Sajtos-tejfölös krumplilepény
Krumpli, hagyma, tejföl, sajt, fűszerek. Semmi nincs túlbonyolítva, úgy jó, ahogy van. Pillanatok alatt összeállítható, és igaz, hogy 45 percig sül, de addig legalább meg lehet kóstolni a bort, amit kínálunk mellé. Így a várakozás percei is kellemesek lesznek. Mi érleltebb fehérbort, hárslevelűt vagy juhfarkot választanánk, de persze egy finom teával is nagyszerű lesz.
Hozzávalók:
- 6 közepes méretű burgonya
- 1 nagyobb vöröshagyma fele, finomra vágva
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 dkg vaj
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál bors
- 1 kávéskanál só – vagy igény szerint több, ahogy szeretjük
Elkészítése:
1.A sütőt beállítjuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
2.A krumplit egy nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzákeverjük a sót, a kakukkfüvet és a borsot.
3.Egy sütőedényt 1 dkg vajjal kikenünk, ráhalmozzuk a reszelt krumplit, és egyenletesen eligazgatjuk.
4.A maradék 2 dkg vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a tejfölt, valamint a finomra vágott vöröshagymát és az egészet egyenletesen rákenjük a reszelt krumplis rétegre.
5.Végül rászórjuk a reszelt sajtot, figyelve, hogy mindenhová jusson, és már mehet is a sütőbe. Akkor kész, ha szépen megpirult, ez általában 40-45 percet vesz igénybe.
6.Friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.