Vissza

Csirkés csicseriborsós piláf

2024.01.11. | Nagyillés János
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a receptet kapjuk, hanem a sztorit is…


Lényegében egy csirkealaplével elkészített csicseriborsós piláfról van szó, ami a főtt csirkehússal együtt igen tápláló étel. Ennek a Törökországban az éttermektől a mozgó pilavárusokig sok helyütt elérhető fogásnak a története a török szultáni udvarokig nyúlik vissza. II. (Hódító) Mehmed idejében Sadrazam Mahmud pasa adott csicseriborsós rizst vendégeinek az iftar – a ramadán alatti esti étkezések – alkalmával. Tegyük hozzá, hogy akkoriban a rizs még drága importcikknek számított. A pasa a sárga aranyként csillogó csicseriborsó közé valódi aranyból készült csicseriborsószemeket kevertetett. Akinek az adagjába arany csicseriborsó jutott, az úgynevezett fogdíjként magával vihette (diş kirası = fogdíj, ez a szegény vendégeknek járó ajándék volt). Ha nagyszemű (törökül koçbaşı, vagyis kosfejű) csicseriborsóval készül, a csicseriborsó szinte aranyként ragyog ki a fehér piláfból.

Csirkés csicseriborsós piláf - tavuklu nohutlu pilav - Nagyillés János receptje
 
Hozzávalók 6 személyre:
 
  • 300 g csirkemell
  • 500 g rizs
  • 500 ml víz (a rizs áztatásához)
  • 2,5 teáskanál só
  • 80 g vaj
  • 650 ml forrásban lévő csirkelé: ez a csirkemell főzéséhez használt 1 liter víz jó 6 deciliternyi alaplére lefőzve
  • 200 g főtt csicseriborsó
  • 1 teáskanál (egy teáskanál = 2,5 ml) törött bors
 
Csirkés csicseriborsós piláf - tavuklu nohutlu pilav - Nagyillés János receptje

Elkészítése:

 
1. A csirkemellet egy darabban, 1 liter vízben, egy pici sóval, de minden fűszerezés nélkül puhára főzzük, majd kivesszük a léből és hagyjuk kihűlni, a levet pedig félretesszük a piláf párolásához.
 
2. Közben a rizst egy tálba tesszük, és fél liter vízben, két teáskanál sóval fél óráig áztatjuk.
 
3. Mikor a csirkemell megfő, a rizst leszűrjük és átmossuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a leszűrt rizst, és addig pirítjuk, míg a rizsszemek nem kezdenek áttetszőek lenni.
 
4. Ekkor nyakon öntjük a 650 ml csirkelével, és hozzáadjuk a főtt csicseriborsót, valamint fél teáskanál sót és ízlés szerint borsot. Mikor a rizs alól a lé elforr, a lángot levesszük, az edényt lefedjük, és addig pároljuk, amíg a rizs fel nem szívja az alaplevet és meg nem puhul. Ez kb. 18-20 perc. Közben a fedőt lehetőleg ne emelgessük.

Csirkés csicseriborsós piláf - tavuklu nohutlu pilav - Nagyillés János receptje
 
5. Míg a rizs párolódik, a csirkemellet vastagabb rostokra szaggatjuk, majd a kész rizshez keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
 
 Csirkés csicseriborsós piláf - tavuklu nohutlu pilav - Nagyillés János receptje

Török szakértőim tippjei:
 
  • A csicseriborsót főzés előtt egy éjszakára a szárazbabhoz hasonlóan áztassuk!
  • A főtt csicseriborsót kis adagokban mélyhűtőben tarthatjuk. Saját főzésű csicseriborsó helyett természetesen használhatunk párolt, konzerv-csicseriborsót is.
  • İzmiri barátom és autentikus szakértőm, Cengiz a lelkemre kötötte, hogy csepegtessek az elkészült ételre citromlevet és hintsem meg egy kis római köménnyel – valóban nagyon jót tesz neki mindkettő.
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023.11.23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapan…
Főzünk

Lencseköfte

2023.11.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vörösle…
Főzünk

Sütlaç – rizspuding

2023.12.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk

Az imám kedvence

2023.12.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk…
Főzünk

Ayva tatlısı – birsdesszert

2023.12.28. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 5. rész
A birsalma mámorító illata betölti a konyhát, amikor ez a csodálatos desszert készül. És hogy mi a titka? Nagyillés János elmeséli…
Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)