Vissza
Főzünk

Zöldborsós lepénykék

Zöldborsós lepénykék című cikk borítóképe
2020. 05. 11. | Klich Zsuzsa
Könnyű, gyors, egészséges és nagyon finom. Ezek a zöldborsós lepénykék akár fagyasztott borsóból is készülhetnek, de hamarosan megjelenik már a friss is a piacon. Alig várjuk…

A szárazbab mellett talán a zöldborsó mifelénk a leggyakrabban használt hüvelyes. Általában levesben vagy főzelékként kerül az asztalra, de érdemes néha újabb recepteket is kipróbálni. Együk bátran, a zöldborsó nemcsak finom, de egészséges is. Rendszeres fogyasztásával rendben tartható a vérnyomás, csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, segít kezelni a gluténérzékenységet, és serkenti az emésztést is!

A fetával és a bazsalikommal összepárosítva az íze kicsit más, mint ahogyan megszoktuk, de éppen ettől izgalmas ez az étel.

Hozzávalók:

  • 30 dkg puhára főtt zöldborsó
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • néhány tekerésnyi fekete bors
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • néhány szál petrezselyem
  • 1-2 szelet bacon (elhagyható)
  • zsiradék a sütéshez


Elkészítés:

1. A zöldborsót és a fetát robotgéppel pépesítjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojásokat.
Vágjuk apróra az újhagymát, a petrezselymet és a bazsalikomot, adjuk a zöldborsós masszához, és tekerjünk rá egy kis frissen őrölt borsot.

2. A tejjel kevergetve addig hígítsuk a masszát, amíg sűrű palacsintatészta-állagot nem kapunk.

3. Vágjuk apróra a bacont, pirítsuk meg, és a darabkákat keverjük a tésztához. Ha húsmentesre vágyunk, ezt a lépést hagyjuk ki!

4. A kisült zsírt forrósítsuk meg – ha szükséges, adjunk hozzá még zsiradékot –, és a tésztából süssünk kis korongokat. Egy közepes serpenyőbe általában 4 korong fér, de a méretet ízlés szerint változtathatjuk.

Fűszeres joghurttal, friss salátával tálaljuk, de jól illik hozzá a zsenge csemegekukorica is.



Borsmenta-tipp 1.: kísérletezhetünk sűrűbb tésztával is, akkor finom, fasírtszerű pogácsákat készíthetünk, ha pedig hígabb a tészta, akkor megtölthetjük, mint a klasszikus rokonát.

Borsmenta-tipp 2.: a nyers tészta remekül eláll a hűtőben 1-2 napig, így nem kell egyszerre kisütnünk a teljes mennyiséget. A lepénykék frissen sütve a legízletesebbek.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe

Túrós süti liszt nélkül

2020. 04. 18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Főzünk
Cukkinifőzelék című cikk borítóképe

Cukkinifőzelék

2020. 04. 16. | Klich Zsuzsa
Olyan, mint a zsenge tök, de mégse olyan. A cukkinifőzelékben az a legjobb, hogy az is szereti, aki a tökfőzeléket nem. Ki érti ezt?
Főzünk
Cukkinifasírt spárgakrémmel című cikk borítóképe

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019. 06. 11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
Főzünk
Fetás cukkinilepény című cikk borítóképe

Fetás cukkinilepény

2019. 05. 29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak ezért is fontos volt kipróbálnunk. Isteni!
Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…