Vissza

Rakott krumpli

2022.09.28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…


Vannak ételek, amelyeknek ezerféle változata ismert, ám a rakott krumpli nem tartozik közéjük. A hozzávalókkal és az elkészítés módjával kapcsolatban viszonylag nagy az egyetértés, bár az igaz, hogy néhányan felturbózzák ezzel-azzal.

Van, aki szerint nem hiányozhat belőle a füstölt szalonna, mások hagymát szórnak bele, megint mások sajtot olvasztanak a tetejére, de ezek kombinációja is létezik. A mi változatunkban nincs szalonna, van viszont hagyma, és sajttal is gondosan megszórjuk a tetejét. Hibátlan, szaftos, imádnivaló.

rakott krumpli recept borsmenta.hu

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 1 szál nem túl kemény füstölt kolbász
  • 6 db tojás
  • 1 fej hagyma, tisztítva
  • 4 dl tejföl
  • 15 dkg sajt (trappista, eidami vagy gouda)
  • 1-2 dkg vaj
  • só, bors, ízlés szerint

 
Elkészítése:

1. A krumplit megmossuk, lábosba tesszük, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, dobunk hozzá egy kiskanálnyi sót, és héjában majdnem teljesen készre főzzük. (A főzés ideje a krumpli méretétől függ, néha bökjünk bele egy villát, és nézzük meg, hogy áll.) Vigyázzunk, hogy ne főzzük teljesen puhára, mert akkor szétesik a szeleteléskor.

2. A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük.

3. Közben vékony karikákra vágjuk a kolbászt, félfőre a hagymát, és lereszeljük a sajtot.

4. Egy tepsit vagy jénait kikenünk a vajjal.

5. Ha megfőtt a tojás, hideg vízben kihűtjük, majd megtisztítjuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük.

6. Ha megfőtt a krumpli, azt is hagyjuk egy kicsit kihűlni, ha majd húzzuk le a héját, és vágjuk félcentis karikákra. Ahogyan szeleteljük, úgy mehet is rögtön a kivajazott tepsibe.

7. Ha leraktunk egy sor krumplit, kenjük rá a tejföl harmadát, sózzuk, borsozzuk meg egy kicsit, majd mehet rá a hagyma fele, aztán egyenletesen felpakolva szépen a tojás és a kolbász fele. Ha kész az első réteg, újra jön a krumpli, a tejföl második harmada, majd a maradék hagyma, tojás és kolbász.

8. A harmadik réteg burgonyára rákenjük a maradék tejfölt, kicsit sózzuk, borsozzuk, és elterítjük a reszelt sajtot a tetején.

9. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. Ez nagyjából 30-40 perc.



Melegen, savanyúsággal tálaljuk. Testesebb fehérbor, siller vagy könnyű vörös illik hozzá.

rakott krumpli recept borsmenta.hu
 
Megjegyzés: a hagyma és a sajt el is maradhat, de bizton állíthatjuk, hogy így finomabb.

További receptötletekért katt ide: Coloré
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Rakott padlizsán

2016.02.09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.
Főzünk

Rakott csirkemell formában sütve

2019.07.22. | Klich Zsuzsa
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…  
Főzünk

Tojásos nokedli

2020.03.23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…  
Főzünk

Rakott karfiol gerslivel

2020.07.13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…  
Tesztelünk

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021.12.19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezt…
Főzünk

Krumplis tészta

2022.09.08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)