Főzünk

Soksajtos rúd

Soksajtos rúd című cikk borítóképe
2024. 02. 25. | Szabó Edit
A soksajtos rúd a világ legfinomabb sós aprósüteménye. Borkorcsolyának, vendégvárónak is kiváló, sokáig friss marad, és könnyű elkészíteni. Íme a megbízható recept…

Ez a sajtos rúd attól zseniális, hogy nemcsak a tetejére szórjuk a sajtot, hanem a tésztájába is belekeverjük. Az elkészítése nem bonyolult, bár bizonyos konyhai jártasságot igényel.

Figyelem! A tésztának jót tesz, ha legalább egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, ezért érdemes egy nappal a vendégség előtt gondoskodni az alapanyagokról és megtenni a szükséges előkészületeket.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 40 dkg reszelt sajt (lehet többféle is)
  • 25 dkg kemény vaj
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

1. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ha nagyjából homogén állagú, kicsit darabos már a lisztünk, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, az egyik tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, lisztezett fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük néhány órára vagy akár egy éjszakára.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval 1 cm széles és 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, egyenletesen eloszlatva rászórjuk a reszelt sajt másik felét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Akkor jó, ha a sajt ropogósra sült a tetején.
Tálalás előtt hűtsük ki, mert forrón nem tesz jót a gyomornak. Sokáig friss marad, de hogy pontosan meddig, arról nem szól a fáma, mert általában még aznap elfogy…


Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Hagymás-sajtos rudacska című cikk borítóképe

Hagymás-sajtos rudacska

2023. 10. 19. | Fülöp Timi
Ez az isteni sajtos rudacska friss és ropogós. Reggelire, uzsonnára kiváló, de akár mártogatós mellé is tálalhatjuk, és ami a legjobb: felhasználjuk hozzá a zöldhagyma kidobásra ítélt részét…
Főzünk
Nagyi túrós kiflije című cikk borítóképe

Nagyi túrós kiflije

2023. 04. 21. | Fülöp Timi
Omlós, porhanyós, ropogós, isteni! A nagyi receptjei mindig a legjobbak! Süssünk túrós kiflit úgy, ahogyan Fülöp Timi nagymamája készíti...
Főzünk
Pekeskifli című cikk borítóképe

Pekeskifli

2020. 04. 24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…
Főzünk
Vajas kifli című cikk borítóképe

Vajas kifli

2020. 04. 03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Parmezános rudak oregánóval című cikk borítóképe

Parmezános rudak oregánóval

2019. 07. 08. | Klich Zsuzsa
Ez aztán a tökéletes borkorcsolya! Fűszeres, omlós, és bármilyen bor mellett megállja a helyét…