2024.10.03. | Nagyillés János
A mücver valójában a görög kolokythokeftedes török változata. Sült cukkinilepény, ami friss joghurttal a legfinomabb. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János, a Török örömök sorozat 38. részében. Az étel húsmentes…
A mücver (etsd: müdzsver) gyorsan és egyszerűen elkészíthető zöldséglepény-féleség. Török nevét kétféle arab gyökből is származtatják, az egyik jelentése '(faszénen) sült', a másiké 'zúzott', azaz – forrásom szerint – reszelt. Mindkettő magyarázatot nyer, ha megnézzük az elkészítési módját.
A mücverhez legföljebb közepes, még mag nélküli cukkiniket vegyünk. 3-4 darab elég lesz 4-6 személyre: ez körülbelül egykilónyi.
Hozzávalók:
- 3-4 kisebb cukkini (kb. egykilónyi)
- 3 tojás
- fél vizespohár (1 dl) liszt
- 1-1 csapott teáskanál só, bors és paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor (vagy két teáskanálnyi szárított kapor)
- kakukkfű, ízlés szerint
- 1 nagyobb fej vöröshagyma, nagylyukú reszelőn lereszelve
- napraforgóolaj a sütéshez
a tálaláshoz
- joghurt
- fokhagyma
Elkészítése:
1. A cukkiniket meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, kis sóval beszórjuk. Míg a többi összetevő elkészül, levet ereszt.
2. Egy nagyobb tálba beleütjük a három tojást, felverjük, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Ehhez adjuk a fél pohár lisztet, és simára keverjük.
3. Közben a reszelt cukkini levet eresztett. Nagyon erősen nyomkodjuk ki, szinte szárazra. Adjuk hozzá a reszelt vöröshagymát. (A zöldhagyma is jó, ennyi cukkinihoz 3-4 szálat vágjunk fel finomra – a zöldjéből is metéljünk hozzá.) A hagyma után jöhet a finomra vágott (vagy szárított) petrezselyem és a kapor, esetleg a kakukkfű, ha szeretjük. Mindezeket hozzáadjuk a tojásos masszához, és alaposan elkeverjük.
4. Nagy, tapadásmentes serpenyőben pár evőkanálnyi napraforgóolajat hevítünk. Tegyünk a forró olajba egy-egy púpozott evőkanálnyi masszát, majd lapítsuk a kanállal kis lepénnyé, és süssük pirosra mindkét oldalát. Ha sütés közben elfogy az olaj, egy-két evőkanállal tegyünk még a serpenyőbe.
5. A sütés műveletét természetesen grillen is végezhetjük, ebben az esetben a masszát grilltálcán terítsük szét.
Forrón tálaljuk, egy kis enyhén sós, reszelt fokhagymás joghurttal és sok-sok szeretettel.
Fotó:
Nagyillés János