklekvár
  • 1-2 tojásfehérje
  • 1-2 teáskanál porcukor

Elkészítése

1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajat

2. Belekeverjük a sót, a tojássárgáját, a sütőport, a barna cukrot és a citromhéjat

3. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. (Ha nagyon merev a tészta, 1 kávéskanál tejföllel lazíthatjuk.)

4.Egy órára/sütésig hűtőbe tesszük.

5. Áttörjük a túrót, belekeverünk minden hozzávalót, a tojásfehérjét utoljára, előtte ebből kemény habot verünk, és óvatosan forgatjuk a masszába.

6.A hűtőből kivett tésztát kapcsos tortaformánk méretére nyújtjuk, belesimítjuk a formába, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10 percet sütjük

7.Ráegyengetjük a túrókrémet, folytatjuk a sütést kb. 60 percig; ha nagyon pirulna, alufóliát borítunk rá.

8. Óvatosan megkenjük a lekvárral. (Az ízlés és a lekvár sűrűsége dönti el a mennyiséget. Ha túl sűrű, picit hígítsuk 1 evőkanál meleg vízzel.)

9.A porcukorral felvert tojáshabot (aki a vastag habot szereti, a kimaradt fehérjénk mellé még egyet verjen fel) csillagcsőrös habzsákból csíkozzuk a tetejére, de ha épp nincs kéznél, tökéletesen megfelelnek szép kupacok evőkanállal is!

10.Toljuk vissza 150 fokos sütőbe kb. negyedórára.

Gyönyörű süteményt vehetünk ki a sütőből, kicsit azért legyünk türelemmel, langyosan vagy hidegen az igazi!

Borsmenta-tipp: sokan nem szeretik a mazsolát, természetesen elhagyható a receptből.

Amennyiben belekerül a sütibe, először öblítsük le, aztán dobjuk forró vízbe/rumba néhány percre. Csepegtessük le, mielőtt a krémbe kerül.

Zero waste-tipp 1: ha van a közelünkben jó piac vagy csomagolásmentes bolt, vásároljuk kimérve, saját dobozba a mazsolát, és persze a bulgurt, a rizst, a mogyorót és az egyéb magvakat, amire csak szükségünk lehet.

Zero waste-tipp 2: ha többfajta cukor van a bolt polcán, válasszuk a papírcsomagolást! Porcukorra nem érdemes külön költeni, daráljuk meg magunk a kristálycukrot!

Fotó:
Mármarosi Gábor

Főzünk
Sütőben sült bécsi palacsinta című cikk borítóképe

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022. 11. 09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…
Főzünk
Búvártúrós című cikk borítóképe

Búvártúrós

2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Főzünk
Stíriai metélt című cikk borítóképe

Stíriai metélt

2020. 02. 25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyerekek nagy örömére. Kicsit macerás, de megéri a rászánt időt…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Főzünk
A Rákóczi-túrós című cikk borítóképe

A Rákóczi-túrós

2017. 02. 19. | Szabó Ágnes
Tortaálmok 1.: Először az üst mellett
A cukrász az az ember, aki kiteljesedni hívja az anyagot, a sütemény pedig nem más, mint a jó együttműködés jutalma és mércéje.
Főzünk
Túrós csusza című cikk borítóképe

Túrós csusza

2016. 01. 25. | Szabó Edit
Egyszerű étel, mégis sokak kedvence. Ha jól van elkészítve, szinte abbahagyhatatlan. Gyors, olcsó, ízletes, tökéletes vacsora egy hétköznapi estére.