Vissza

Sajttorta mascarponéval

2021.03.01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…
 
Vendégségben úgy tűnik el egyetlen pillanat alatt a tányérról, mintha ott se lett volna. Mindenki kínálás nélkül veszi ki a második szeletet, és titokban azt számolgatja, hogy jut-e még egy karcsú harmadik. A sütemény lelke a mascarpone, na meg az a zseniális, ropogós tészta, amit egyszerű, boltban vásárolható zabkekszből állítunk elő.

Az elkészítése gyors, de a tálalással meg kell várni, hogy kihűljön, ezért célszerű a vendégség előtti napon elkészíteni. Csak aztán vigyázzunk, mert nehéz ellenállni a kísértésnek. Mi már jártunk úgy, hogy a vendégség napjának reggelén meg kellett sütnünk a másodikat…


 
Hozzávalók
a krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
 
a tésztához:
  • 25 dkg zabkekszmorzsa
  • 10 dkg olvasztott vaj



Elkészítése:


1. A sütőt állítsuk be 150 fokosra, és kezdjük előmelegíteni.

2. A zabkekszet morzsoljuk össze (általában kézzel is megy, de ha nem sikerül, tegyük papírzsákba, és finoman ütögessük meg a klopfolóval), és az így kapott kekszmorzsát keverjük össze az olvasztott vajjal.

3. Vegyük elő a kerek tortaformánkat, és a vajas-kekszes masszát egyenletesen oszlassuk el az alján. Jól nyomkodjuk meg, hogy egységes felületet képezzen. (Mi a tortaforma peremére is szoktunk tenni, nem olyan egyszerű, nem is lesz olyan egyenletes, néha inkább ragad a kezünkre vagy az eszközre, mint a peremre, de ne aggódjunk, a sütéskor összeáll, és nagyon szép kérget ad a sütemény oldalán.)



4. Ha kész, tegyük be a formát a sütőbe, és 150 fokon süssük 10 percig.

5. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot tálba tesszük, és alaposan elkeverjük. Ha már a cukor elolvadt, mehet bele a citromhéj, majd a tojások is, egyenként. Óvatosan, de alaposan keverjük el a krémben egyik tojást a másik után. És már kész is a krém, ennyi az egész.

6. A tésztát hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd az elkészült krémet a forma közepébe halmozzuk, egyenletesen eloszlatjuk a tésztakéregben, és további 40-45 percre visszatesszük a sütőbe. Ennyi idő alatt biztosan megsül. Akkor jó, ha aranysárga, de a közepét még egy icipicit nyersnek érezzük. Fel fog fújódni, talán még a sütőforma peremén is túl, de ne aggódjunk, végül visszanyeri eredeti formáját.



7. Ha kész, ne vegyük ki. Hagyjuk a sütő ajtaját résnyire nyitva, és engedjük, hogy a sütemény fokozatosan hűljön ki. 1-2 óra múlva már elővehetjük, és pihentessük tovább a konyhaasztalon. Ha már teljesen kihűlt, tálalható, de van, aki ilyenkor még a hűtőbe is beteszi egy-két órára.



Díszíthetjük idénygyümölcsökkel, kínálhatjuk gyümölcssalátával, vagy csak úgy, egyszerűen, minden sallang nélkül. A délutáni kávé vagy akár egy pohár édes bor mellé nagyon jól passzol.


 
Megjegyzés: a cukor és a vaníliás cukor lehet több is, kevesebb is, mint a megadott mennyiség. Aki kevésbé édesszájú, használjon egy zacskó vaníliás cukrot vagy 2-3 dekával kevesebb kristálycukrot, aki viszont nagyon édesen szereti a süteményeket, 12-13 dkg cukrot is tehet a krémbe.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019.06.24. | Klich Zsuzsa
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak…
Főzünk

Stíriai metélt

2020.02.25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyer…
Tesztelünk

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

2020.02.24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem k…
Főzünk

Túrós süti liszt nélkül

2020.04.18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenk…
Főzünk

Búvártúrós

2020.04.20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt…
Főzünk

Sütőtökös pite

2020.12.10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (272) borász (41) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (30) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (40) egészséges (5) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (12) etyek budai borvidék (7) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (116) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (13) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (13) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (6) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (150) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (10) somló (14) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (68) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (114) tokaj oremus szőlőbirtok (5) tokaj-hegyalja (79) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (26) utazunk (8) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (50) vörösbor (44) vylyan (16) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (6)