Vissza
Főzünk

Rakott krumpli

Rakott krumpli című cikk borítóképe
2022. 09. 28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…

Vannak ételek, amelyeknek ezerféle változata ismert, ám a rakott krumpli nem tartozik közéjük. A hozzávalókkal és az elkészítés módjával kapcsolatban viszonylag nagy az egyetértés, bár az igaz, hogy néhányan felturbózzák ezzel-azzal.

Van, aki szerint nem hiányozhat belőle a füstölt szalonna, mások hagymát szórnak bele, megint mások sajtot olvasztanak a tetejére, de ezek kombinációja is létezik. A mi változatunkban nincs szalonna, van viszont hagyma, és sajttal is gondosan megszórjuk a tetejét. Hibátlan, szaftos, imádnivaló.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 szál nem túl kemény füstölt kolbász
  • 6 db tojás
  • 1 fej hagyma, tisztítva
  • 4 dl tejföl
  • 15 dkg sajt (trappista, eidami vagy gouda)
  • 1-2 dkg vaj
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. A krumplit megmossuk, lábosba tesszük, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, dobunk hozzá egy kiskanálnyi sót, és héjában majdnem teljesen készre főzzük. (A főzés ideje a krumpli méretétől függ, néha bökjünk bele egy villát, és nézzük meg, hogy áll.) Vigyázzunk, hogy ne főzzük teljesen puhára, mert akkor szétesik a szeleteléskor.

2. A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük.

3.Közben vékony karikákra vágjuk a kolbászt, félfőre a hagymát, és lereszeljük a sajtot.

4.Egy tepsit vagy jénait kikenünk a vajjal.

5.Ha megfőtt a tojás, hideg vízben kihűtjük, majd megtisztítjuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük.

6.Ha megfőtt a krumpli, azt is hagyjuk egy kicsit kihűlni, ha majd húzzuk le a héját, és vágjuk félcentis karikákra. Ahogyan szeleteljük, úgy mehet is rögtön a kivajazott tepsibe.

7.Ha leraktunk egy sor krumplit, kenjük rá a tejföl harmadát, sózzuk, borsozzuk meg egy kicsit, majd mehet rá a hagyma fele, aztán egyenletesen felpakolva szépen a tojás és a kolbász fele. Ha kész az első réteg, újra jön a krumpli, a tejföl második harmada, majd a maradék hagyma, tojás és kolbász.

8.A harmadik réteg burgonyára rákenjük a maradék tejfölt, kicsit sózzuk, borsozzuk, és elterítjük a reszelt sajtot a tetején.

9.180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. Ez nagyjából 30-40 perc.

Melegen, savanyúsággal tálaljuk. Testesebb fehérbor, siller vagy könnyű vörös illik hozzá.

Megjegyzés: a hagyma és a sajt el is maradhat, de bizton állíthatjuk, hogy így finomabb.

További receptötletekért katt ide: Coloré

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Krumplis tészta című cikk borítóképe

Krumplis tészta

2022. 09. 08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…
Tesztelünk
ApróKertek: Könnyűvér 2020 című cikk borítóképe

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021. 12. 19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezték el. Mi most az ApróKertek házasítását kóstoltuk…
Főzünk
Rakott karfiol gerslivel című cikk borítóképe

Rakott karfiol gerslivel

2020. 07. 13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…
Főzünk
Tojásos nokedli című cikk borítóképe

Tojásos nokedli

2020. 03. 23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…
Főzünk
Rakott csirkemell formában sütve című cikk borítóképe

Rakott csirkemell formában sütve

2019. 07. 22. | Klich Zsuzsa
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…
Főzünk
Rakott padlizsán című cikk borítóképe

Rakott padlizsán

2016. 02. 09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.