Főzünk

Sajttorta mascarponéval

Sajttorta mascarponéval című cikk borítóképe
2021. 03. 01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…

Vendégségben úgy tűnik el egyetlen pillanat alatt a tányérról, mintha ott se lett volna. Mindenki kínálás nélkül veszi ki a második szeletet, és titokban azt számolgatja, hogy jut-e még egy karcsú harmadik. A sütemény lelke a mascarpone, na meg az a zseniális, ropogós tészta, amit egyszerű, boltban vásárolható zabkekszből állítunk elő.

Az elkészítése gyors, de a tálalással meg kell várni, hogy kihűljön, ezért célszerű a vendégség előtti napon elkészíteni. Csak aztán vigyázzunk, mert nehéz ellenállni a kísértésnek. Mi már jártunk úgy, hogy a vendégség napjának reggelén meg kellett sütnünk a másodikat…

Hozzávalók
a krémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás

a tésztához:
  • 25 dkg zabkekszmorzsa
  • 10 dkg olvasztott vaj



Elkészítése:

1. A sütőt állítsuk be 150 fokosra, és kezdjük előmelegíteni.

2. A zabkekszet morzsoljuk össze (általában kézzel is megy, de ha nem sikerül, tegyük papírzsákba, és finoman ütögessük meg a klopfolóval), és az így kapott kekszmorzsát keverjük össze az olvasztott vajjal.

3. Vegyük elő a kerek tortaformánkat, és a vajas-kekszes masszát egyenletesen oszlassuk el az alján. Jól nyomkodjuk meg, hogy egységes felületet képezzen. (Mi a tortaforma peremére is szoktunk tenni, nem olyan egyszerű, nem is lesz olyan egyenletes, néha inkább ragad a kezünkre vagy az eszközre, mint a peremre, de ne aggódjunk, a sütéskor összeáll, és nagyon szép kérget ad a sütemény oldalán.)

4. Ha kész, tegyük be a formát a sütőbe, és 150 fokon süssük 10 percig.

5. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot tálba tesszük, és alaposan elkeverjük. Ha már a cukor elolvadt, mehet bele a citromhéj, majd a tojások is, egyenként. Óvatosan, de alaposan keverjük el a krémben egyik tojást a másik után. És már kész is a krém, ennyi az egész.

6. A tésztát hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd az elkészült krémet a forma közepébe halmozzuk, egyenletesen eloszlatjuk a tésztakéregben, és további 40-45 percre visszatesszük a sütőbe. Ennyi idő alatt biztosan megsül. Akkor jó, ha aranysárga, de a közepét még egy icipicit nyersnek érezzük. Fel fog fújódni, talán még a sütőforma peremén is túl, de ne aggódjunk, végül visszanyeri eredeti formáját.

7. Ha kész, ne vegyük ki. Hagyjuk a sütő ajtaját résnyire nyitva, és engedjük, hogy a sütemény fokozatosan hűljön ki. 1-2 óra múlva már elővehetjük, és pihentessük tovább a konyhaasztalon. Ha már teljesen kihűlt, tálalható, de van, aki ilyenkor még a hűtőbe is beteszi egy-két órára.

Díszíthetjük idénygyümölcsökkel, kínálhatjuk gyümölcssalátával, vagy csak úgy, egyszerűen, minden sallang nélkül. A délutáni kávé vagy akár egy pohár édes bor mellé nagyon jól passzol.

Megjegyzés: a cukor és a vaníliás cukor lehet több is, kevesebb is, mint a megadott mennyiség. Aki kevésbé édesszájú, használjon egy zacskó vaníliás cukrot vagy 2-3 dekával kevesebb kristálycukrot, aki viszont nagyon édesen szereti a süteményeket, 12-13 dkg cukrot is tehet a krémbe.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Búvártúrós című cikk borítóképe

Búvártúrós

2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Főzünk
Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe

Túrós süti liszt nélkül

2020. 04. 18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Főzünk
Stíriai metélt című cikk borítóképe

Stíriai metélt

2020. 02. 25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyerekek nagy örömére. Kicsit macerás, de megéri a rászánt időt…
Tesztelünk
Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

2020. 02. 24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem kell hozzá semmi, egy étkezés végén ő maga a desszert…
Főzünk
Túrógombóc szamócadzsemmel című cikk borítóképe

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019. 06. 24. | Klich Zsuzsa
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak rá a saját útjukra…