Főzünk

Hagymás-sajtos rudacska

Hagymás-sajtos rudacska című cikk borítóképe
2023. 10. 19. | Fülöp Timi
Ez az isteni sajtos rudacska friss és ropogós. Reggelire, uzsonnára kiváló, de akár mártogatós mellé is tálalhatjuk, és ami a legjobb: felhasználjuk hozzá a zöldhagyma kidobásra ítélt részét…

Az újhagyma zöld szárát sokan nem használják fel, és ez vétkes mulasztás. Ez a gyönyörű, zöld színű zöldség jobb sorsra érdemes, mint hogy a kukában végezze. Én például rendszeresen belevágom a salátába, a rántottába, esetleg a hagymás pörköltalapba, de most az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha valami sós süteményt dobnék fel vele.

Gondolkoztam, mi az, amit szeretek, és mihez passzolnának a hagymaszárak. Tejföl és sajt mellé mindig isteni. Hát akkor legyen hagymás-sajtos rudacska! Itt a recept, aki elkészíti, nem bánja meg!

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg finomra reszelt sajt
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 csomó újhagyma zöldje
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál só
  • 1 felvert tojás a kenéshez



Elkészítése:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

2. A lisztet, a sót, a vajat és a tejfölt egy nagy tálban összedolgozzuk, és amikor már megvan a puha, omlós tésztánk, hozzágyúrjuk az apróra vágott hagymát is.

3. Ha kisebb a deszkánk, a tésztát két részre osztjuk – ha nagyobb felületen dolgozunk, maradhat egészben –, majd enyhén lisztezett felületen 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk, és 1 cm széles, 10-12 cm hosszú rudacskákra vágjuk.

4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztarudacskákat megcsavarjuk párszor, és ráhelyezzük a tepsire.

5. Megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy köménymaggal, ízlés szerint, majd betoljuk a sütőbe, és 25 perc alatt ropogós, omlós, aranybarnára sütjük.

Fogyasztás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni, mert forrón nem tesz jót a gyomornak.

Borsmenta-tipp: a hagymát akkor is hozzáadhatjuk a tésztához, amikor az összes többi hozzávalót. Ha együtt gyúrjuk, akkor kicsit megtörik a zöld, és erősebb lesz a hagyma íze.

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Gombás rizottó sültpaprika-ágyon, avokádósalátával című cikk borítóképe

Gombás rizottó sültpaprika-ágyon, avokádósalátával

2023. 10. 02. | Fülöp Timi
Ez a tápláló, húsmentes, különleges ízvilágú főétel Fülöp Timi saját kreációja. Aki szereti a rizottót, a gombát és az avokádót, bátran vágjon bele…
Főzünk
Tejfölös fejtettbab-leves című cikk borítóképe

Tejfölös fejtettbab-leves

2023. 09. 27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk
A „nagybetűs“ Pavlova című cikk borítóképe

A „nagybetűs“ Pavlova

2023. 06. 07. | Fülöp Timi
Hogy mi a Pavlova? Habcsókalapú krémes édesség, amit általában nem készítünk el otthon, mert attól tartunk, hogy nem fog sikerülni. Pedig! Fülöp Timi belevágott. Íme az eredmény...
Főzünk
Kényeztető paradicsomos rizs című cikk borítóképe

Kényeztető paradicsomos rizs

2023. 05. 31. | Fülöp Timi
Aki szereti a rizottót, ennek a paradicsomos rizsnek nagyon fog örülni fog. Lehetne cifrázni, de Fülöp Timiék egyszerű módszere is tökéletes eredménnyel kecsegtet. Az étel húsmentes!
Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Póréhagymatorta című cikk borítóképe

Póréhagymatorta

2023. 04. 06. | Szabó Edit
Egyszerű elkészíteni, látványosan díszíthető, és még az ünnepi asztalon is jól mutat. Ezt a póréhagymatortát mindenki imádja!