Vissza
Főzünk

Sajtos-tejfölös krumplilepény

Sajtos-tejfölös krumplilepény című cikk borítóképe
2025. 01. 20. | Szabó Edit
Ez a krumplilepény hétköznapi alapanyagokból készül, egyszerű és finom; egy pohár érlelt fehérborral kínálva viszont fejedelmi vacsora válhat belőle…

Krumpli, hagyma, tejföl, sajt, fűszerek. Semmi nincs túlbonyolítva, úgy jó, ahogy van. Pillanatok alatt összeállítható, és igaz, hogy 45 percig sül, de addig legalább meg lehet kóstolni a bort, amit kínálunk mellé. Így a várakozás percei is kellemesek lesznek. Mi érleltebb fehérbort, hárslevelűt vagy juhfarkot választanánk, de persze egy finom teával is nagyszerű lesz.

Hozzávalók:

  • 6 közepes méretű burgonya
  • 1 nagyobb vöröshagyma fele, finomra vágva
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 3 dkg vaj
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 kávéskanál só – vagy igény szerint több, ahogy szeretjük


Elkészítése:


1.A sütőt beállítjuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.


2.A krumplit egy nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzákeverjük a sót, a kakukkfüvet és a borsot.


3.Egy sütőedényt 1 dkg vajjal kikenünk, ráhalmozzuk a reszelt krumplit, és egyenletesen eligazgatjuk.


4.A maradék 2 dkg vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a tejfölt, valamint a finomra vágott vöröshagymát és az egészet egyenletesen rákenjük a reszelt krumplis rétegre.


5.Végül rászórjuk a reszelt sajtot, figyelve, hogy mindenhová jusson, és már mehet is a sütőbe. Akkor kész, ha szépen megpirult, ez általában 40-45 percet vesz igénybe.


6.Friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Cukkinilepényke, avagy mücver című cikk borítóképe

Cukkinilepényke, avagy mücver

2024. 10. 03. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 38. rész
A mücver valójában a görög kolokythokeftedes török változata. Sült cukkinilepény, ami friss joghurttal a legfinomabb. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János, a Török örömök sorozat 38. részében. Az étel húsmentes…
Főzünk
Zöldborsós lepénykék című cikk borítóképe

Zöldborsós lepénykék

2020. 05. 11. | Klich Zsuzsa
Könnyű, gyors, egészséges és nagyon finom. Ezek a zöldborsós lepénykék akár fagyasztott borsóból is készülhetnek, de hamarosan megjelenik már a friss is a piacon. Alig várjuk…
Főzünk
Fetás cukkinilepény című cikk borítóképe

Fetás cukkinilepény

2019. 05. 29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak ezért is fontos volt kipróbálnunk. Isteni!
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk
Krumplirózsa című cikk borítóképe

Krumplirózsa

2017. 02. 13. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 2.
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kezdődhet a meghitt este…
Eszünk
Lepényevés című cikk borítóképe

Lepényevés

2016. 12. 06. | Szabó Hajnalka
Zsákban futás nincs, lepényevés viszont van, mégpedig a javából. A novemberben nyitott budapesti lepényező egy csapásra meghódította a főváros közönségét.