Főzünk

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe
2024. 02. 15. | Nagyillés János
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…

Ennél a kenyérnél először az ütött szöget a fejembe, hogy mi köze az ópiumhoz (afyon). Ezt a szót még – mint minden érettségizett magyar honpolgár (legalábbis a régebben érettségizettek) – Zrínyi művének címéből ismertem. Idézem az etimológiai szótárt: „Az ópium nevű kábítószer régebbi neve, amelyet napjainkban már csak Zrinyi Miklós hadtudományi munkájának címe, Az török áfium ellen való orvosság éltet. Az oszmán–török afjún (‘ópium’) latinosított végű származéka. A török szó a perzsán és az arabon át végső soron ugyanarra a görög opionra megy vissza, amelyből a latinon át az ópium lett.”

A kenyér Afyon városról kapta a nevét, amit ma már Afyonkarahisarnak, vagyis Ópiumfeketevárnak neveznek. A város közepét egy nagy, vulkanikus, fekete sziklán lévő vár uralja, korábbi nevét, az Afyont azonban tényleg a máktermelésről és -feldolgozásról kapta. Ennek a területnek a jellegzetes mezőgazdasági terménye a mákon kívül a burgonya és az egyes tájegységek ételeiben szereplő, helyben termelt alapanyagok.

Ez a kenyér egy kiló lisztből és – ízlés szerint – 20-30 deka áttört krumpliból készül. Csak a mennyiség miatt mondom: ez egy családnak még akkor is elég, ha vendégek érkeznek. Jól eltartható, pirítható, igen-igen ízletes kenyérnemű.

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 kiló liszt
  • 1 csomag száraz élesztő (1 kg liszthez való – ellenőrizzük a száraz élesztő csomagolásán)
  • 1,5 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 dl langyos víz



Elkészítése:

1.A tésztagyúrás előtt a burgonyát kockára vagy karikára vágva megfőzzük, és forrón finomra törjük.

2. Közben a 6 deci langyos vízből kivett csészényi vízzel megfuttatjuk az élesztőt.

3. Az áttört krumpli kicsit hűljön, mielőtt a tészta további összetevőit, a megfuttatott élesztőt, a lisztet, a sót és a cukrot hozzáadjuk és összegyúrjuk.

4. A meggyúrt tésztát kelesztőtálban lefedve, meleg helyen 50 percig kelesztjük. Mikor megkelt, meglisztezzük, és a tálban vagy egy lisztes felületen átgyúrjuk, a széleit a belseje felé hajtogatva. Ha nem válik el a kéztől, nyugodtan lehet még lisztet adni hozzá.

5. Az újra átgyúrt tésztát alaposan kilisztezett, nagy tortaformába tesszük, a tetejét két helyen megvágjuk, és további fél óráig kelesztjük, majd 200 fokos sütőben –légkeverés nélkül – pirosra, ropogósra sütjük.

Afiyet bal şeker olsun! Széles jó étvágyat!

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Árpatésztás rizspiláf című cikk borítóképe

Árpatésztás rizspiláf

2024. 02. 08. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 11. rész
A tane tane arpa şehriyeli pirinç pilavı – vagyis a pergős, árpatésztás rizspiláf Nagyillés János Török örömök című sorozatának következő receptje. Etimológia és sztori is jár hozzá, szokás szerint…
Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…