Vissza
Főzünk

Csirkés csicseriborsós piláf

Csirkés csicseriborsós piláf című cikk borítóképe
2024. 01. 11. | Nagyillés János
A tavuklu nohutlu pilav csirkealaplével és csicseriborsóval készül. Az étel története egészen a török szultán udvaráig nyúlik vissza, és Nagyillés Jánostól szokás szerint nemcsak a receptet kapjuk, hanem a sztorit is…

Lényegében egy csirkealaplével elkészített csicseriborsós piláfról van szó, ami a főtt csirkehússal együtt igen tápláló étel. Ennek a Törökországban az éttermektől a mozgó pilavárusokig sok helyütt elérhető fogásnak a története a török szultáni udvarokig nyúlik vissza. II. (Hódító) Mehmed idejében Sadrazam Mahmud pasa adott csicseriborsós rizst vendégeinek az iftar – a ramadán alatti esti étkezések – alkalmával. Tegyük hozzá, hogy akkoriban a rizs még drága importcikknek számított. A pasa a sárga aranyként csillogó csicseriborsó közé valódi aranyból készült csicseriborsószemeket kevertetett. Akinek az adagjába arany csicseriborsó jutott, az úgynevezett fogdíjként magával vihette (diş kirası = fogdíj, ez a szegény vendégeknek járó ajándék volt). Ha nagyszemű (törökül koçbaşı, vagyis kosfejű) csicseriborsóval készül, a csicseriborsó szinte aranyként ragyog ki a fehér piláfból.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 300 g csirkemell
  • 500 g rizs
  • 500 ml víz (a rizs áztatásához)
  • 2,5 teáskanál só
  • 80 g vaj
  • 650 ml forrásban lévő csirkelé: ez a csirkemell főzéséhez használt 1 liter víz jó 6 deciliternyi alaplére lefőzve
  • 200 g főtt csicseriborsó
  • 1 teáskanál (egy teáskanál = 2,5 ml) törött bors



Elkészítése:

1. A csirkemellet egy darabban, 1 liter vízben, egy pici sóval, de minden fűszerezés nélkül puhára főzzük, majd kivesszük a léből és hagyjuk kihűlni, a levet pedig félretesszük a piláf párolásához.

2. Közben a rizst egy tálba tesszük, és fél liter vízben, két teáskanál sóval fél óráig áztatjuk.

3. Mikor a csirkemell megfő, a rizst leszűrjük és átmossuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a leszűrt rizst, és addig pirítjuk, míg a rizsszemek nem kezdenek áttetszőek lenni.

4. Ekkor nyakon öntjük a 650 ml csirkelével, és hozzáadjuk a főtt csicseriborsót, valamint fél teáskanál sót és ízlés szerint borsot. Mikor a rizs alól a lé elforr, a lángot levesszük, az edényt lefedjük, és addig pároljuk, amíg a rizs fel nem szívja az alaplevet és meg nem puhul. Ez kb. 18-20 perc. Közben a fedőt lehetőleg ne emelgessük.

5. Míg a rizs párolódik, a csirkemellet vastagabb rostokra szaggatjuk, majd a kész rizshez keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!

Török szakértőim tippjei:

  • A csicseriborsót főzés előtt egy éjszakára a szárazbabhoz hasonlóan áztassuk!
  • A főtt csicseriborsót kis adagokban mélyhűtőben tarthatjuk. Saját főzésű csicseriborsó helyett természetesen használhatunk párolt, konzerv-csicseriborsót is.
  • İzmiri barátom és autentikus szakértőm, Cengiz a lelkemre kötötte, hogy csepegtessek az elkészült ételre citromlevet és hintsem meg egy kis római köménnyel – valóban nagyon jót tesz neki mindkettő.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Ayva tatlısı – birsdesszert című cikk borítóképe

Ayva tatlısı – birsdesszert

2023. 12. 28. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 5. rész
A birsalma mámorító illata betölti a konyhát, amikor ez a csodálatos desszert készül. És hogy mi a titka? Nagyillés János elmeséli…
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…
Főzünk
Şekerpare, az igazi cukorfalat című cikk borítóképe

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023. 11. 23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…